Українці таємно отримують російську вакцину — фейк

Українці таємно отримують російську вакцину — фейк

11:42,
29 Березня 2021
1639

Українці таємно отримують російську вакцину — фейк

11:42,
29 Березня 2021
1639
Українці таємно отримують російську вакцину — фейк
Українці таємно отримують російську вакцину — фейк
Автори:
Вакцина проти коронавірусу «Спутник V» не зареєстрована в Україні, а фейки про її використання в окремих регіонах країни поширюють російські ЗМІ.

У російських виданнях з’явилася інформація про те, що в кількох регіонах України, зокрема, в Закарпатті, людей щеплюють проти коронавірусу російською вакциною «Спутник V», яка не зареєстрована в Україні, оскільки виготовлена державою-агресором. Однак росЗМІ повідомляють, що в деяких районах Закарпаття цією вакциною можна щепитися «цілком легально». Проте така інформація — фейк. Про це пише «Стопфейк».

Зокрема, фейкову новину про щеплення російською вакциною в Україні оприлюднили у виданні «Московский комсомолец». Як пишуть фактчекери зі «Стопфейк», у новині повідомляється, що «ексцесів внаслідок уколу “Ковішілд” стає все більше», хоча й не зазначається, наскільки більше, про які саме “ексцеси” йдеться, на підставі яких джерел було зроблено такий висновок тощо. 

«Також пропагандисти заявляють, що в Україні зафіксовано “провал вакцинації” — на підставі результатів соціологічного опитування, згідно з яким щепитися від COVID-19 не готові 61% громадян. Окремо у статті стверджується, що українці “вже вирішують питання вакцинації самостійно”. Посилаючись на групу в Facebook, “Московский комсомолец” повідомляє, що “як мінімум у двох районах України російську вакцину абсолютно легально вводять усім охочим: у Виноградівському та Берегівському районах Закарпатської області. Це нібито пояснюється тим, що зазначені райони “за замовчуванням є зоною відповідальності Угорщини", а оскільки Угорщина вважає "російський препарат пріоритетним, його безперешкодно ввозять до обох районів компактного розселення угорців", а Київ нібито навіть не намагається перешкоджати “співгромадянам з другим паспортом щепитися “ворожою” вакциною», — пише «Стопфейк».

Фактчекери додають, що у пості із соцмереж, на основі якого сформували новину, використовуються анонімні джерела. «Люди з усього регіону приїжджають вколотися — захворюваність і смертність висока, народ боїться», — стверджує автор допису.

Однак, за даними «Стопфейк», в офіційних джерелах подібна інформація не підтверджується. «У першу чергу, вакцинація "Супутником V" "абсолютно легально" в Україні неможлива, оскільки на початку лютого 2021 року український Кабмін заборонив реєстрацію вакцин та інших медичних імунобіологічних препаратів для профілактики або лікування COVID-19, розробку або виробництво яких проводила держава-агресор. Вакцина російського виробництва "Супутник" дійсно використовується в Угорщині для вакцинації місцевого населення від COVID-19. Російською вакциною в Угорщині прищеплюють із лютого 2021 року в спеціальних пунктах при лікарнях. Про будь-які постачання вакцини в інші країни не повідомляється», — зазначають фактчекери.

На Закарпатті наразі, як і в інших областях України, триває вакцинація препаратом AstraZeneca (CoviShield). 

Нагадаємо, раніше у мережі поширювали фейк про про зростання смертності від COVID-19 серед вакцинованих в Ізраїлі. Це нібито пов’язано з антитілозалежним посиленням інфекції (ADE, antibody-dependent enhancement).

Фото: flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду