У США висунули звинувачення фігуранту справи про витік секретних документів Пентагону

У США висунули звинувачення фігуранту справи про витік секретних документів Пентагону

09:57,
16 Червня 2023
1924

У США висунули звинувачення фігуранту справи про витік секретних документів Пентагону

09:57,
16 Червня 2023
1924
У США висунули звинувачення фігуранту справи про витік секретних документів Пентагону
У США висунули звинувачення фігуранту справи про витік секретних документів Пентагону
Журі присяжних висунуло звинувачення 21-річному військовослужбовцю Нацгвардії ВПС США за шістьма пунктами.

Федеральне журі присяжних у США висунуло офіційні звинувачення фігурантові справи про витік даних Пентагону, військовослужбовцю Нацгвардії Військово-повітряних сил Джеку Тейшейрі. Про це повідомило Міністерство юстиції США.

21-річному Джеку Дугласу Тейшейрі з Норт-Дайтона, штат Массачусетс, висунули звинувачення в умисному зберіганні та передачі секретної інформації, що стосується національної оборони, на платформі соцмереж за шістьма пунктами.

«Тейшейра звинувачується в обміні інформацією з користувачами на платформі соціальних мереж, які, як він знав, не мали права її отримувати. Цим він, як стверджується, порушив законодавство США та поставив під загрозу нашу національну безпеку», — заявив генеральний прокурор Меррік Гарленд.

Згідно з обвинувачувальними документами, Тейшейра вступив на службу до Нацгвардії ВПС США у вересні 2019 року та мав допуск до інформації з грифом «цілком таємно» з 2021 року. Стверджується, що починаючи з січня 2022 року він навмисно, неналежним чином і незаконно зберігав і передавав таємну, цілком таємну та закриту інформацію, що стосується національної оборони, на платформі соціальних мереж особам, які не уповноважені отримувати таку інформацію, знаючи, що його дії можуть завдати шкоди США.

Зазначено, що Джек Тейшейра отримав доступ до секретних документів із секретної робочої станції на базі Отіс США, а також переписав і передав її користувачам на платформі соціальних мереж. Щонайменше один із документів, що містить інформацію про національну оборону, був знайдений у цифровій формі в конкретному обліковому записі, пов’язаному з Тейшейрою.

Звинувачення, висунуті Тейшейрі, передбачають покарання до 10 років ув'язнення, до трьох років звільнення під наглядом і штраф у розмірі до 250 тисяч доларів США. Федеральний суддя призначатиме покарання з урахуванням рекомендацій щодо призначення покарань США та інших чинників, передбачених законодавством.

Нагадаємо, 6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твітері й телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Документи не містили конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У них ішлося про потреби української армії станом на 1 березня.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік у соцмережі матеріалів про нібито підготовку українського контрнаступу «фотошопом та псевдозливом».

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов також заявив, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ містять викривлену інформацію про втрати з обох сторін, а частина даних зібрана OSINT-засобами з відкритих джерел. Він також припустив, що росіяни могли підробити документи та дані, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні, дестабілізувати ситуацію в Україні чи стабілізувати настрої в самій Росії.

Журналісти Bellingcat також визначили, що фотографія «документа», який завищував українські втрати у війні, має ознаки грубої маніпуляції зображенням.

У США справу про витік документів Пентагону почало розслідувати ФБР. Джек Тейшейра був заарештований 13 квітня 2023 року та звинувачений у зберіганні й передачі інформації про національну оборону та несанкціонованому видаленні та зберіганні секретних документів або матеріалів. Підозрюваний перебуває під вартою.

Фото: Haley Willis / The New York Times

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду