NYT заявило про «витік» у соцмережі документів США і НАТО про війну в Україні

NYT заявило про «витік» у соцмережі документів США і НАТО про війну в Україні

09:30,
7 Квітня 2023
1944

NYT заявило про «витік» у соцмережі документів США і НАТО про війну в Україні

09:30,
7 Квітня 2023
1944
NYT заявило про «витік» у соцмережі документів США і НАТО про війну в Україні
NYT заявило про «витік» у соцмережі документів США і НАТО про війну в Україні
У Twitter і Telegram «злили» частково змінені документи США і НАТО про підготовку наступу України.

У Twitter і Telegram стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Про це повідомило видання The New York Times з посиланням на джерела в Білому домі. В даний час Пентагон розслідує, як це сталося.

Військові аналітики повідомили NYT, що деякі розділи документів, ймовірно, були змінені — у них завищені американські оцінки загиблих українських військових і занижені оцінки загиблих російських військових. На думку аналітиків, ці зміни можуть вказувати на спроби кремлівської дезінформації.

Видання зазначило, що представники адміністрації Джо Байдена працювали над тим, щоб видалити документи із соцмереж, але станом на вечір 6 квітня їм цього зробити не вдалося.

«Ми знаємо про повідомлення в соцмережах. Міністерство розглядає це питання», — сказала заступниця прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

Як повідомило NYT, документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У документах йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

За словами аналітиків, частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї і військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці.

«Для досвідченого ока російського військового планувальника, польового генерала або аналітика розвідки ці документи, без сумніву, містять багато спокусливих підказок. У документах згадується, наприклад, рівень витрат боєприпасів HIMARS. Пентагон публічно не повідомляв, наскільки швидко українські війська використовують боєприпаси HIMARS, але документи це підтверджують», — зазначило NYT.

На думку NYT, хоча вплив розкриття документів на бойові дії важко оцінити, такий витік може зашкодити обміну розвідданими між Україною та США.

Нагадаємо, 25 березня заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала медіа не порушувати тему воєнних планів і контрнаступу української армії до результатів.

6 квітня секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в ефірі «Радіо Свобода» заявив, що інформація про час і місце планованого контрнаступу Збройних сил України є закритою.

Фото: GeneralStaff

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду