Доступ до інтернету й робота через смартфони: як українські школи працюють в онлайн-режимі

Доступ до інтернету й робота через смартфони: як українські школи працюють в онлайн-режимі

14:10,
16 Квітня 2020
4078

Доступ до інтернету й робота через смартфони: як українські школи працюють в онлайн-режимі

14:10,
16 Квітня 2020
4078
Доступ до інтернету й робота через смартфони: як українські школи працюють в онлайн-режимі
Доступ до інтернету й робота через смартфони: як українські школи працюють в онлайн-режимі
Автори:
Програма «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів» провела опитування серед шкіл-учасниць Програми щодо викликів дистанційного навчання. Участь в опитуванні взяли 300 вчителів міських та сільських шкіл з усіх областей України. Результатами опитування поділилися з MediaSapiens.

Карантин в Україні триває, і вчителі працюють віддалено. В цей період вийшло опитування про те, як відбувається цей процес.

«Метою опитування є зріз думок педагогів про стан та виклики дистанційного навчання задля пошуку шляхів покращення. Опитування проводилося онлайн серед вчителів/ок, які відповідають за реалізацією Програми у своїх школах. Період опитування: 10 квітня – 14 квітня. Опитано представників/ць 300 шкіл із загальною кількістю учнів – 131 198 осіб», - йдеться у листі від пресслужби Програми Healthy Schools, отриманому MediaSapiens.

Це програма, яка має на меті сприяти розвитку здорового харчування, фізичних активностей та свідомого ставлення до власного здоров’я у понад 500 школах України.

Результати опитування:

Можливість дітей брати участь в дистанційному навчанні: Діти отримують доступ до дистанційного навчання через комп’ютер, власний чи батьківський смартфон, планшет тощо. Але при цьому 19% учнів із загальної кількості в опитаних школах не мають доступу або мають обмежений доступ до комп'ютерів вдома.

Стабільний доступ до Інтернет для онлайн-навчання мають більше дітей в містах (близько 85%), ніж в селах (лише 50-60%), йдеться у листі.

  1. Активність учнів під час дистанційного навчання: 33% вчителів оцінили активність учнів на 7 балів (33,9%)  22,4% - на 8 балів, 16,1% - на 6 балів. Активність учнів безпосередньо залежить від того, в якому класі вони навчаються. Учні 1-4 класів більше залучені, адже батьки ретельніше контролюють процес та спонукають їх до навчання. 5-11 класи гірше реагують на завдання та менше комунікують із вчителями.
  2. Залученість батьків: 43% вчителів відповіли, що «батьки допомагають у навчанні», 56% відповіли «частково» (контролюють, підказують) і лише 1% зазначили, що не допомагають.
  3. Топ-10 викликів, з якими зіштовхнулись вчителі/ки: проблеми з підключенням до інтернету та відсутність девайсу, відсутність комп'ютерної грамотності в учнів або єдиного алгоритму для роботи, неготовність вчителів до такого формату, великий обсяг матеріалу, який учням доводиться опрацьовувати самостійно, перенавантаження вчителів, супротив батьків, ставлення до карантину як до канікул, відсутність живого спілкування та важкість залучення учнів онлайн, відсутність мотивації.
  4. Вчителі/ки підтримують мотивацію серед дітей через: використання сучасних інформаційних технологій, надання більшої кількості креативних та різноманітних завдань, зменшення навантаження, постійний зворотній зв’язок та нагадування про спорт.

Також Центр "Розвиток КСВ" (організація, яка просуває принципи сталого ведення бізнесу й соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти) ділиться своїми рекомендаціями з огляду на результати оптування. На думку експертів центру, наразі необхідно:

- створити умови для належного забезпечення Інтернет-доступом та девайсами вчителів та учнів;

- розробити програму для навчання вчителів правилам та онлайн-інструментам;

- провести навчальні вебінари для батьків щодо створення належного навчального середовища для дітей;

- підтримувати мотивацію учнів через інтерактивні вправи, спортивні хвилинки та правильне харчування;

- перейти від фокусу на кількість матеріалу до фокусу на практичну якість матеріалу;

- залучити психологів до роботи з дітьми під час онлайн-навчання.

Нагадаємо, раніше у громадській спілці «Освіторія» розповіли MediaSapiens про проєкт «Всеукраїнська школа онлайн».

Фото: Надане MediaSapiens

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду