Міністерство освіти відповіло на петицію про впровадження статевого виховання в школах

Міністерство освіти відповіло на петицію про впровадження статевого виховання в школах

14:10,
12 Травня 2023
3002

Міністерство освіти відповіло на петицію про впровадження статевого виховання в школах

14:10,
12 Травня 2023
3002
Міністерство освіти відповіло на петицію про впровадження статевого виховання в школах
Міністерство освіти відповіло на петицію про впровадження статевого виховання в школах
Авторки петиції про секс-освіту отримали дві різні відповіді — обидві назвали негативними.

Міністр освіти Оксен Лісовий та очільник Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Олег Єресько відповіли на петицію громадської організації «Політична дія жінок» щодо впровадження обов’язкового статевого виховання в систему освіти України. Однак авторки звернення вважають, що жодна з цих відповідей не демонструє, що в МОН справді розуміють проблему і знають, як її вирішувати.

Зокрема в листі від Олега Єреська вказано, що статеве виховання вже є в системі освіти згідно з державними стандартами: «Теми статевого виховання включені в зміст обов’язкових навчальних предметів «Я досліджую світ» (1–4 класи), «Основи здоров’я»/«Здоров’я, безпека та добробут» (5–9 класи), «Біологія» (8–11 класи)».

Також, за словами освітянина, діти вже після закінчення 2 класу зможуть протидіяти проявам тиску, неповаги та приниження щодо себе, зокрема відсторонюватись від неприйнятних дотиків з боку інших людей, повідомляти про це дорослих, яким довіряють.

Авторки петиції таку позицію розкритикували. Комунікаційниця ресурсу «Гендер в деталях» Альона Грузіна зазначила, що програми предмета «Я досліджую світ» навчають гігієнічних навичок, ознайомлюють з будовою тіла, моральними нормами або реакціями на небезпечні ситуації на вулиці, але тем статевого виховання, «правила трусиків» чи сексуального насильства в програмі немає.

«До того ж, пан Єресько згадує досі чинну дисципліну "Основи здоров’я", яка нібито справляється з темами статевого дозрівання і протидії сексуальному насиллю. Йдеться про саме той сумнозвісний підручник, який навчає дівчат, що вони своєю "віктимною поведінкою" провокують насилля, та дає список порад, як його "уникати". Підручник уже критикували, і після 2017 року він проходив антидискримінаційну експертизу, після якої "віктимна поведінка" замінили на "провокаційна поведінка", а весь стереотипний, повний звинувачення постраждалих текст залишили без змін», — повідомила Альона Грузіна.

Більш обнадійливою в організації назвали відповідь Оксена Лісового. Зокрема міністр зазначив, що в МОН розробляється проєкт державного стандарту для профільного рівня загальної середньої освіти. «В межах реалізації соціальної і здоров’язбережувальної освітньої галузі державного стандарту передбачається впровадження окремого курсу статевого виховання, який враховуватиме досвід європейських країн із впровадження програм статевого виховання», — написав міністр.

Також Лісовий додав, що зараз для дітей, молоді, батьків та вчителів відбувається розробка просвітницьких програм, курсів, інформаційних та методичних матеріалів.

Однак голова організації «Політична дія жінок» Ірина Тишко вважає обидві відповіді МОН незадовільними: «Міністерство не проаналізувало свої підходи, не помітило їхньої проблемності і не визнало системні помилки, які призвели до створення соціальної обстановки, яка сприяє скоєнню сексуальних злочинів неповнолітніми і молоддю. Також, обидві відповіді говорять лише про шкільну освіту. Статеве виховання і сексуальна освіта має починатися в дошкільній освіті, продовжуватися в середній, і тривати в професійній технічній і вищій освіті. За останні кілька років ми вже засвідчили кілька скандалів про домагання від викладачів у вишах. Як міністерство працює з цією проблемою — невідомо».

Зазначимо, що відповідну петицію підтримали необхідні 25 тисяч українців, і 13 квітня на неї відповів президент України Володимир Зеленський, доручивши опрацювати це питання Кабміну.

MediaSapiens розповідав, що таке сексуальна освіта і чи потрібна вона в українських школах, а також зібрав думки експертів про те, у якому форматі її можливо реалізувати та чому це важливо, особливо у воєнний час.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду