Більш ніж половині українців не важливо, кому належать ЗМІ — дослідження ДМ

Більш ніж половині українців не важливо, кому належать ЗМІ — дослідження ДМ

14:01,
16 Лютого 2022
3243

Більш ніж половині українців не важливо, кому належать ЗМІ — дослідження ДМ

14:01,
16 Лютого 2022
3243
Більш ніж половині українців не важливо, кому належать ЗМІ — дослідження ДМ
Більш ніж половині українців не важливо, кому належать ЗМІ — дослідження ДМ
Найбільше люди знають про власника 5 каналу (формально — вже колишнього), а також про те, кому належить «1+1».

Лише шести відсоткам українців дуже важливо знати, кому належать медіа, з яких вони отримують інформацію; для 30% — «певною мірою важливо». Натомість зовсім не важливими це знання називають 28%, радше не важливими — 26,4%. Це дані дослідження «Медіаспоживання в Україні: зміна медіапотреб та програш російської пропаганди», яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів на замовлення «Детектора медіа».

46% опитаних упевнені, що знають частину власників ЗМІ, з яких регулярно отримують інформацію. Найбільше людей знає, що «1+1» належить Ігорю Коломойському (55%), а 5 канал належить Петрові Порошенку (53%; зауважмо, що з листопада 2021 року 5 канал формально вже йому не належить). Натомість про те, що Віктор Пінчук володіє каналами з групи StarLightMedia, знає менше 20% опитаних.

Державними відносна більшість українців називає канали «Рада» (33%), «UA: Перший» (19%) і «Дом» (12%). Лише 9% вважає, що «UA: Перший» належить суспільству.

Знати власників медіа порівняно важливіше мешканцям західних областей України та людям, які підтримують «Європейську солідарність». Найменше цікавляться власниками медіа виборці «Опозиційної платформи — За життя» (29%) та люди, які не планують брати участь у виборах (21%).

Повний звіт про результати дослідження читайте тут.

Загальнонаціональне дослідження проведене на замовлення громадської організації «Детектор медіа» Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова у період з 17 по 22 грудня 2021 року.  Вибіркова сукупність становить 2018 респондентів та охоплює повнолітнє населення України, за винятком тимчасово окупованих територій АР Крим, частин Донецької та Луганської областей.

Опитування проводилося з використанням методу інтерв’ю face-to-face за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки (вибірка стратифікована за регіонами та типами населених пунктів) та квотного методу відбору респондентів, за статево-віковими квотами на заключному етапі. Результати є репрезентативними за основними соціально-демографічними показниками: статтю, віком, макрорегіоном та типом поселення.  Максимальна теоретична похибка опитування (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3%. Для порівняння у дослідженні використано результати всеукраїнських соціологічних опитувань, які проводилися Київським міжнародним інститутом соціології у лютому 2018 та лютому 2019 року і соціологічною службою Центру Разумкова у серпні 2020 року на замовлення ГО «Детектор медіа».

Дослідження проведене за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії (DANIDA).

Ілюстрація Миколи Шиманського

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Olek
14:23 / 16.02.2022
В этом и есть вся суть украинцев. Им всё равно кто будет вешать им лапшу. Лишь бы побольше её заполучить. Таков уж этот народ.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду