Українські медики запустили флешмоб на підтримку вакцинації проти COVID-19 з хештегом #ялікарявакцинуюсь

Українські медики запустили флешмоб на підтримку вакцинації проти COVID-19 з хештегом #ялікарявакцинуюсь

18:34,
4 Березня 2021
1764

Українські медики запустили флешмоб на підтримку вакцинації проти COVID-19 з хештегом #ялікарявакцинуюсь

18:34,
4 Березня 2021
1764
Українські медики запустили флешмоб на підтримку вакцинації проти COVID-19 з хештегом #ялікарявакцинуюсь
Українські медики запустили флешмоб на підтримку вакцинації проти COVID-19 з хештегом #ялікарявакцинуюсь
Автори:
Лікарі розповідають про те, як вакцинувалися від коронавірусу, або тільки мають намір, щоб заохотити інших громадян робити антиковідне щеплення

В Україні з 24 лютого розпочалася вакцинація проти коронавірусу і в першу чергу щеплення отримують медики, які працюють з хворими на COVID-19. На підтримку вакцинальної кампанії лікарі запустили у соцмережах флешмоб #ялікарявакцинуюсь. Як пише УП.Життя, ініціатором флешмобу став лікар-терапевт Руслан Буяновський.

Українські медики вважають, що мають своїм прикладом показувати і пацієнтам, і своїм колегам, що вакцинація необхідна.

«Мене обурило, що за останній час деякі популярні у соцмережах лікарі написали, що вони не збираються вакцинуватися від ковіду. Мовляв тим, хто вже перехворів, щеплення не потрібне. Мені соромно за колег, які не розуміють своєї відповідальності за те, що вони транслюють на широкий загал. А тим більше, коли вони транслюють науково не підтверджені й помилкові припущення. Питання вакцинації – це не питання взагалі. Вакцинуватися потрібно!», — розповів Буяновський в коментарі журналістам. 

Його ініціативу підтримали десятки медиків: хтось вже зробив щеплення, хтось пише про наміри. 

Так, лікарка-інфекціоністка Наталія Жураківська у своєму Facebook показала своє фото після щеплення першою дозою вакцини Covishield та пожартувала, що вже «чіпована».

«Вакцинація – найефективніший спосіб боротьби з інфекційними захворюваннями.

Особливо для тих, які до цього часу не мають специфічного лікування. Вакцинація безпечна. Набагато безпечніша за саме захворювання COVID», — зауважила лікар сімейної медицини Наталія Вільнер, яка теж повідомили про щеплення препаратом Covishield. За її словами, є й більш ефективні вакцини, але чекати на них не можна, бо наступна хвиля епідемії не чекатиме. 

Інша сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська розповіла, що перехворіла двічі і коли до неї дійде черга вакцинуватися, вакцинується обов'язково, бо це означатиме, що вакцини буде достатньо, а у мене вже не буде достатнього рівня антитіл.

«Я думаю, читаю, вивчаю, аналізую. Я спілкуюсь із лідерами думок різних країн світу. Вони вже майже всі вакциновані. Я перехворіла на COVID-19. В мене є час почекати та пропустити у черзі вперед тих, хто має більший ризик захворіти. Але, як тільки прийде моя черга, Я БУДУ ВАКЦИНУВАТИСЯ. Тією вакциною, яка буде на той час в Україні. Якщо в тебе є шанс захистити себе та оточуючих, його треба використовувати. Вакцини рятують життя!», — написала в рамках флешмобу у соцмережі лікарка Марина Маменко, декан педіатричного факультету Національного університету охорони здоров'я України імені П.Л. Шупика і голова правління Української Академії Педіатричних Спеціальностей. 

Олексій Берегій, лікар медицини невідкладних станів, розповів, що після щеплення відчував незначний біль в місці ін'єкції, а згодом відчував легкий головний біль і температура його тіла піднялася до 38.0°C. Втім, на четвертий день після вакцинації усі ці симптоми зникли. Він іронізував, що «тиск, задишка, нудота, температура, кров з носа» — це не «нові симптоми» після вакцини, а «хронологія нічного чергування. «Жодних із вищевказаних станів у мене не спостерігається, а загальне самопочуття дозволяє працювати на всі 100».

Нагадаємо, в Україні 24 лютого розпочалася кампанія вакцинації проти коронавірусу. Першим щепився лікар-реаніматолог із Черкас — Євген Горенко.

23 лютого у МОЗ повідомили, в Україні зареєстрували два препарати імунобіологічних для профілактики COVID-19 — британо-шведський препарат, розроблений Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca (виробляється в Індії під назвою Covishield), та препарат американської компанії Pfizer-BioNTech. 

Від COVID-19 індійською вакциною CovieSheld щепилися очільник Міністерства охорони здоров’я України Максим Степанов та президент України Володимир Зеленський.

Як вже писав MediaSapiens, записатися на вакцинацію від COVID-19 можна за допомогою додатку «Дія» та через спеціальний сайт МОЗ. За один день — 1 березня, на вакцинацію від коронавірусу через портал «Дія», контакт-центр МОЗ, а також портал «Вакцинація від COVID-19» записалися понад 45 тисяч українців. Також відомо, що до кінця травня 2021 року Україні передадуть понад 1,7 мільйона доз вакцини AstraZeneca/Oxford. 

На тлі поширення інформації про невідповідну якість вакцини CovieShield, у посольстві Великої Британії заявили, що вакцина CovieShield, яку закупила Україна, виготовляється на потужностях компанії AstraZeneca в Індії та є повністю ідентичною до іншої вакцини — Oxford/AstraZeneca.

Фото: kyivcity.gov.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду