Працівника ВПС США судитимуть за передачу секретної інформації про війну в Україні через сайт знайомств

Працівника ВПС США судитимуть за передачу секретної інформації про війну в Україні через сайт знайомств

11:58,
5 Березня 2024
1051

Працівника ВПС США судитимуть за передачу секретної інформації про війну в Україні через сайт знайомств

11:58,
5 Березня 2024
1051
Працівника ВПС США судитимуть за передачу секретної інформації про війну в Україні через сайт знайомств
Працівника ВПС США судитимуть за передачу секретної інформації про війну в Україні через сайт знайомств
Особа, яка представлялася жінкою з України, випитувала секретну інформацію та називала його «коханим таємним інформатором».

Підполковник у відставці, цивільний службовець Військово-повітряних сил США Девід Франклін Слейтер у вівторок, 5 березня, постане перед судом за звинуваченням у незаконному розголошенні секретної інформації з питань національної оборони, яке він вчинив, спілкуючись з особою, що видавала себе за жінку з України. Про це повідомило Міністерство юстиції США.

Чоловіка заарештували в суботу, 2 березня, за звинуваченням у змові з метою передачі секретної інформації. В обвинувальному акті зазначено, що 63-річний Слейтер, уродженець штату Небраска, працював у засекреченому приміщенні в USSTRATCOM і мав допуск до державної таємниці з серпня 2021 року до квітня 2022 року, опісля вийшов у відставку у званні підполковника армії США. Стверджується, що Слейтер навмисно, неналежним чином і незаконно передав інформацію з грифом «таємно», яка може бути використана на шкоду Сполученим Штатам або на користь іноземної держави, на іноземній платформі онлайн-знайомств особі, не уповноваженій на отримання такої інформації.

Згідно з обвинувальними документами, Слейтер був присутній на брифінгах USSTRATCOM щодо війни Росії проти України, які були засекречені до рівня «цілком таємно».

«Слейтер передав секретну інформацію, яку він дізнався з цих брифінгів, через платформу обміну повідомленнями іноземного вебсайту онлайн-знайомств, своєму співучаснику, який заявив, що є жінкою, що живе в Україні. Учасниця змови регулярно просила Слейтера надати їй інформацію і називала Слейтера у своїх повідомленнях "коханим таємним інформатором" і "таємним агентом". У відповідь на ці запити Слейтер дійсно надав їй секретну інформацію, в тому числі щодо військових об'єктів і російського військового потенціалу, пов'язаного з вторгненням Росії в Україну», йдеться у повідомленні Мін’юсту США.

В обвинувальному акті стверджується, що особа, з якою спілкувався Слейтер, регулярно просила надати їй конфіденційну, непублічну, секретну та закриту інформацію, до якої він мав доступ.

«Любий Дейве, чи є у НАТО та Байдена секретний план, щоб допомогти нам?» — запитувала змовниця у повідомленні, надісланому менш ніж через місяць після вторгнення Росії в Україну.

Одне з повідомлень свідчить, що Слейтер повідомив про приїзд американських посадовців до Києва приблизно 14 квітня 2022 року, в той самий день, коли сенатор Стів Дейнс і конгресвумен Вікторія Спартц відвідали Україну.

«Мій дорогий Дейве, дякую за цінну інформацію, це чудово, що двоє американських чиновників їдуть до Києва», йшлося у виявленому повідомленні.

Інші повідомлення стосувалися обговорення постачання зброї в Україну і «сюрпризу» НАТО для президента Росії Володимира Путіна:

«Любий Дейве, постачання зброї повністю засекречено, і це чудово!»

«Дейв, сподіваюся, завтра НАТО підготує дуже неприємний “сюрприз” для Путіна! Ти скажеш мені?»

Згідно з заявою Міністерства юстиції США, Слейтер дійсно надав секретну інформацію зі сфери національної оборони: приблизно 28 березня 2022 року він передав секретну інформацію щодо військових цілей у війні Росії проти України, а приблизно 13 квітня 2022 року — дані про російські військові можливості щодо вторгнення Росії в Україну.

Додамо, оголошення Мін’юсту США про арешт Слейтера відбулося в той самий день, коли колишній військовослужбовець Нацгвардії зі штату Массачусетс Джек Тейшера визнав себе винним за шістьма пунктами звинувачення в умисному зберіганні та передачі інформації, що становить державну таємницю.

Нагадаємо, 6 квітня 2023 року видання The New York Times повідомило, що у твітері й телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Документи не містили конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У них ішлося про потреби української армії станом на 1 березня.

У США справу про витік документів Пентагону почало розслідувати ФБР. Джек Тейшейра був заарештований 13 квітня 2023 року. Офіційні звинувачення йому висунули в червні.

Фото: ілюстративне / Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду