Politfact назвав «брехнею року» заперечення пандемії COVID-19

Politfact назвав «брехнею року» заперечення пандемії COVID-19

12:55,
17 Грудня 2020
1977

Politfact назвав «брехнею року» заперечення пандемії COVID-19

12:55,
17 Грудня 2020
1977
Politfact назвав «брехнею року» заперечення пандемії COVID-19
Politfact назвав «брехнею року» заперечення пандемії COVID-19
Автори:
На другому місці — заяви Дональда Трампа щодо фальсифікацій виборів та применшення небезпеки коронавірусу.

Фактчекери з проєкту Potilfact обрали «брехнею року» заперечення та дезінформацію про пандемію коронавірусу. Про це повідомляється на сайті проєкту. 

В організації відмітили, що пандемія уже забрала життя 300 тисяч американців. Але ситуація ще більше погіршилась через поширення брехні, до якої долучився і президент США Дональд Трамп. Він ще на початку лютого 2020 року знав про небезпеку захворювання, але публічно продовжував стверджувати, що коронавірус не несе небезпеки.

«Коли ми редакцією розглядали, що обрати «брехнею року», то була пропозиція назвати заяви Трампа щодо коронавірусу та щодо фальсифікацій уряду. Однак ви обрали саме заперечення коронавірусу, адже це стосується здоров’я усіх нас. Це не просто позування політиків чи рекламна кампанія, а дуже серйозні речі», - стверджує головний редактор Politfact Енджі Холан.

Фактчекери виділили кілька важливих моментів, які стосуються заперечення коронавірусу. По-перше, це заяви про те, що коронавірусу немає, по-друге, багато адептів теорій змови применшувати смертність від цієї хвороби у США, по-третє, ставили під сумнів ефективність масок, по-четверте, ставили під сумнів здатність медичної системи подолати пандемію коронавірусу. П’ята хвиля фейків та дезінформації поширилась після новин про успішне випробування вакцини від коронавірусу компанії Pfizer.

Politfact обирає «брехню року» з 2009 року. Для цього журналісти аналізують головні тенденції року, уважно вивчають твердження, що повторювались і які були визнані помилковими. Після цього редакція Politfact обирає 10 «кандидатів», з яких одне твердження стає «брехнею» року. Наприклад, у 2019 році «перемогло» твердження Дональда Трампа про те, що анонімний працівник розвідки, який поскаржився на розмову голови Білого дому з президентом України Володимиром Зеленським, неправильно все зрозумів.

Нагадаємо, у соціальних мережах поширюють фейк, що вакцина Pfizer призводить до паралічу Белла.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду