ms.detector.media
ГО «Детектор медіа»
16.02.2022 14:01
Більш ніж половині українців не важливо, кому належать ЗМІ — дослідження ДМ
Більш ніж половині українців не важливо, кому належать ЗМІ — дослідження ДМ
Найбільше люди знають про власника 5 каналу (формально — вже колишнього), а також про те, кому належить «1+1».

Лише шести відсоткам українців дуже важливо знати, кому належать медіа, з яких вони отримують інформацію; для 30% — «певною мірою важливо». Натомість зовсім не важливими це знання називають 28%, радше не важливими — 26,4%. Це дані дослідження «Медіаспоживання в Україні: зміна медіапотреб та програш російської пропаганди», яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів на замовлення «Детектора медіа».

46% опитаних упевнені, що знають частину власників ЗМІ, з яких регулярно отримують інформацію. Найбільше людей знає, що «1+1» належить Ігорю Коломойському (55%), а 5 канал належить Петрові Порошенку (53%; зауважмо, що з листопада 2021 року 5 канал формально вже йому не належить). Натомість про те, що Віктор Пінчук володіє каналами з групи StarLightMedia, знає менше 20% опитаних.

Державними відносна більшість українців називає канали «Рада» (33%), «UA: Перший» (19%) і «Дом» (12%). Лише 9% вважає, що «UA: Перший» належить суспільству.

Знати власників медіа порівняно важливіше мешканцям західних областей України та людям, які підтримують «Європейську солідарність». Найменше цікавляться власниками медіа виборці «Опозиційної платформи — За життя» (29%) та люди, які не планують брати участь у виборах (21%).

Повний звіт про результати дослідження читайте тут.

Загальнонаціональне дослідження проведене на замовлення громадської організації «Детектор медіа» Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова у період з 17 по 22 грудня 2021 року.  Вибіркова сукупність становить 2018 респондентів та охоплює повнолітнє населення України, за винятком тимчасово окупованих територій АР Крим, частин Донецької та Луганської областей.

Опитування проводилося з використанням методу інтерв’ю face-to-face за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки (вибірка стратифікована за регіонами та типами населених пунктів) та квотного методу відбору респондентів, за статево-віковими квотами на заключному етапі. Результати є репрезентативними за основними соціально-демографічними показниками: статтю, віком, макрорегіоном та типом поселення.  Максимальна теоретична похибка опитування (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3%. Для порівняння у дослідженні використано результати всеукраїнських соціологічних опитувань, які проводилися Київським міжнародним інститутом соціології у лютому 2018 та лютому 2019 року і соціологічною службою Центру Разумкова у серпні 2020 року на замовлення ГО «Детектор медіа».

Дослідження проведене за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії (DANIDA).

Ілюстрація Миколи Шиманського

ms.detector.media