Президент Microsoft: У геймерські спільноти Discord, куди «злили» секретні документи США, проникали «Вагнер» та розвідка Росії

Президент Microsoft: У геймерські спільноти Discord, куди «злили» секретні документи США, проникали «Вагнер» та розвідка Росії

16:03,
14 Квітня 2023
2073

Президент Microsoft: У геймерські спільноти Discord, куди «злили» секретні документи США, проникали «Вагнер» та розвідка Росії

16:03,
14 Квітня 2023
2073
Президент Microsoft: У геймерські спільноти Discord, куди «злили» секретні документи США, проникали «Вагнер» та розвідка Росії
Президент Microsoft: У геймерські спільноти Discord, куди «злили» секретні документи США, проникали «Вагнер» та розвідка Росії
Бред Сміт: Росіяни використовують ігрові спільноти для поширення інформації.

Президент Microsoft Бред Сміт заявив, що група «Вагнер» та російська розвідка намагалися проникнути на ігрові платформи, такі як Discord, для ведення інформаційної кампанії. Про це він сказав заяву під час виступу на саміті світової економіки Semafor.

За його словами, команда з аналізу цифрових загроз Microsoft нещодавно виявила спробу групи «Вагнер» і російської розвідки проникнути на ігрові платформи, де користувачі спілкуються між собою під час гри. Зокрема, їхньою ціллю стали чати гри Minecraft на платформі Discord — саме там у березні поширились секретні документи США.

На його думку, росіяни використовують ігрові спільноти, такі як Discord, для публікації та поширення інформації. Він сказав, що його компанія консультує уряди з цього приводу.

Сміт закликав до створення національної стратегії зі зміцнення кіберзахисту з використанням штучного інтелекту, посилаючись на загрозу з боку Китаю та Ірану.

Раніше розслідувачі Bellingcat встановили, що опубліковані нещодавно у ЗМІ «секретні документи» США щодо війни в Україні були вперше поширені ще 1–2 березня у месенджері Discord на сервері Thug Shaker Central, звідки згодом поширились на канал WowMao, а згодом на Discord-сервері під назвою «Карта Землі Minecraft» — і так почався масштабніший витік.

Згодом журналісти The Washington Post дізналися, що за масштабним витоком таємних документів розвідки США може стояти співробітник американської військової бази.

13 квітня Федеральне бюро розслідувань США заарештувало підозрюваного у злитті в мережу таємних документів Пентагону. Ним виявився 21-річний військовослужбовець розвідувального крила Національної повітряної гвардії Массачусетса Джек Тейшейра. Саме він був адміністратором Discord-спільноти Thug Shaker Central, де й вирішив поділитися з друзями фото секретних документів.

Нагадаємо, 6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твіттері та телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У них йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

За словами аналітиків, частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї і військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. За даними видання, Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком цих документів.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік у соцмережі матеріалів про нібито підготовку українського контрнаступу «фотошопом та псевдозливом».

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов також заявив, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ містять викривлену інформацію про втрати з обох сторін, а частина даних зібрана OSINT-засобами з відкритих джерел. Він також припустив, що росіяни могли підробити документи та дані, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні, дестабілізувати ситуацію в Україні чи стабілізувати настрої в самій Росії.

Журналісти Bellingcat також визначили, що фотографія «документа», який завищував українські втрати у війні, містить ознаки грубої маніпуляції зображенням.

Дослідники OSINT-агенції Molfar заявили, що зібрали кілька доказів того, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ можуть бути підробкою. Зокрема, як зазначили фахівці, інформація про втрати техніки та особового складу сторонами, нібито надані Пентагоном, насправді близькі до статистики OSINT-проєкту Oryx за 1 березня 2023 року.

Крім того, за даними видання Reuters, чиновники Сполучених Штатів не виключають, що «секретні документи» західної розвідки, нібито «злиті» у мережу, могли бути підроблені.

Водночас Міністерство оборони США заявило, що ще оцінює масштаби витоку секретної інформації протягом останніх тижнів, однак була оприлюднена «надзвичайно таємна, засекречена» інформація, яка становить «дуже серйозний ризик для національної безпеки» США. 

Фото: Бред Сміт / Bloomberg

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду