Дослідники закликали Meta не закривати інструмент аналізу соцмереж до кінця року

Дослідники закликали Meta не закривати інструмент аналізу соцмереж до кінця року

10:47,
22 Березня 2024
1181

Дослідники закликали Meta не закривати інструмент аналізу соцмереж до кінця року

10:47,
22 Березня 2024
1181
Дослідники закликали Meta не закривати інструмент аналізу соцмереж до кінця року
Дослідники закликали Meta не закривати інструмент аналізу соцмереж до кінця року
«Бібліотека метаконтенту», запропонована Meta як альтернатива, є ще недостатньо потужною, щоб відстежувати дезінформацію, пов’язану з виборами, що відбуватимуться в низці держав у 2024 році.

Фонд Mozilla та десятки інших дослідницьких та правозахисних груп скерували відкритого листа до корпорації Meta із закликом не закривати доступ до інструменту CrowdTangle, за допомогою якого вони аналізують соцмережі. Вони пояснюють, що це зашкодить їхнім можливостям відстежувати дезінформацію про вибори в рік, коли «приблизно половина населення світу» планує голосувати. Про це повідомило Engadget.

«Рішення Meta фактично заборонить зовнішньому світу, включно з експертами з питань чесності виборів, бачити, що відбувається у фейсбуці та інстаграмі, під час найбільшого року виборів за всю історію, — зазначили автори листа. — Це означає, що майже всі сторонні зусилля з виявлення та запобігання політичній дезінформації, підбурюванню до насильства та онлайн-домагань будуть припинені. Це пряма загроза нашій здатності забезпечити чесність виборів».

Дослідники просять не закривати онлайн-доступ до CrowdTangle до січня 2025 року.

На заміну згадуваному інструменту компанія Meta запропонувала нову програму під назвою «Бібліотека метаконтенту», заявляючи що вона є значно потужнішою.

«Академічні та некомерційні установи, які займаються науковими або суспільними дослідженнями, можуть подати заявку на доступ до “Бібліотеки метаконтенту”, включно з громадськими експертами з виборів. "Бібліотека метаконтенту" розроблена таким чином, щоб містити більш повні дані, ніж CrowdTangle», — повідомив речник Meta Енді Стоун у дописі на Х.

Проте, за словами колишнього генерального директора CrowdTangle Брендона Сільвермана, «Бібліотека метаконтенту» наразі недостатньо потужна, щоб повноцінно замінити попередній інструмент.

«Є певні сфери, щодо яких “Бібліотека метаконтенту” має набагато більше даних, ніж будь-коли мав CrowdTangle, зокрема щодо інформації про охоплення та коментарі. Але в інструменті також є величезні прогалини, як для науковців, так і для громадянського суспільства, і просто стверджувати, що він містить більше даних, — не те, що регулятори чи преса мають сприймати всерйоз», — написав Брендон Сільверман.

Уточнимо, що ГО «Детектор медіа» є серед низки дослідницьких та правозахисних організацій громадського сектора, які підписали це відкрите звернення.

Фото: соцмережі Meta / Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду