ms.detector.media
Юлія Поліковська
17.04.2023 11:12
Проросійський телеграм-канал Donbas Devushka веде колишня службовиця ВМС США, — ЗМІ
Проросійський телеграм-канал Donbas Devushka веде колишня службовиця ВМС США, — ЗМІ
У каналі поширили фейкові «секретні документи» Пентагону про війну в Україні.

У телеграм-каналі Donbass Devushka 5 квітня були поширені зображення нібито «секретних документів», які вказубть на втрати українських сил у війні, що нібито є вищі за російські. Станом на 14 квітня ці зображення все ще відображалися у каналі, який веде американка Сара Білс, котра до кінця 2022 року служила у Військово-морських силах США. Про це повідомив The Insider, посилаючись на розслідування учасників інтернет-спільноти «Північноатлантична організація Fella» (NAFO), яка бореться із російською пропагандою.

Зазначається, що ведучий американського телеканалу Fox News Такер Карлсон використав дані, поширені в телеграм-каналі Donbass Devushka, щоб заявити, що Україна має співвідношення втрат військ 7 до 1 та «програє війну». Підроблені версії «документів» були також поширені прокремлівським пропагандистами.

У своїх постах в соцмережах Сара Білс заявила, що адміністратор її телеграм-каналу поділився секретними документами, і додала, що зображення були видалені після того, як вона їх виявила, а людина, яка їх розмістила, «покарана». Проте, за даними NAFO, 14 квітня зображення документів усе ще були у її телеграм-каналі.

Видання The Wall Street Journal повідомило, що поспілкувалося із Сарою Білс 15 квітня. Вона заявила, що є адміністратором Donbass Devushka і однією з 15 осіб «по всьому світу», хто підтримує роботу каналу. Імена цих людей вона назвати відмовилася.

«37-річна Білс, яка служила до кінця 2022 року на військово-морській авіабазі США на острові Уїдбі, запевняє, що це не вона розмістила секретні документи», — йдеться у публікації The Wall Street Journal.

За даними WSJ, Сара Білс працювала у ВМС «техніком з авіаційного електронного обладнання». При цьому видання попередило, що немає жодних даних про те, що «Білс розкривала будь-яку інформацію, до якої вона мала доступ під час служби».

...find out her real identity as a Jersey girl. The group noticed that some trolls had trolled Devushka's account by calling her by her real name. They then found out that she was married before, and found old photos of her from Facebook.

13/23 pic.twitter.com/TOCW4LeW8w

— Pekka Kallioniemi (@P_Kallioniemi) April 15, 2023

Учасники інтернет-спільноти NAFO дослідили, що «дівчина з Донбасу» — це насправді Сара Білс із Нью-Джерсі.

Сара Білс припинила службу у ВМС США у кінці 2022 року.

У вересні 2021 року Сара Білс стала учасницею ДТП: врізалася на Audi SQ5 у фургон Ford Econoline у штаті Вашингтон.

У Twitter-акаунті «Space with No Experts on Ukraine» з посиланням на одного з колишніх службовців ВМС США стверджувалося, що Білс звільнили з військової служби через цей інцидент, за водіння у нетверезому стані. Проте у судових протоколах журналісти видання Malcontent News, які долучилися до розслідування, не знайшли попередньої кримінальної справи у Верховному суді округу Айленд щодо неї.

За даними NAFO, прокремлівська пропагандистка з ніком Donbass Devushka веде свій телеграм-канал з квітня 2022 року, а також Twitter та YouTube-канал, і має загалом 135 тисяч підписників.

Видаючи себе за дівчину з Донбаса, Білс у Twitter публікувала свої відфільтровані фотографії. Сара у різний час також використовувала у соцмережах псевдоніми @Mila Medvedev, @luganskforlife, CheburekiVibes, MeatballSubZero, YuGopnik, GhostofLugansk.

Також у соцмережах Donbass Devushka стверджувала, що у 2014 році вона подорожувала між російським містом Ростовом-на-Дону та українським Луганськом, тоді як «київський режим постійно вбивав мешканців міста». Хоча насправді у цей час американка судилася зі своїм колишнім чоловіком.

Улітку 2022 року Donbass Devushka почала вести подкаст, у якому гостями були американські пропагандисти Джексон Хінкл, Скотт Ріттер, Гарланд Ніксон та журналістка російських державних ЗМІ Фіорелла Ізабель. Деякі інтерв'ю були записані, коли Білс ще перебувала на дійсній службі у ВМС. У цих подкастах Сара намагалася імітувати російський акцент, про який час від часу забувала.

«За рік вона виростила невелику «дезінформаційну імперію» у Twitter та Telegram під своїм брендом Donbass Devushka з описом «дівчинка та кішка проти всього світу», — зазначають розслідувачі.

За їхніми даними, у цьому телеграм-каналі публікується велика кількість «забороненого» контенту, включаючи меми, фейкові зображення, а також ультранасильство: наприклад, радість з приводу вбивства відставного морського піхотинця США, який вирушив в Україну як іноземний добровольець, відео з мертвими українцями та підтримка відео, на якому український військовополонений обезголовлений російськими найманцями із ПВК «Вагнер».

«Активність у цих акаунтах і доступ до таких людей, як Джейсон Хінкл, Скотт Ріттер та журналісти російських державних ЗМІ вказує на те, що Білс є частиною більшої та скоординованішої організації, націленої на західну аудиторію за допомогою російської дезінформації, антисемітизму та расизму. Малоймовірно, щоб одна людина могла провести всю цю роботу самостійно», — зазначили журналісти Malcontent News.

Нагадаємо, 6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твіттері та телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом.

За даними Bellingcat, перед поширенням у твіттері і телеграмі, ці «документи» виклали на популярній серед геймерів платформі Discord.

13 квітня Федеральне бюро розслідувань США заарештувало підозрюваного у злитті в мережу таємних документів Пентагону. Ним виявився 21-річний військовослужбовець розвідувального крила Національної повітряної гвардії Массачусетса Джек Тейшейра. Саме він був адміністратором Discord-спільноти Thug Shaker Central, де й вирішив поділитися з друзями фото секретних документів.

Фото: theins

ms.detector.media