Людина, яка закрила Kyiv Post. Хто такий Аднан Ківан і навіщо йому медіа

Людина, яка закрила Kyiv Post. Хто такий Аднан Ківан і навіщо йому медіа

09:30,
11 Листопада 2021
6203

Людина, яка закрила Kyiv Post. Хто такий Аднан Ківан і навіщо йому медіа

09:30,
11 Листопада 2021
6203
Людина, яка закрила Kyiv Post. Хто такий Аднан Ківан і навіщо йому медіа
Людина, яка закрила Kyiv Post. Хто такий Аднан Ківан і навіщо йому медіа
Будівельний бізнес, ручні одеські ЗМІ та намагання впливати на редакцію Kyiv Post.

Якщо ви ніколи особливо не стежили за Kyiv Post, то інформація про фактичне закриття видання мала викликати у вас щонайменше одне запитання. Серйозно, найавторитетнішим англомовним медіа України володів одеський забудовник? Так, Аднан Ківан купив Kyiv Post у Мохаммада Захура у 2018 році. І вже тоді його мотивація виглядала підозрілою. Врешті, як власник двох цілковито ручних одеських ЗМІ міг дати всеукраїнському медіа працювати незалежно? Виявилося, що ніяк.

 

Ловець «Перлин»

Змістовний текст про бізнесову біографію Аднана Ківана опублікувало свого часу «Новое время». Цей чоловік народився у впливовій сирійській сім’ї, проте приїхав в СРСР здобувати вищу освіту. Майбутній забудовувач Одеси закінчив у цьому місті Інститут харчових технологій, мріяв стати дипломатом, але після низки відмов натомість скористався знайомствами матері та зайнявся посередництвом. З одного боку в Ківана був СРСР, а з іншого — Єгипет, що погашав перед Союзом борг різноманітними товарами. Фірма бізнесмена займалась організацією процесу й у результаті в 1990 році на його рахунках опинилися 62 мільйони доларів. Ківан вирішив інвестувати в метал та продавав за кордон продукцію «Криворіжсталі». Як стверджують джерела «НВ», досягти успіху йому знов допомогли впливові знайомі: «Це не безпроблемні ринки [Близький Схід і Африка] — там не можна було приїхати і торгувати просто так».

Одеська нерухомість з’явилася в житті Аднана Ківана у другій половині нульових. Спочатку він був лише інвестором, а будували інші компанії. Проте одного разу такий партнер покинув проєкт на стадії дірки в землі, тож Ківан вирішив закінчити будівництво сам. У 2010 році виникла компанія KADORR Group — абревіатура з перших літер імен сім’ї бізнесмена. А вже у 2011 році на панорамі Одеси з’явилася перша «Перлина».

Тут необхідно зробити ліричний відступ. У природі перлини утворюються через реакцію подразнення: всередину мушлі потрапляє якась піщинка й організм ізолює її перламутром. У цьому сенсі назва житлових комплексів Ківана дуже точна, тільки дратують «Перлини» одеситів. Ці споруди втілюють найгірші зразки «людинашників»: колосальних будинків, що перевантажують інфраструктуру міста, дарують усім навколишнім краєвид «вікна у вікна», розрізають своїми парканами пішохідні маршрути. У новинах «Детектора медіа» йдеться, що містобудівні проєкти Аднана Ківана відомі на ринку «ігноруванням естетичних норм». Але краще зовнішність більше шістдесяти (!) «Перлин» описує та сама пісня, до якої відсилає їхня назва. Одразу після рядка «Ах, Одесса, жемчужина у моря» йде рядок «Ах, Одесса, ты знала много горя».

 

«Перлина» №43 в усій своїй красі 

Варто згадати, що Аднан Ківан намагався будувати також у Києві. Не дуже вдало. Готель на Андріївському узвозі, у якому KADORR виступав генпідрядником, не відбувся, зокрема, через псування естетики історичного центру. Будівництво однієї з «Перлин» Київська міська державна адміністрація визнала незаконним. Видання «Хмарочос» розповідало, що тоді компанія Ківана отримала дозвіл «на будівництво офісного центру. Та потім інспекція виявила порушення — ділянка за Генпланом відноситься до території житлової малоповерхової та середньоповерхової забудови. Тож дозвіл було анульовано. При цьому забудовник огородив ділянку, веде будівництво і продає квартири [...] Дозволу на будівництво житла компанія не має». Цього літа забудовник здав другий житловий комплекс у Києві. В Одесі будівництво Ківана теж наражається на спротив та звинувачення активістів. І все ж житловими комплексами KADORR не обмежується. Ківан будує також бізнесові й торгівельні центри.

Крім усього цього, бізнесмен працює в аграрній галузі. Посідає місце п’ятого найбільшого рантьє в Україні. Фігурує в офшорних розслідуваннях. У 2021 році Forbes оцінив статки Аднана Ківана у 240 мільйонів доларів. Він 42-га найбагатша людина України та найбагатший одесит.

 

У морі політики

Дивно, але Аднан Ківан не має яскраво виражених політичних схильностей. Він має проукраїнську позицію. Проте в плані підтримки партій розкладає яйця в різні кошики.

У часи президентства Петра Порошенка бізнесмен міг бути пов’язаний із командою керівника держави. Про це під час зміни власника розповідали в самому Kyiv Post: наприклад, Порошенка хвалив канал Ківана. А ще вони разом дарували квартири військовим. Проте зараз, за словами Валерія Болгана, головного редактора видання «ІзбірКом» та голови інформаційного напрямку Одеської обласної організації Комітету виборців України, стосунки між забудовником та «Європейською солідарністю» якщо і є, то непомітні.

Ще одна історія тих часів — це буцімто фінансування Михеїла Саакашвілі, коли той був головою Одеської ОДА. Життя колишнього президента Грузії видання Ківана активно висвітлює досі.

 

 Ківан, Порошенко та Саакашвілі дарують квартири військовим морякам 

Експерти, опитані «Детектором медіа», сходяться на думці, що на парламентських виборах у 2019 році Аднан Ківан не підтримував жодну політичну силу. А от на місцевих виборах у 2020-му в ефірі токшоу його одеського каналу була помітна дещо аномальна присутність «Опозиційної платформи — За життя». Євгенія Генова, заступниця головного редактора видання «ІзбірКом», заснованого одеським Комітетом виборців України, висловила припущення, що, можливо, це було викликано опозиційною налаштованістю «ОПЗЖ» до чинного міського голови й тодішнього кандидата Геннадія Труханова. Аднан Ківан має з ним давній та публічний конфлікт.

Ворожнеча з міським головою — це єдина політична історія Ківана, помітна неозброєним оком. Зайдіть на інформаційний ресурс бізнесмена у випадковий день — майже гарантовано побачите новий негативний матеріал про Труханова. Інколи це публікації про невиконані обіцянки чи корупцію, а інколи значно веселіші тексти: «Опасные детские площадки Труханова».

Фізично конфлікт проявляється в тому, що забудовник уже кілька років не отримує від міста землю й натомість купує її в інших власників. Також Труханов та Ківан звинувачують один одного у кримінальних справах. Бізнесмен пов’язує з мером обшуки СБУ у 2017 році: тоді йшлося, що компанія KADORR може бути пов’язана з фінансуванням тероризму (справа нічим не закінчилися). Труханов у жовтні цього року стверджував, що до справи НАБУ проти нього причетний Ківан: мера звинувачують у заволодінні землею зі збитками на пів мільярда гривень. Усі коментатори, яких опитав «Детектор медіа», сходяться на думці, що це бізнесовий конфлікт забудовників. Труханова пов’язують із компанією «Будова». Був період, коли публічна ворожнеча тимчасово припинялася (можливо, через тиск). Зараз вона триває знову.

Що ж до безпосереднього впливу Аднана Ківана на політику, то він порівняно малий. Ситуація парадоксальна: найбагатша людина Одеси, яка роками конфліктує з міським головою, не має системної підтримки в міській раді. Євгенія Генова каже, що бізнесмена не підтримує жодна фракція: «Ясно, що є люди, які можуть ситуативно допомагати. Але в нього немає постійного впливу на політичну ситуацію через міську раду». На щастя Ківана, він має медіа.

 

Система медійного забезпечення

Ківан контролює досить популярні в Одесі ЗМІ: 7 канал та сайт «УСИ Online» («Українська служба інформації»). На відміну від Kyiv Post, ці видання відверто обслуговують інтереси бізнесмена.

Будівництво житлових комплексів — це справа, яка багато в чому тримається на довірі. Адже часто люди купують квартири на етапі, коли тих іще не існує. І хоча Ківан уже має історію успіху та імідж надійного забудовника, його медіа продовжують рекламувати KADORR. Просто подивіться на публікації сайта «УСИ»: сенсація на ринку житлової нерухомості, одесити хвалять KADORR, KADORR виводить якість будівництва на новий рівень. Цей текст «УСИ» видає за новину: «Одесситы делают акцент на удобной и комфортабельной инфраструктуре, качестве сервиса обслуживания ЖК и чистой придомовой территории».

Любов від журналістів отримує й сам Аднан Ківан. 7 канал розповідає про благодійність свого власника. Повідомляє, що він посадив дерево. Публікує його виступи. Але це квіточки. Деякі матеріали про Ківана відгонять культом особи. Наприклад, на 7 каналі є репортаж під назвою «Выдающиеся люди нашего города. Аднан Киван — бизнесмен и меценат». Ми не змогли знайти подібного репортажу каналу про жодну іншу «выдающуюся» людину. В іншому повідомленні 7 канал у заголовку називає Ківана «господином»: «Основатель и лидер KADORR Group господин Аднан Киван о нынешних победах и грандиозных перспективах». У 2016 році канал мав рубрику, яка змінювала назву, але не суть: «О каких благих делах Аднана Кивана вы знаете?», «Одесситы о благих делах Аднана Кивана», «Одесситы об Аднане Киване». 7 канал збирав компліменти власнику на вулицях.

 

 7 канал навіщось направляє на власника одразу три мікрофони 

Окрема історія — це інтерв’ю. Аднан Ківан їх практично не дає, але в серпні цього року завітав на 7 канал. Розмова називалася «Откровения мецената» та відбувалася на фоні одразу двох логотипів KADORR. Бізнесмен здебільшого хвалився: високою мораллю, надійністю компанії, закордонними та українськими активами, знайомствами з високопосадовцями.

Значно цікавішою була поведінка ведучої. Журналістка Олена Іонова казала одеському забудовнику, що його роль в історії України «без преувеличения, очень значимая». Підсумовувала піарні монологи власника: «Вы давали стабильность людям в самое тяжелое время». Запитувала його, як виховувати дітей. У якийсь момент Ківан похвалився: «Мы когда начинаем проект, у нас капитал, проект, молитва, совесть». «Надежность», — замиловано додала Іонова. На завершення журналістка назвала Аднана Ківана натхненником та вчителем.

Думаєте, це звучить наче пародія? Так 7 канал ще потім випустив про це інтерв’ю окрему програму! У ній один із ведучих заявив, що Одесі пощастило з Аднаном Ківаном. А наприкінці випуску журналісти фактично розповіли, що хотіли б бачити Ківана мером та головою ОДА.

 

Складно повірити, що це інтерв’ю існує в незалежній Україні у 2021 році 

Якщо не враховувати піар Ківана та чорний піар Труханова, то, за словами Наталії Стеблини, аналітикині Інституту демократії імені Пилипа Орлика, медіа забудовника не надто відрізняються від інших одеських ЗМІ. Також «Детектор медіа» поговорив з Іриною Гриб, яка була керівницею сайта «УСИ» три роки тому. Вона розповіла, що працювала не з самим Аднаном Ківаном, а з його сином Русланом. Проте лише в питаннях фінансування — втручань у редакційну політику тоді буцімто не було. Проте пані Ірина визнала, що сайт публікував матеріали про «открытие “Жемчужин”, четко тексты рекламные. И четко там по строительному рынку [...] Это медиа частное, это логично».

Дуже складно повірити, що під контролем однієї людини одночасно знаходилися такі медіа та...

 

Kyiv Post

Варто віддати Аднану Ківану належне: після того, як у 2018 році він купив англомовне видання, про нього в цьому контексті було майже не чути. Колишній власник Мохаммад Захур розповідав, що його наступник хоче більше висвітлювати події в Сирії. І це, власне, були всі анонсовані зміни в Kyiv Post.

Медіа справді стало писати про Сирію більше та навіть провело тематичну конференцію. Але, якщо дуже придивитися, були помітні й дрібніші зв’язки з Ківаном. Наприклад, редакція переїхала в новий офіс у київську «Перлину» — ту саму, яку КМДА раніше визнавала незаконною. Влітку 2020 року (перед місцевими виборами) в Kyiv Post відбувся бенефіс колонок одеської медіаменеджерки Ківана Олени Ротарі: за липень вона опублікувала п’ять критичних текстів про Труханова, але після цього більше про політику не писала.

 

Аднан Ківан та головний редактор Kyiv Post Браян Боннер 

Аби дізнатися, що відбувалося всередині видання, «Детектор медіа» поспілкувався з редакторкою фічерів Kyiv Post Тамарою Істоміною. Вона розповіла, що перша зустріч колективу з новим власником була дивною: «Він нам розповідав, що треба менше критикувати владу, бо їм і так важко. І була така кодова фраза, яку всі досі знають та повторюють: “Мовчання — золото”».

За словами Тамари, колектив розумів, що Ківан не знайомий із роботою незалежних медіа. Але з часом головний редактор Браян Боннер буцімто переконав власника та пояснив йому, в чому плюси вільної журналістики. До початку цього року Андан Ківан не втручався в роботу редакції.

Проте потім почав намагатися «вгамувати» журналістів у точкових питаннях, пов’язаних із критикою влади: «Останнього разу, коли він був в офісі Kyiv Post (він тут доволі рідко буває), він жалівся, що ми пишемо, а стріляють по ньому». Крім того, бізнесмен був незадоволений показниками успішності медіа. Звідси й виникла ідея розширити видання.

Конфлікт між командою та Аднаном Ківанов загострився в середині жовтня, коли забудовник без відома редакції спочатку анонсував україномовну версію Kyiv Post. А потім вирішив призначити туди свою людину, колишню шефредакторку 7 каналу Олену Ротарі. Журналісти виступили проти її призначення в обхід редакції. «Ми розуміли, що це журналістка Ківана. І на його 7 каналі немає редакційної незалежності. Відповідно, це не може бути журналістка, яка відповідає нашим стандартам. Браян Боннер сказав, що ми можемо її найняти, якщо вона пройде стандартний процес: співбесіду, можливо, додаткові завдання. Він чітко дав зрозуміти, що її не візьмуть просто так, адже це так не працює в незалежній редакції. І після цього стався розлом», — розповідає Тамара.

Коли команда Kyiv Post почала працювати над розширенням, якого прагнув Ківан, журналісти знову дізналися про залучення Ротарі: «Вона продовжувала приймати якісь CV в соцмережах». Браян Боннер укотре поїхав на перемовини в Одесу та вкотре заявив, що редакція не буде приймати людей за вказівкою. Аднан Ківан у відповідь «дав зрозуміти, що тоді все, Kyiv Post закінчився». Продати видання чи віддати права журналістам бізнесмен буцімто відмовився.

Інша журналістка Kyiv Post Анна Миронюк також розповідала, що «спроба колективу зберегти незалежність викликала спротив власника». Колишня співробітниця видання Вероніка Мелкозьорова згадувала, як під час першої зустрічі Ківан стверджував, що їхнє медіа занадто сильно критикує владу. Аднан Ківан у коментарі «Детектору медіа» заявив, що тиску з Офісу президента Зеленського на нього та видання не було. На жаль, це практично все, що нам удалося дізнатися від Аднана Ківана у відповідь на наші запитання про причини закриття та долю видання.

У 2018 році новий власник публічно обіцяв, що збереже незалежність Kyiv Post. Якщо вірити його цьогорічному інтерв’ю, тепер на журналістів може чекати щедра компенсація: «Если найдется один человек в Одессе, или в Украине, или во всем мире, который скажет — Киван Аднан обманул один раз. Или подвел. Или сказал одно и поменял свое решение, свое мнение. Я готов ему строить памятник из золота на его вес в двойном размере».

 

Навіщо це все?

Головне питання, яке виникало ще у 2018 році та знов виникає зараз: навіщо одеський забудовник узагалі купив всеукраїнське англомовне медіа й навіщо тепер його фактично знищив?

Для придбання Kyiv Post можна знайти багато причин, наприклад, іміджеві. Авторитет медіа міг сприяти авторитету власника та відкрити перед ним дипломатичні кола. Також статус Kyiv Post міг слугувати Ківану захистом. Бачили, як Медведчук та Порошенко захищають себе на своїх каналах та зводять частину звинувачень до тиску на свободу слова? А тепер уявіть, що йдеться про справді авторитетне медіа, до якого прислухаються дипломати.

Що ж до нинішніх «змін» у виданні, то Євгенія Генова та Валерій Болган висловили припущення, що, можливо, Аднан Ківан планує зайнятися політикою всеукраїнського рівня. За їхніми словами, чутки, що бізнесмен планує купити власну партію, ходять уже кілька років. У такому випадку заміна редакції та створення україномовної версії Kyiv Post виглядають дуже логічними. Українці за межами Одеси ще не чули про «благие дела Аднана Кивана».

Якщо ви подивитеся інтерв’ю одеського забудовника чи почитаєте його одеські медіа, то швидко помітите, що цей бізнесмен цінує свій вплив та імідж. І, скоріш за все, саме заради них купував, а тепер «перезапускає» авторитетне англомовне видання. Що ж, особливого впливу незалежні журналісти йому так і не принесли. А от власні дії на все життя закріплять за Аднаном Ківаном новий імідж. Імідж людини, яка закрила Kyiv Post.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Теги:
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду