ІМІ виявив чотири російські схеми «денацифікації української освіти»

ІМІ виявив чотири російські схеми «денацифікації української освіти»

16:51,
1 Червня 2023
1768

ІМІ виявив чотири російські схеми «денацифікації української освіти»

16:51,
1 Червня 2023
1768
ІМІ виявив чотири російські схеми «денацифікації української освіти»
ІМІ виявив чотири російські схеми «денацифікації української освіти»
Дослідники стверджують, що таким чином Росія реалізує культурний геноцид в Україні.

Росія проводить «денацифікацію освіти» на окупованих територіях України, що вказує на усвідомлений геноцид з боку держави-агресора. Ці дії фінансуються з державного бюджету РФ, а основним куратором цього процесу є перший заступник голови адміністрації російського президента Сергій Кірієнко.

Про це свідчать результати дослідження «Як Росія знищує шкільну освіту на окупованих територіях України», проведеного Інститутом масової інформації, яке презентували 1 червня в Українському кризовому медіацентрі.

У презентації взяли участь директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, медіаекспертка, дослідниця ІМІ Альона Нестеренко, освітній омбудсман Сергій Горбачов та співзасновниця ГО «Смарт освіта», ексрадниця міністрів освіти у 2016–2020 рр. Іванна Коберник.

Дослідники виявили такі чотири шляхи «денацифікації освіти»:

• вербування вчителів;

• «гуманітарні місії» та студзагони;

• «перепідготовка» і «підвищення кваліфікації» колаборантів;

• терор українських освітян.

Крім того, в ході дослідження було встановлено понад 100 осіб — організаторів та деяких виконавців так званої «денацифікації». ІМІ надає списки російських учителів, які точно працювали або досі працюють у навчальних закладах окупованих територій, колаборантів та інших виконавців злочину.

Інститут масової інформації наголошує, що «денацифікацію освіти» варто розглядати в контексті культурного геноциду українського народу, адже згідно з концепцією культурного геноциду автора Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього Рафаеля Лемкіна, поняття «геноцид» не можна зводити лише до масового вбивства: варто враховувати всі аспекти цього злочину, зокрема культурний.

Впроваджують російську освіту на окупованій українській території за допомогою заздалегідь відібраних і підготовлених книжок, яких експерти ІМІ виявили понад 800 тисяч. Одним з найбільших організаторів-постачальників навчальної літератури є керівна партія «Единая Россия».

Заманюють російських освітян на тимчасово окуповані території України грошима. За даними ІМІ, вчителям з РФ передбачено виплату 8 тисяч 480 рублів (це близько 3 тисяч 900 гривень) добових за кожен день перебування у відрядженні. Також їм покривають витрати на проживання та обіцяють зберегти робочі місця та зарплату, що на період поїздки виплачується у двократному розмірі. У 2022 році середня зарплата педагога загальної освіти в Росії становить 57 тисяч рублів на місяць, тобто тиждень праці на окупованих українських територіях оцінюється у дві місячні зарплати — відповідно, російські вчителі можуть заробити понад 360 тисяч рублів за місяць.

Медіаекспертка та дослідниця ІМІ Альона Нестеренко, яка виявила ці схеми, каже, що в українському законодавстві досі не передбачена кримінальна відповідальність для російських педагогів. «У нас є закон про колабораційну діяльність, тож колаборантів ми можемо притягнути до відповідальності, а російських педагогів можна притягнути лише як співучасників, оскільки вони не громадяни України, або ж за те, що незаконно перетнули українських кордон. Тому ІМІ закликає внести зміни до Кримінального кодексу України, впровадити норми, які б передбачали безпосередню відповідальність для російських педагогів. Заднім числом покарати винних ми не зможемо», — сказала Альона Нестеренко.

Зазначимо, що ще одним із головних воєнних злочинів російських військових в Україні є примусова депортація українських дітей на тимчасово окуповані території України або в Росію. Голова правління «Української мережі за права дитини», національна директорка з розвитку програм «SOS Дитячі містечка Україна» Дар’я Касьянова розповіла «Детектору медіа», як і навіщо Росія депортує українських дітей, як правильно українським і закордонним медіа висвітлювати цю тему, що може зашкодити поверненню дітей і хто та яким чином це робить.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду