Фейк: коронавірус поширений лише в країнах-членах ВООЗ

Фейк: коронавірус поширений лише в країнах-членах ВООЗ

12:48,
20 Вересня 2021
4247

Фейк: коронавірус поширений лише в країнах-членах ВООЗ

12:48,
20 Вересня 2021
4247
Фейк: коронавірус поширений лише в країнах-членах ВООЗ
Фейк: коронавірус поширений лише в країнах-членах ВООЗ
Автори:
Насправді поширення Covid-19 не залежить від членства країни у ВООЗ.

У соціальних мережах користувачі ширять дописи про те, що маски, вакцини і соціальна дистанція — це протиепідемічні заходи, які розроблені для вірусу SARS-CoV-2, який поширюється тільки у країнах-членах ВООЗ, пише VoxCheck. У повідомленнях також йдеться, що у разі виходу країни з ВООЗ, поширення вірусу у ній припиняється. Однак це — неправда.

Як пише VoxCheck, вірус поширюється у Князівстві Ліхтенштейн — країні, яка не є членом ВООЗ. «Станом на 13 вересня 2021 року, у Князівстві Ліхтенштейн зафіксовано 3483 випадки інфікування COVID-19 та 58 смертей. Ватикан також не є членом ВООЗ (спостерігач при ВООЗ), у країні зафіксовано 26 випадків захворювання на COVID-19, — пишуть фактчекери. — У статистиці існує таке поняття як схоластичний або хибний зв’язок (spurious relationship), за якого дві або більше змінні або події пов’язані, але між ними немає причинно-наслідкового зв’язку. Наявність начебто зв’язку між членством у ВООЗ та поширенням нового коронавірусу — тому приклад».

У VoxCheck додають, що майже всі країни світу є членами або асоційованими членами ВООЗ, тому, якщо взяти іншу змінну, яка також є поширеною по всьому світу, то матимемо хибний зв’язок. «Наприклад, у всіх країнах їдять шоколад, але вихід країни з ВООЗ не приведе до того, що мешканці країни перестануть їсти шоколад. Тому безпідставно стверджувати, що у разі виходу певної країни з ВООЗ поширення вірусу SARS-CoV-2 у ній припиниться. Теза про те, що у разі виходу країни з ВООЗ поширення вірусу SARS-CoV-2 у ній нібито припиняється може походити з фейків, що ВООЗ начебто займається виготовленням вірусів та організацією пандемій, карантинів і криз та хоче чипувати всіх людей, щоб повністю їх контролювати», — пояснюють фактчекери.

Фото: unsplah

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду