Медіа пишуть про перекидання російської техніки до кордону України. Українська розвідка заперечує

Медіа пишуть про перекидання російської техніки до кордону України. Українська розвідка заперечує

17:25,
2 Листопада 2021
2472

Медіа пишуть про перекидання російської техніки до кордону України. Українська розвідка заперечує

17:25,
2 Листопада 2021
2472
Медіа пишуть про перекидання російської техніки до кордону України. Українська розвідка заперечує
Медіа пишуть про перекидання російської техніки до кордону України. Українська розвідка заперечує
Автори:
Засновник проєкту InformNapalm зазначив, що концентрація російської техніки в районі Єльні скоріше може загрожувати Білорусі, ніж Україні.

Українські ЗМІ 1-2 листопада поширили новину, що Росія стягує свої війська та техніку до кордонів України. Цю інформацію публікували з посиланням на видання Politico та журналіста The New York Times Крістіана Тріберта, які оприлюднили знімки компанії з космічних технологій Maxar Technologies.

«Супутниковий знімок, зроблений сьогодні Maxar, показує розгортання сухопутних військ — зокрема танків, БТРів, самохідної артилерії — на полігоні на північ від Єльні, Росія», — написав Крістіан Тріберт у Twitter.

У Politico розповіли, що російські війська почали перекидати з постійних місць базування наприкінці вересня 2021 року. «Нові комерційні супутникові фотографії, зроблені 1 листопада, підтверджують нещодавні повідомлення про те, що Росія знову збирає війська та військову техніку на кордоні з Україною», — пише Politico.

MediaSapiens не вдалося знайти цих знімків на сайті Maxar Technologies, однак у Twitter компанія ретвітнула допис з фото Крістіана Тріберта.

Головне управління розвідки України 1 листопада 2021 року повідомило, що не фіксувало додаткового перекидання російських підрозділів, озброєння та військової техніки до державного кордону з Україною.

«Найбільш ймовірно, що оприлюднені у ЗМІ та мережі інтернет факти нарощування угрупувань Збройних Сил Російської Федерації в українському напрямку є елементом спеціальних інформаційно-психологічних дій, та по суті є плановими заходами у рамках переміщення військ після завершення навчань», — повідомили в українській розвідці.

Засновник проєкту InformNapalm Роман Бурко, своєю чергою, звернув увагу, що відстань з Єльні до України більша, ніж до Білорусі. Він також закликав журналістів не панікувати та не поширювати статті з панічними заголовками.

«Раджу українським журналістам, перш ніж писати гучні заголовки, хоча б дивитись на мапу та банально вимірювати відстані. Концентрація російської техніки в районі Єльні скоріше може загрожувати Білорусі, ніж Україні. Для нападу на Україну у РФ є більш зручні місця вздовж українського кордону», — написав Бурко в Facebook.

Карти Google показують, що по дорозі від Єльні до українського кордону — понад 300 кілометрів, натомість до білоруського — трохи більше 100 кілометрів.

Нагадаємо, в соціальних мережах поширювали фейк, що Україна нібито кинула своїх військових на американській базі в Афганістані. Інша версія — українців нібито залишили США. ЗМІ писали про «12 українських військових». Голова МЗС Дмитро Кулеба спростував повідомлення, що 12 українців «кинули» в Кабулі. За його словами, зв’язок з українцями дипломати тримали від початку кризи; крім цих українців, на тій базі перебували сотні людей із різних держав; цим людям там не погрожували; а головне – вони не українські військовослужбовці в Афганістані.

Фото: скриншот, Крістіан Тріберт / Twitter 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду