Росія розгорнула кампанію з підриву довіри до західних вакцин від коронавірусу – ЗМІ

Росія розгорнула кампанію з підриву довіри до західних вакцин від коронавірусу – ЗМІ

14:26,
8 Березня 2021
1508

Росія розгорнула кампанію з підриву довіри до західних вакцин від коронавірусу – ЗМІ

14:26,
8 Березня 2021
1508
Росія розгорнула кампанію з підриву довіри до західних вакцин від коронавірусу – ЗМІ
Росія розгорнула кампанію з підриву довіри до західних вакцин від коронавірусу – ЗМІ
Автори:
Спецслужби РФ намагаються посіяти недовіру до західних вакцин проти коронавірусу.

Спецслужби Росії розгорнули в інтернеті кампанію з підриву довіри до вакцин Pfizer та інших препаратів західного виробництва. Про це повідомляє Wall Street Journal із посиланням на високопоставлені джерела.

Зокрема, джерело видання у Центрі глобальної взаємодії Держдепартаменту, який відстежує іноземні дезинформаційні кампанії, вказав на чотири публікації, які, за його словами, служили прикриттям для російської розвідки.

У публікаціях роздмухувалась тема побічних ефектів вакцин, ставилася під сумнів їхня ефективність, заявлялося, що влада США прискорила процес схвалення вакцини Pfizer, а також робила інші помилкові або оманливі кроки. Аудиторія цих сайтів невелика, американські офіційні особи заявили, що зазначені сайти дають неправдиву інтерпретацію подій, що можуть підхопити російські та міжнародні медіа.

«Ми можемо сказати, що ці канали безпосередньо пов'язані з російською розвідкою - Вони всі належать іноземцям і базуються за межами США. Вони сильно різняться за охопленням, тоном, аудиторією, але всі є частиною російської пропагандистської та дезінформаційної екосистеми», – стверджує джерело.

Крім того, російські державні ЗМІ і російські урядові акаунти у Twitter намагалися викликати стурбованість вартістю і безпекою вакцини Pfizer. Неурядові експерти побачили в цьому спробу підняти продажі конкуруючої російської вакцини «Спутник-V». У Кремлі ж всі звинувачення відкидають, називаючи ії «нісенітнецею».

У березні ЄС розпочав досліджувати російську вакцину «Спутник V». Якщо результати експертизи покажуть, що вакцина може бути дієвою у боротьбі проти коронавірусу, тобто сприятиме появі антитіл, російський препарат затвердять для використання у Європейському Союзі. Наразі лише дві каїни ЄС схвалили російську вакцину для екстреного застосування. Розробники «Спутник V» стверджують, що цей препарат показав ефективність понад 90%.

У США та ЄС наразі вакцинація від коронавірусу проводиться вакцинами Pfizer/BioNTech, Moderna та AstraZeneca. Вакцина Pfizer/BioNTech продемонструвала ефективність у понад 90% на фінальному етапі випробувань, ефективність вакцини від компанії Moderna становить 94,5%. Вакцина Оксфордського університету та AstraZeneca показала середню ефективність 70%.

В Україні вакцинація розпочалася 24 лютого препаратом індійського виробництва CoviShield, який ідентичний вакцині AstraZeneca.

Кабмін України заборонив реєстрацію в Україні будь-яких препаратів або вакцини проти коронавірусу, вироблених державою-агресором.

Фото: Фото: VCU Capital News Service/Flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду