Штучний інтелект навчився виявляти вина-підробки

Штучний інтелект навчився виявляти вина-підробки

16:19,
4 Грудня 2023
1134

Штучний інтелект навчився виявляти вина-підробки

16:19,
4 Грудня 2023
1134
Штучний інтелект навчився виявляти вина-підробки
Штучний інтелект навчився виявляти вина-підробки
Автори:
Машини-сомельє допомагатимуть боротися з шахрайством, встановлюючи, чи відповідає вміст винної пляшки змісту етикетки.

Вчені зі США та Швейцарії розробили інструмент на базі ШІ, який завдяки хімічному аналізу здатний швидко встановити, чи відповідає вміст винної пляшки етикетці. Згідно з дослідженням, опублікованим у Communications Chemistry, така програма може допомогти виявити шахрайство, повідомляє The Guardian. 

Давно відомий той факт, що виноград і ґрунт конкретного місця впливають на концентрацію сполук, що містяться у винах. Тож дослідники створили інструмент ШІ, за допомогою якого можна визначити, що саме міститься в тій чи тій закоркованій пляшці. Це дасть змогу відстежувати не лише певний регіон, де вирощують виноград, а й конкретне господарство, на якому було виготовлено вино.

«Навколо багато шахрайства з вином: люди роблять якесь лайно у своїх гаражах, друкують етикетки і продають їх за тисячі доларів. Ми вперше демонструємо, що наші хімічні методи мають значну чутливість, щоб визначити різницю», — стверджує професор Александр Пуже з Женевського університету в Швейцарії.

Щоб навчити цих методів програму зі штучним інтелектом, вчені звернулися до газової хроматографії. Її використали для аналізу 80 вин із семи різних маєтків у французькому регіоні Бордо. Ця методика зазвичай використовується в лабораторіях для розділення й ідентифікації сполук, що утворюють суміш.

Замість того, щоб намагатися знайти окремі сполуки, які відрізняють одне вино від іншого, алгоритм враховує всі хімічні речовини, виявлені у вині. Це робиться для того, щоб створити найбільш надійний унікальний підпис для кожного. Програма відображає результати на двовимірній сітці, де групуються вина зі схожими ознаками.

«Перше, що ми побачили, це кластери, які відповідають певним шато. Це відразу натякнуло нам, що для кожного маєтку є специфічний хімічний підпис», — каже Пуже.

Дослідження показало незвичайне та водночас цікаве положення кластерів — вони зображували розташування відповідних маєтків. «Коли ми робимо ці проєкції з хроматограм, ми відновлюємо карту Бордо», — каже Пуже.

У Європі контрафактна алкогольна продукція є нагальною проблемою і щорічно спричиняє зниження продажів на €3 мільярди. Нещодавні випадки підкреслили розмір злочинних мереж, активних у цій галузі.

Цього року членів банди було засуджено за те, що вони доставляли танкерами іспанське столове вино до Франції. А потім видавали його за дороге французьке.

Крім виявлення випадків шахрайства, програма здатна здійснювати моніторинг якості процесу виноробства, а також забезпечувати правильне змішування.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що газета The Guardian звинуватила Microsoft у завданні репутаційної шкоди через публікацію опитування, створеного штучним інтелектом, з припущеннями про причини смерті жінки поруч зі статтею видання у службі агрегації новин MSN.

Також ми писали про те, що 18 країн схвалили глобальні рекомендації щодо безпеки ШІ. Рекомендації спрямовані на те, щоб технології штучного інтелекту розроблялися та використовувалися безпечно та конфіденційно.

Фото: Drinks+

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду