«Будь-яка вакцина краще, ніж нічого»

«Будь-яка вакцина краще, ніж нічого»

13:32,
5 Березня 2021
2848

«Будь-яка вакцина краще, ніж нічого»

13:32,
5 Березня 2021
2848
«Будь-яка вакцина краще, ніж нічого»
«Будь-яка вакцина краще, ніж нічого»
Українські лікарі, які щепилися від covid-19, діляться своїми враженнями про вакцинацію та рекомендують іншим вакцинуватися.

Кампанія вакцинації проти коронавірусу розпочалася в Україні 24 лютого. За календарним планом вакцинації, спершу щеплення отримують лікарі, які працюють із хворими на коронавірусну хворобу. Першим щеплення від covid-19 отримав лікар-реаніматолог із Черкас Євген Горенко. Аби привернути увагу до вакцинації, щеплення зробили президент Володимир Зеленський та міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Зараз вакцинуватися можна вакциною CoviShield, яка виготовляється на потужностях компанії AstraZeneca в Індії та є повністю ідентичною до вакцини Oxford/AstraZeneca.

Проте в Україні й досі тривають суперечки щодо якості та ефективності вакцини. Сумніви підігрівають проросійські пропагандистські медіа, які поширюють неправду про індійську вакцину та прямо закликають не робити щеплення. Не бракує фейків про вакцину і в соцмережах. Ми поспілкувалися з лікарями, які щепилися в перший тиждень кампанії, та запитали їх, як вони почуваються й чи вагалися щодо доцільності щеплення.

Тетяна Ременяк, лікарка Центру первинної медико-санітарної допомоги Кам’яномостівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області:

— Я сімейна лікарка, входжу до мобільної бригади з вакцинації. Госпіталі, які надають допомогу хворим на коронавірусну хворобу, та працівники мобільної бригади мають змогу отримати щеплення від коронавірусу під час першого етапу вакцинації. До списку на вакцинацію мене записали вчасно, і ніяких проблем із отриманням дози вакцини у мене не виникало. Щеплення робити мене не змушували, це було моє бажання. Чи варто робити щеплення, я не вагалася. Я знала, що в Україну везуть Oxford /AstrsZeneca CoviShield, тому багато прочитала про цей препарат. Я за щеплення, адже це доказовий та дієвий метод попередження багатьох інфекційних захворювань. Я щеплена за календарем вакцинації, щороку отримую щеплення від грипу та рекомендую це робити своїм пацієнтам.

Після введення вакцини від коронавірусу почувалася добре, навіть пішла на нічне чергування. Вранці наступного дня в мене трохи підвищилася чутливість у місці ін'єкції. Інших реакцій не було. Звісно, я планую зробити другу дозу вакцини, адже захист від коронавірусу повинен бути максимальним.

 

Руслан Федько, лікар Ужгородського міського пологового будинку:

— Мене у списки лікарів, які бажають вакцинуватися, внесла адміністрація пологового будинку, в якому я працюю, а запрошення на щеплення проти коронавірусу я отримав в усній формі за дві доби до вакцинації. Щеплення я не боявся та не мав сумнівів, чи робити його, адже саме щеплення — найдієвіший спосіб захистити себе від covid-19. За якийсь час після щеплення в мене з’явилися незначні побічні дії — м’язова слабкість, ломота в тілі, металічний присмак у роті. Однак усі ці відчуття некритичні та є нормальною реакцією організму на введення вакцини. Щеплюватися від коронавірусу рекомендую своїм колегам, та й всім іншим, коли вакцина буде доступною не лише для медиків. Невдовзі, за кілька тижнів, я планую щепитися повторно цією ж вакциною, аби здобути повноцінний захист.

 

Світлана Глагола, лікарка Закарпатського обласного Центру легеневих хвороб:

— Я працюю в опорній лікарні, яка надає допомогу людям із діагнозом covid-19. Оскільки на коронавірус я ще не хворіла, антитіла в мене не виробилися, вирішила щепитися без вагань. Списки лікарів, які планують вакцинуватися, адміністрація лікарні складала заздалегідь. В один день у нашій лікарні щепилися близько 40 людей. Бригада приїхала вчасно, ми отримали щеплення. Після щеплення в мене немає побічних реакцій. Я спілкувалася про це зі своїми колегами, й ніхто з тих, хто вакцинувався в нашій лікарні, не почувався погано та не мав жодних побічних дій. Попри це, в нашій лікарні є лікарі, які відмовилися щепитися. Можливо, це пов’язано з тим, якою вакциною ми щепилися, адже вакцинуватися препаратом Pfizer було більше охочих. Також є лікарі, які вже перехворіли, мають антитіла, тому поки що вирішили не вакцинуватися.

Я не сумнівалася в тому, що щеплення необхідне, тому вирішила вакцинуватися цією вакциною, яка є, адже це краще, ніж нічого. Оскільки вакцинація пройшла успішно, побічних дій немає, рекомендуватиму щепитися й іншим. Однак перш, ніж вакцинуватися, я вивчила інформацію про всі види вакцин від коронавірусу, ознайомилася з механізмом дії вакцини, аби знати, як на неї може відреагувати організм. Невдовзі планую робити й друге щеплення. Імунітет виробляється після введення другої дози вакцини.

 

Павло Бик, лікар-хірург Олександрівської лікарні Києва:

— Списки на вакцинацію формувалися заздалегідь місяць тому. Лікарі, які бажали щепитися, спершу навіть не знали, якою вакциною нас будуть вакцинувати.

Сам процес вакцинації пройшов добре. Жодних побічних дій вакцина в мене не викликала. Певний час я відчував незначну слабкість і біль у місці ін’єкції. Я не вагався, чи варто робити щеплення. Хотів його зробити, аби захистити себе від коронавірусу. Обов’язково робитиму повторне щеплення незалежно від того, чи з’являться в мене антитіла, чи ні.

Однак у нашій лікарні є лікарі, які відмовляються щепитися через різні побоювання. Гадаю, це пов’язано не з якістю вакцини, яка доступна, а з антивакцинаторськими настроями загалом. Якби в доступі була вакцина Pfizer, була б та сама реакція, знайшлися б люди й різноманітні експерти, навіть у медичному середовищі, які б розповідали, яка це погана вакцина.

 

Юліана Федько, гінекологиня медичного центру «Асклепій», Ужгород:

— Завідувач відділення, у якому я працюю, запитував лікарів, чи бажають вони зробити щеплення проти covid-19; кожного запитували особисто. Я ні секунди не вагалася, чи варто мені вакцинуватися, і вирішила, що обов’язково щеплюватимуся цією ж вакциною вдруге — за кілька тижнів. Побічна дія в мене була: в першу ніч після вакцинації піднялася температура до 38,6 градусів, наступного дня я відчувала ломоту в тілі. Вже за два дні симптоми минули. Зараз почуваюся чудово.

 Степан Карабиньош, лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні:

— Проблем із доступом до вакцинації в мене не виникало. Списки охочих отримати щеплення складали вчасно. І зараз усі лікарі нашої лікарні можуть вакцинуватися проти коронавірусу, якщо хочуть. Щеплюють медиків лікарні раз на тиждень. Це, зокрема, пов’язано із зайнятістю лікарів, адже Закарпаття у «помаранчевій» зоні, хворих багато, лікарі завантажені роботою. У мене не було побічних реакцій на введення вакцини, однак у кількох колег після щеплення підвищилася температура. Часто це було вночі, а на ранок їм потрібно було виходити на роботу.

Є лікарі, які відмовилися від вакцинації. Коли я їх запитував, у чому причина відмови, вони не мали що сказати. Ймовірно, це пов’язано зі страхом. Чому вони бояться? Тому що немає чіткої, вичерпної інформацію про вакцину, її побічні дії українською мовою. В наш час дуже мало хто з молодшого чи середнього медичного персоналу володіє англійською мовою. Відповідно, ці люди не можуть ознайомитися з інструкціями до препарату, результатами клінічних досліджень, які доступні англійською. Чому досі в Україні немає розлогої та доступної інформації про вакцинацію від коронавірусу — питання.

Людей турбує, що CoviShield виготовляють в Індії. Однак коли на Закарпатті нібито був спалах дифтерії, всі люди вакцинувалися індійською вакциною і не переймалися її якістю. А тепер індійська вакцина чомусь погана. На мою думку, є люди, яким вигідно спекулювати на тому, що ця вакцина погана. Так і розганяються антивакцинаторські настрої.

Щепитися від коронавірусу рекомендую всім, адже це дієвий спосіб захистити себе.

Нагадаємо, українські лікарі запустили в мережі флешмоб на підтримку вакцинації проти коронавірусу. У соцмережах лікарі розміщують дописи із хештегом #ялікарявакцинуюсь та розповідають, як вакцинувалися від коронавірусу, щоб заохотити інших робити щеплення.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду