Дослідники Molfar зібрали докази фальсифікації «злитих» документів США і НАТО

Дослідники Molfar зібрали докази фальсифікації «злитих» документів США і НАТО

16:50,
9 Квітня 2023
3975

Дослідники Molfar зібрали докази фальсифікації «злитих» документів США і НАТО

16:50,
9 Квітня 2023
3975
Дослідники Molfar зібрали докази фальсифікації «злитих» документів США і НАТО
Дослідники Molfar зібрали докази фальсифікації «злитих» документів США і НАТО
Фахівці пропонують вісім доказів того, що так звані злиті документи є фейком.

Дослідники OSINT-агенції Molfar вважають, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ можуть бути підробкою.

«Ми зібрали докази, у яких поставили під сумніви автентичність наданих документів. Окрім сумнівної автентичності документів, ми можемо чітко свідчити про подальше редагування фотографій з цими документами російськими спецслужбами з метою фальсифікації даних на користь збройних сил РФ», — написали фахівці.

Як зазначили фахівці, інформація про втрати техніки та особового складу сторонами, нібито надані Пентагоном, насправді близькі до статистики OSINT-проєкту Oryx за 1 березня 2023 року.

Окрім цього, у The New York Times писали, що на думку представників Пентагону, Росія зазнала близько 200 тисяч вбитих та поранених, а Україна — приблизно 100 тисяч. 

Підозрілим для спеціалістів Molfar виявився також факт того, що згідно з нумерацією сторінок начебто злитого документа, у ньому має міститися щонайменше 24 сторінки.

«Якщо зловмисники справді викрали секретні дані, вони мали б оприлюднити всі сторінки, натомість були опубліковані лише окремі фрагменти цілого репорту. До того ж нумерація на фотографіях виглядає несправжньою: позначка сторінки розміщені поверх надрукованого тексту, й також поверх розділових смужок надрукованого документа», — пояснюють дослідники. 

Вже невдовзі після оприлюднення перших публікацій в мережі з'явилися відредаговані дані, де показники російських втрат замінили на нижчі, натомість українські подали зависокими. Насправді цифри лише змінили місцями: замість 16, подано 61, а замість 17.5 — 71.5.

Згідно з дописом журналіста Bellingcat Aric Toler, найпершим невідредагованим витоком було повідомлення аноніма на форумі 4chan ще 5 квітня, яке містило додаткову фото з документом про Бахмут. Світлину не поширили у Telegram-каналах. 

Як помітили дослідники, фотографії документів почали розповсюджувати саме проросійські джерела. У Telegram перші повідомлення з’явились ще 5 квітня. У пабліку DonbassDevushka (Russian-style information warfare) фотографії були опубліковані о 21:29, а вже о 21:49 з’являється світлина з підробленими втратами.

У Molfar також наводять приклади інших проросійських пабліків, які поширювали фото в Telegram, а вже 6 квітня публікації про «великі втрати України» почали з'являтися іспанською мовою у Twitter. 

Окрім цього, у документі зазначено, що Україна вже отримала танки Abrams. Натомість офіційно їхня передача запланована на кінець цього року.

Серед неточностей фахівці також помітили неправильне скорочення дати.

«У документі вказана дата 1 березня, скорочена як 1 Mar, однак в американській англійській прийнято писати Mar 1», — зауважили у Molfar.

Це також стосується граматичних помилок у написанні назв підрозділів (Vagner, замість прийнятого правопису Wagner) та позначення у дюймах, тоді як за стандартами НАТО мають бути метричні одиниці вимірювання.

«Армія США використовує метричні вимірювання для забезпечення взаємодії з союзними силами, зокрема з Угодами НАТО про стандартизацію (STANAG), а на мапі вказано 16 inches. Це прямий доказ підробки якщо не всіх документів, то принаймні їх частини», — зазначили дослідники.

Детальніше про розслідування Molfar читайте за посиланням.

Нагадаємо, 6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твіттері та телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У них йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

За словами аналітиків, частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї і військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. За даними видання, Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком цих документів.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік у соцмережі матеріалів про нібито підготовку українського контрнаступу «фотошопом та псевдозливом».

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов також заявив, що  нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ містять викривлену інформацію про втрати з обох сторін, а частина даних зібрана OSINT-засобами з відкритих джерел. 

Він також припустив, що росіяни могли підробити документи та дані, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні, дестабілізувати ситуацію в Україні чи стабілізувати настрої в самій Росії.

Фото: Molfar

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду