«Скайфолл» посів перше місце серед фільмів 2012 року, які пропагують куріння

00:00,
12 Грудня 2012
379

«Скайфолл» посів перше місце серед фільмів 2012 року, які пропагують куріння

00:00,
12 Грудня 2012
379
«Скайфолл» посів перше місце серед фільмів 2012 року, які пропагують куріння
Кінокомпанія Sony Pictures порушила задекларовану 2006 року обіцянку не знімати у всіх наступних фільмах про пригоди агента Джеймса Бонда сцени з курінням.

У попередніх двох стрічках, «Казино Рояль» (2006) і «Квант милосердя» (2008) подібних епізодів дійсно не було. Проте, у фільмі «Скайфолл», який вийшов на екрани у жовтні 2012 року,  герої закурили – сцен з сигаретою в ньому налічується понад 20.  

На думку американської громадської організації «За вільне від куріння кіно» (Smoke-Free movies), що діє при Каліфорнійському медичному університеті Сан-Франциско, тютюнові компанії оплатили наявність у стрічці численних сцен куріння. Одним з їхніх аргументів є те, що у фільмі присутня реклама багатьох інших товарів і торгівельних марок, а продюсери і актори фільму не приховують, що взяли за неї гроші.

«У нас були домовленості з низкою компаній і мусили їх виконати. Так, це не надто приємно, але без цього ніяк. Виробництво фільму – надзвичайно дорога справа і без спонсорських коштів, які ми отримуємо в обмін на рекламу,  зняти таку стрічку було б неможливо», – так Даніель Крейг (Daniel Craig) прокоментував виданню Moviefone рекламу пива Heineken, яка з надлишком є у стрічці. За інформацією Guardian, ця реклама обійшлася компанії в $45 млн.

Активісти організації вирахували коефіцієнт протютюнових повідомлень (англ. tobacco impressions), які отримали глядачі фільму: кількість сцен куріння загалом додається до кількості сцен, які формують позитивне враження про куріння, і множиться на кількість проданих квитків у кінотеатрах. За цим показником «Скайфолл» перевершив усі інші фільми, що вийшли на екрани 2012 року.

«Тільки глядачі США і Великобританії отримали (станом на 26.11.2012 – Ред.) понад 800 мільйонів протютюнових повідомлень з цього фільму. Складно уявити цифру, яку ми отримаємо по всьому світу. Якщо ж до неї додати ще й кількість переглядів на дисках, в інтернеті, кількість переглядів рекламних роликів і трейлерів фільму, то цифра вийде захмарна», – йдеться у повідомленні організації «За вільні від куріння фільми».

Нагадаємо, що дослідження американських вчених з Гейзельської школи медицини, опубліковане у медичному журналі Pediatrics, довело, що кожні 500 сцен куріння, які дитина бачить у фільмах, на 49% підвищує вірогідність того,  у неї виникне бажання спробувати закурити. А ті діти, які спочатку були проти куріння, після перегляду 50 стрічок зі сценами куріння виявляють лояльне ставлення до нього.

Інша цікава закономірність – чим більш рейтинговим є фільм, тим більший вплив він має на дітей. Якщо ж говорити про «Скайфолл», то його касові збори у грудні сягнули рекордних $918 млн, до перевершило збори інших фільмів 2012 року. Тож рейтинги і аудиторія стрічки – надзвичайно високі.

Також відзначимо, що за результатами дослідження Каліфорнійського медичного університету Сан-Франциско, 2011 року спинилася тенденція щодо зменшення кількості сцен куріння в кінострічках, яка спостерігалася протягом п’яти попередніх років. Вони нарахували у 134 найбільш касових світових стрічках 2011 року 1900 сцен з сигаретою. Це на 7% більше, ніж 2010 року. Причому їх кількість у фільмах для дітей і підлітків, збільшилася на 36%.

Дослідники пов’язують такі зміни з посиленням антитютюнового законодавства у ряді країн, забороною традиційної реклами і спонсорування  тютюнових виборів та світовою тенденцією до зменшення кількості курців – у такій ситуації компанії-виробники сигарет шукають нові канали реклами і значну увагу приділяють саме залученню до куріння молоді. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
chud.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду