Фейк: Мавпяча віспа та COVID-19 — штучні

Фейк: Мавпяча віспа та COVID-19 — штучні

12:30,
25 Травня 2022
3225

Фейк: Мавпяча віспа та COVID-19 — штучні

12:30,
25 Травня 2022
3225
Фейк: Мавпяча віспа та COVID-19 — штучні
Фейк: Мавпяча віспа та COVID-19 — штучні
Автори:
Російські медіа поширюють фейк, що США начебто «розробляли в українських біолабораторіях віруси, серед яких була і мавпяча віспа».

В українському сегменті телеграм почали поширювати теорії змови про спалах мавпячої віспи в світі, проводячи паралелі з пандемією коронавірусної хвороби — мовляв це штучно створені захворювання, які начебто запустили спеціально.

Зокрема, подібні фейки та маніпуляції протягом останнього тижня поширює анонімний телеграм-канал, який адмініструється спецслужбами Росії, «Сплетница». Загалом цей телеграм-канал постійно поширює дезінформації про COVID-19 та вакцинацію. Однак, коли в світі зафіксували спалахи мавпячої віспи, телеграм-канал почав просувати маніпулятивні тези, що ринкові новини США буцімто «натякають на ще одну сплановану пандемію», або, що новини від Moderna про тестування вакцини від мавпячої віспи начебто свідчать, «що готувалися наперед».

Крім того, російські медіа поширюють фейк, що США начебто «розробляли в українських біолабораторіях віруси, серед яких була і мавпяча віспа». Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомив, що російська пропаганда пише, що начебто «необережний персонал лабораторії вже під час проведення "спецоперації" розбив пробірку з вірусом, після чого мільйони українських біженців "рознесли" віспу Європою». Міністерство охорони здоров’я України офіційно заявило, що в Україні не зафіксовано жодного випадку мавпячої віспи.

Насправді мавпяча віспа була вперше виявлена у людей у 1970 році в Демократичній Республіці Конго. З того часу випадки захворювання зареєстровані в 11 африканських країнах. За даними ВООЗ, захворювання зустрічається переважно в районах тропічних лісів Центральної та Західної Африки та іноді «експортується» в інші регіони. «Кілька обсерваційних досліджень продемонстрували, що вакцинація проти віспи на 85% ефективна у запобіганні мавпячої віспи. Таким чином, попередня вакцинація проти віспи може призвести до легшого перебігу захворювання. Свідченням попередньої вакцинації проти віспи зазвичай є шрам на верхній частині руки», — пояснили у ВООЗ.

Як повідомив Reuters, Moderna Inc «випробовує потенційні вакцини проти віспи мавп у доклінічних випробуваннях». Тобто про готовність компанії до спалаху не йдеться. Разом з цим, у Moderna досі офіційно не прокоментували цієї інформації.

Крім того, у Центрі контролю та профілактики захворювань США повідомили, що уряд займається випуском доз вакцини проти віспи Jynneos, виробленої Bavarian Nordic A/S BAVA.CO. Управління з продовольства і медикаментів США писало про цю вакцину, публікувало інформацію про неї станом на 21 червня 2021 року, та уточнювало, що вона «призначена для профілактики віспи та мавпячої віспи в дорослих у віці 18 років та старше».

Як писав MediaSapiens, у соціальних мережах поширювали фейк, що Кабінет міністрів України ухвалив рішення виплачувати фінансову допомогу людям, які через війну втратили роботу або житло, лише якщо вони вакцинувалися від коронавірусної хвороби та мають у «Дії» COVID-сертифікат. Насправді постраждалі від війни українці можуть отримати виплати незалежно від того, вакциновані вони чи ні. Також у телеграм-каналах, зокрема в іспанському медіапросторі, поширили аудіозапис, на якому нібито «медична працівниця лікарні Барселони» розповідає, що третя доза вакцини проти COVID-19 є «смертельною» та «збільшує ризики виникнення раку».

Фото: Dmitriy Zub / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду