ІМІ оголосив переможців конкурсу «Лови фейк»

ІМІ оголосив переможців конкурсу «Лови фейк»

18:34,
22 Вересня 2020
2119

ІМІ оголосив переможців конкурсу «Лови фейк»

18:34,
22 Вересня 2020
2119
ІМІ оголосив переможців конкурсу «Лови фейк»
ІМІ оголосив переможців конкурсу «Лови фейк»
Автори:
Загалом ІМІ отримав заявки до участі в конкурсі із 18 регіонів України. Із загального масиву заявок до участі було відібрано 67 фейків та їхніх спростувань, які відповідали умовам конкурсу.

Інститут масової інформації оголосив переможців конкурсу «Лови фейк», який тривав з 22 серпня по 13 вересня. Про це йдеться на сайті ІМІ.

Переможців обрало експертне журі, до якого увійшли: заступниця директора Могилянської школи журналістики та заступниця головного редактора StopFake Вікторія Романюк, авторка та головна редакторка проєкту «По той бік новин» Альона Романюк, керівниця моніторингового відділу ІМІ, секретариня Незалежної медійної ради Олена Голуб, керівник юридичного відділу ІМІ Роман Головенко, медіаекспертка, координаторка регіональної мережі представників ІМІ Ірина Земляна.

Загалом ІМІ отримав заявки до участі в конкурсі із 18 регіонів України, з них було відібрано 67 фейків та їхніх спростувань, які відповідали умовам конкурсу.

Як виявилося, фейки-«переможці» були опубліковані в чотирьох всеукраїнських онлайн-медіа («Бомба news», «112»,  UNN, Puer), двох місцевих онлайн-медіа («WZ Львів», «Херсон Daily») та поширювалися в соцмережі Facebook.

Конкурс проводився в трьох номінаціях: «Виявлення фейків у медіа»; «Виявлення фейкових зображень у медіа»; «Виявлення фейків у соцмережах».

У кожній номінації було визначено по три переможці: перше місце – 5000 грн, друге – 4000 грн та третє – 3000 грн.

Виявлення фейків у медіа

Перше місце – Чисніков Антон (м. Київ) за виявлення фейку, поширеного Анатолієм Шарієм в ефірі програми «Шарій на 112» про визнання Європарламентом нападу на автобус активістів «Патріоти за життя» на Харківщині терористичним актом.

Друге місце – Гладка Юлія Юріївна (м. Полтава) за виявлення фейку на ресурсі UNN щодо визнання неконституційним рішення про введення в Україні карантину, пов’язаного з коронавірусом.

Третє місце – Клименко Данило (м. Бердянськ, Запорізька область) за виявлення фейку на сайті Puer щодо сина експрезидента Порошенка та його служби на Донбасі.

Виявлення фейкових зображень у медіа

Перше місце – Пелих Оксана (м. Львів) за виявлення серії фейкових зображень, що ілюструють побиття хасидів в Умані, на сайті «Бомба news».

Друге місце – Захревич Юлія (м. Львів) за виявлення фейкового зображення масових протестів у Лондоні проти карантинних обмежень на ресурсі «WZ Львів». Фото не мало стосунку до пандемії та було зроблено у 2015 році.

Третє місце – Рожкован Олександра (м. Херсон) за виявлення фейкового зображення на акції «На роботу на велосипеді» у Херсоні на сайті «Херсон Daily». Оригінал цього фото розміщено в статті «Калининград присоединится к акции «На работу на велосипеде» за 2018 рік на сайті «Новый Калининград».

Виявлення фейків у соцмережах

Перше місце – Пелих Оксана (м. Львів) за виявлення фейку про виведення з обігу банкнот та заклик обміняти їх. Ця новина активно шерилася в соцмережах.

Друге місце – Святослав Шпачінський (м. Бердянськ, Запорізька область) за виявлення фейку щодо винних в Іловайській трагедії.

Третє місце – Антон Павлушко (м. Німеччина) за виявлення фейку порівняння цін на продукти в Україні та Білорусі.

Конкурс проводився завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Мета конкурсу – виявлення фейків (неправдивих повідомлень про факти), неправдивих заяв політиків та підвищення медіаграмотності населення.

Нагадаємо, 54% українських користувачів Facebook публікують фейки та маніпуляції. Такими є результати дослідження рівня інформаційної гігієни українців, яке у серпні 2020 року провела ініціатива «Як не стати овочем». 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду