Керівник Центру протидії дезінформації щодо телеграму в Україні: «Питання блокування зараз не стоїть»

Керівник Центру протидії дезінформації щодо телеграму в Україні: «Питання блокування зараз не стоїть»

13:59,
17 Березня 2024
1332

Керівник Центру протидії дезінформації щодо телеграму в Україні: «Питання блокування зараз не стоїть»

13:59,
17 Березня 2024
1332
Керівник Центру протидії дезінформації щодо телеграму в Україні: «Питання блокування зараз не стоїть»
Керівник Центру протидії дезінформації щодо телеграму в Україні: «Питання блокування зараз не стоїть»
Наразі зі сторони адміністрації Telegram очікують блокування «потенційно проблемних» каналів, перелік яких, за словами анонімного співрозмовника Forbes, налічує понад 300 назв.

В Україні поки що не планують забороняти месенджер «Телеграм». Про це в коментарі Forbes заявив керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) при РНБО Андрій Коваленко. 

«Питання блокування зараз не стоїть», — сказав він.

Водночас посадовці розглядають інші заходи регулювання платформи. Зокрема, наразі в робочих групах, до яких залучені спецслужби, обговорюються питання, як безпечно використовувати телеграм військовим, політикам та чиновникам, що мають доступ до державної таємниці.  

11 березня ЦПД при РНБО також оприлюднив список з понад сотні безпечних каналів отримання інформації, серед яких переважно офіційні сторінки чиновників та держорганів.

За словами голови Комітету ВР з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, заборона і блокування месенджера — це крайній засіб, який можуть використати за критичної потреби.

Найпростішим методом є схема, за якою у 2017-му заблокували російські «ВКонтакте» та «Одноклассники». За такого блокування провайдери також отримують інформацію, які сервери та IP-адреси потрібно заблокувати. Натомість ексзаступник очільника Держспецзв’язку Віктор Жора переконаний, що у випадку з Telegram таке блокування не спрацює, адже Telegram не має постійних IP-адрес.

За його словами, більш ефективним технічним рішенням може бути блокування через системи DPI, які фільтрують трафік електронних комунікаційних мереж. Утім, впровадження DPI в рамках країни потребує значних коштів та закону, якого нині немає.

Серед інших заходів регулювання також розглядається прийняття в Україні європейського Digital Service Act і боротьба за те, щоб він поширився ще до набуття членства в ЄС. «На основі нього комунікація з соцмережами, не лише з Telegram, має бути більш двостороння», — зазначив Ярослав Юрчишин. Зокрема, це могло б бути відкриття офісу компанії.  

Наразі ж зі сторони адміністрації Telegram очікують блокування «потенційно проблемних» каналів, перелік яких раніше надали українські спецслужби. За словами наближеного до формування списку співрозмовника, який говорив на умовах анонімності, список каналів налічує понад 300 назв. Серед них — канали-мільйонники «Легитимный» та «Резидент».

Нагадаємо, результати дослідження, проведеного українським сервісом Telemetrio наприкінці 2023 року, засвідчили, що в Україні діє понад 33 тисячі активних телеграм-каналів із сумарною кількістю 282,6 млн підписників. Україна — на шостому місці у світовому списку за кількістю каналів з понад 1 млн підписників. У 2023 році переважна більшість громадян України споживала новини із соціальних мереж — 76%, і телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов уже називав телеграм «дуже-дуже небезпечною річчю» для національної безпеки, а представник ГУР Андрій Юсов визнав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України, і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

Коментуючи заяву Юсова, представник Telegram Ремі Вон у листі до «Детектора медіа» запевнив, що месенджер є безпечним для користувачів, зокрема й в Україні, і російські спецслужби не мають доступу до їхніх даних.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду