Перегляд відео в інтернеті стає популярнішим, а обізнаність про авторські права на нього не покращується - дослідження

Перегляд відео в інтернеті стає популярнішим, а обізнаність про авторські права на нього не покращується - дослідження

00:00,
13 Червня 2014
7525

Перегляд відео в інтернеті стає популярнішим, а обізнаність про авторські права на нього не покращується - дослідження

00:00,
13 Червня 2014
7525
Перегляд відео в інтернеті стає популярнішим, а обізнаність про авторські права на нього не покращується - дослідження
Перегляд відео в інтернеті стає популярнішим, а обізнаність про авторські права на нього не покращується - дослідження
Перегляд відео стає все більш популярним заняттям в інтернеті. Однак рівень обізнаності користувачів щодо легальності контенту, який вони переглядають, залишається низьким.

Такими є результати опитування українських користувачів щодо перегляду відео в мережі інтернет, проведеного дослідницькою компанією TNS спільно з ініціативою Чисте небо.

В опитуванні брало участь міське населення України (те, яке проживає вмістах та селищах міського типу) віком від 18 до 55 років.

З’ясувалося, що 87% респондентів дивляться в інтернеті художні фільми, серіали, телевізійні шоу та ін.

Нині найбільш популярними є відео ресурсами є YouTube (65%) та сайти телеканалів (41%). На третьому місці за популярністю залишається російський сайт vkontakte.ru – 37% опитаних.

Разом з тим, результати показують низький рівень обізнаності користувачів щодо легальності контенту, який вони переглядають. Користувачі YouTube не сприймають цей сервіс як такий, що містить цілком легальний контент. 45% респондентів упевнені, що відео в YouTube розміщено легально, 55% - не знають: легальний там контент чи ні.

Сайти телеканалів 2/3 опитаних вважають майданчиками з легальним контентом. 67,4% вважають сайти телегруп джерелом легального відео, а 32,6% - не впевнені в цьому.

Окрім сайтів телеканалів та YouTube, більше довіри до легальності контенту у користувачів викликають майданчики онлайн-кінотеатрів. Впевнені у легальності контенту на Megogo.com 52% користувачів, на Oll.tv - 55%.

Щодо таких ресурсах, як vkontakte.ru, ex.ua, brb.to (fs.ua), то легальність контенту для користувачів не очевидна. 70% користувачів не впевнені легальне чи «піратське» відео розміщене на цих майданчиках.

Незважаючи на низький рівень обізнаності користувачів щодо легальності контенту, в Україні є група людей, які готові свідомо відмовитися від перегляду «піратського» відео.

Як розповіла директор з розвитку StarLightMedia Ірина Андрющенко, скоро легальний плеєр учасників «'Чистого неба» буде візуально меркуватися знаком ініціативи - зеленим щитом із позначкою play. «Тому інтернет-глядачам буде легко визначити, де міститься ліцензійний контент. “Піратство” - не тільки технічна чи законодавча проблема, але і моральна. Ми повинні дати свідомим користувачам орієнтир, - зазначила вона.

За результатами опитування, більшість користувачів (52,2%) готові відмовитися від «піратського» контенту, якщо їм нададуть легальну альтернативу. В той же час  26-30% аудиторії vkontakte.ru, ex.ua, brb.to (fs.ua) не готові перестати дивитися «піратське» відео за жодних умов. Лише 7,1% респондентів готові відмовитися від нелегального контенту навіть за відсутності можливості перегляду такого ж фільму на легальних ресурсах.

 «В Україні користувач готовий відмовитися від «піратського» за умови легальної альтернативи. Вже зараз українські телевізійні компанії, які є учасниками ініціативи ЧН, надають користувачам власний контент безкоштовно, - каже керівник департаменту з продажу інтернет-реклами 1+1 медіа Марина Колєснікова. – Більше того, наразі йде активна робота над збільшенням кількості легального контенту для користувачів - програм і шоу, а також фільмів і серіалів».

Ініціатива «Чисте небо» – це кампанія за розвиток легального контенту в мережі Інтернет, ініційоване «1+1 Медіа», «Медіа Група Україна», Inter Group і StarLightMedia в червні 2013 року і підтримуване багатьма гравцями українського інтернет-ринку. Ініціатива має на меті досягнути того, щоб в українському інтернеті був розвинений сегмент легального відео контенту та не транслювалося відео без дозволу правовласників.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
facebook.com/clear.sky.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду