Фільми з героями-курцями нав'язують дітям поганий приклад: дослідження

00:00,
13 Липня 2012
892

Фільми з героями-курцями нав'язують дітям поганий приклад: дослідження

00:00,
13 Липня 2012
892
Фільми з героями-курцями нав'язують дітям поганий приклад: дослідження
Результати дослідження, проведеного американськими вченими, ще раз підтвердили: діти, які дивляться фільми, де фігурують герої-курці, мають більше шансів наслідувати цю звичку в майбутньому. 

Автори дослідження, Доктор Джеймс Саржент (James Sargent) з Гейзельської школи медицини США та його колеги, відштовхувалися від такої гіпотези: перегляд фільмів з героями-курцями збільшує вірогідність того, що глядачі також почнуть курити.

У пошуках емпіричних доказів дослідники проаналізували 500 стрічок, які вийшли в прокат останніми роками, серед них: «Залізна людина», «Місія нездійсненна 3», «Ранго» та інші. Виявилося, що в більшості з них так чи інакше з’являються тютюнові вироби.

У дослідженні взяли участь 6, 5 тис. американських дітей віком від 10 до 14 років. Їм було запропоновано подивитися 50 випадково вибраних кінофільмів, а потім пройти тестування.

В результаті, навіть ті діти, що з самого початку були проти куріння, після перегляду виявили лояльне ставлення до нього. Інші же, а саме від 33% до 49% з них, підтвердили, що ймовірно спробують сигарети протягом найближчих років.    

Науковці також помітили дивну закономірність: чим менший рейтинг був у фільму, тим менша кількість опитаних відзначала своє бажання спробувати курити. Так, в деяких випадках показники бажаючих знижувалися до 18%. Це свідчить про те, що авторитетність кінострічки має велике значення і для наслідування поганих звичок.

«На даний момент встановлено, що вплив куріння в кіно на дітей є потужним засобом нав’язування поганого прикладу. І чим раніше цей впив почне здійснюватися та чим довше продовжуватиметься, тим, відповідно, активніше запозичуватиметься», – стверджує доктор Джеймс Саржент.

Науковець вирішив піти далі в своїй розвідці та припустив, що найбільш касові фільми в США, власне, і регулюють куріння в країні. Адже кінематограф здатен нав’язувати приховано, створюючи образи, які хочеться наслідувати не тільки дітям.

Тим не менш, Метью Фарреллі (Matthew Farrelly), вчений з Північної Кароліни, виступив опонентом цього дослідження, зауваживши, що «зв'язок між кінофільмами та курінням в реальному житті був значно перебільшений».

Проте вчені дійшли згоди у тому, що результати нового дослідження однозначно свідчать про важливість батьківського контролю фільмів, які переглядає їхня дитина.

«Дієти можуть бути не тільки для тіла, а й для розуму. Батькам слід влаштовувати такі «інформаційні дієти» своїм дітям», – коментує доктор Джеймс Саржент.

Повний текст дослідження можна знайти в американському науковому журналі Рediatrics.

Переклад: Марія Фронощук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
onlyhd
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду