Український сервіс Qlixer адаптували для боротьби з російською пропагандою

Український сервіс Qlixer адаптували для боротьби з російською пропагандою

11:41,
23 Травня 2022
2736

Український сервіс Qlixer адаптували для боротьби з російською пропагандою

11:41,
23 Травня 2022
2736
Український сервіс Qlixer адаптували для боротьби з російською пропагандою
Український сервіс Qlixer адаптували для боротьби з російською пропагандою
Автори:
Qlixer Social дозволяє автоматично скаржитися на профілі та дописи.

Український стартап Qlixer, який створювали як платний продукт для автоматизації популярних дій у соцмережах, зробили безкоштовним сервісом для боротьби з російською пропагандою та донесення правди про війну Росії проти України.

«Ми постарались зробити сервіс максимально простим у використанні. Для цього щодня наповнюється розділ "Актуальні задачі" вже готовими задачами з посиланнями для скарг чи текстами для коментарів. Тому користувачам не потрібно власноруч займатись пошуком даних. З допомогою Qlixer Social залишити скарги на 100 сторінок російських пропагандистів займатиме лише 1 хвилину, замість декількох годин на те, щоб залишити ці скарги вручну», — розповіли творці Qlixer Social. Цей сервіс дозволяє автоматично скаржитись на профілі/ сторінки в соцмережах та взаємодіяти з постами: коментувати, репостити, лайкати, скаржитися.

Засновник українського стартапу Qlixer Святослав Левчук повідомив MediaSapiens, що задачі у сервісі збирають з відкритих медіаресурсів та телеграм-каналів, які зосереджені на інформаційній боротьбі. Також Qlixer домовляється про співпрацю з деякими ініціативами, щоб отримувати більшу кількість контенту напряму. «Поки що всі задачі ми додаємо і модеруємо самі вручну. Контроль за виконанням автоматичний — користувач може виконувати лише ті задачі, які розміщені на сайті та перевірені нами, — розповів Святослав Левчук. — Розширення та оновлення виходять приблизно щотижня — ми підключаємо нові типи задач. Також ми зараз ведемо перемовини про співпрацю з подібними нам рішеннями для більш ефективної боротьби та розвитку».

Щоб скористатися Qlixer Social, треба:

  1. Відкрити Qlixer Social та зареєструватися.
  2. Підвʼязати ваш Instagram, Twitter чи LinkedIn.
  3. Обрати одну з актуальних задач — залишити коментар, поскаржитись на профіль тощо.
  4. У розділі «Актуальні задачі» щодня додають уже готовий перелік посилань.
  5. Обрати посилання, із якими потрібно взаємодіяти.
  6. Запустити, натиснувши кнопку «Відправити».

Нині Qlixer Social можна використовувати на платформах Instagram, LinkedIn та Twitter, однак команда проєкту планує розширити його на Facebook, YouTube та Telegram. «Поки що продукт повністю створюється силами команди і за власні кошти, тому ми створюємо оновлення по мірі можливостей. Коли точно будуть підключені дані мережі, ми поки що сказати не можемо», — пояснив Левчук.

Він також уточнив, що соцмережі не блокують дописи чи самих користувачів Qlixer Social, як ботів. «Коли користувач запускає, наприклад, скаргу на 30 посилань, то вони виконуються порціями по 5 штук з паузами у 3 години. Для соцмережі це виглядатиме як звична дія користувача і не викликатиме підозр», — зазначив засновник Qlixer.

Крім того, Святослав Левчук повідомив, що комерційна версія Qlixer станом на лютий 2022 року була на стадії MVP. На початку весни 2022 року команда планувала запустити закрите бета-тестування, однак основні сили спрямували на розвиток соціального продукту. Проте влітку 2022 року, каже Левчук, планують продовжити розвивати комерційну версію та запускати її окремо.

Раніше дослідження BBC та Інституту стратегічного діалогу (ISD) показало, що в соціальній мережі Facebook створюють пропутінські групи, щоб прославляти Росію та її президента, а також намагаються створити їм позитивний імідж у різних куточках світу. Ці групи вже налічують понад 650 тисяч членів. Дослідники визначили, що багато адміністраторів таких груп мають дублікати облікових записів під тим же ім’ям. Провідний дослідник Мустафа Аяд називає цю практику прикладом «астротурфінгу» — онлайн-операції, яка передбачає роботу кількох облікових записів, що дозволяє створювати помилкове враження ширшої підтримки серед населення і сприяє формуванню штучної громадської думки. Міністерство закордонних справ Великої Британії повідомило, що Росія використовує в соціальних мережах «фабрику тролів» для поширення дезінформації про війну в Україні. «Детектор медіа» інформує про перебіг російського наступу на Україну та запустив хроніку російської дезінформації.

Фото: Qlixer Social / Facebook

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду