Дослідники фонду Mozilla закликали покращити інструменти боротьби з дезінформацією у вотсапі

Дослідники фонду Mozilla закликали покращити інструменти боротьби з дезінформацією у вотсапі

11:55,
23 Квітня 2024
769

Дослідники фонду Mozilla закликали покращити інструменти боротьби з дезінформацією у вотсапі

11:55,
23 Квітня 2024
769
Дослідники фонду Mozilla закликали покращити інструменти боротьби з дезінформацією у вотсапі
Дослідники фонду Mozilla закликали покращити інструменти боротьби з дезінформацією у вотсапі
Майже 90% заходів із забезпечення безпеки, запланованих Meta напередодні цих виборів, зосереджені на фейсбуці та інстаграмі, акцентували дослідники.

Фонд Mozilla надіслав відкрите звернення до WhatsApp з проханням впровадити додаткові інструменти, щоб протидіяти поширенню дезінформації на платформі у зв'язку з проведенням виборів у 2024 році в багатьох країнах світу. Про це повідомило видання Engadget.

«У 2024 році відбудуться вибори для приблизно половини населення світу. Але чесність цих виборів під загрозою, оскільки WhatsApp робить недостатньо для виявлення і припинення поширення вірусної дезінформації та мови ворожнечі на своїй платформі, що може мати негативний вплив», — ідеться в листі фонду.

Це звернення, опубліковане на сайті фонду, підписали понад 16 тисяч людей.

«Майже 90% заходів із забезпечення безпеки, запланованих Meta напередодні цих виборів, зосереджені на фейсбуці та інстаграмі. Чому Meta публічно не заявила про дорожню карту про те, як саме вона збирається захищати вибори у вотсапі?» — прокоментував виданню старший науковий співробітник Mozilla, який займається виборами та цілісністю платформи, Оданга Мадунг.

Відтак Meta закликали запровадити у вотсапі попереджувальні сповіщення біля дезінформаційних повідомлень: їх мають позначати написом «надзвичайно багато разів переслане: будь ласка, перевірте», замість запроваджених сповіщень «переслано багато разів».

Також просять запровадити передперегляд повідомлень перед їх надсиланням, щоб користувачі могли зробити паузу та подумати, чи релевантне повідомлення та чи варто його надсилати.

Крім цього розробників застосунку просять обмежити функції спільнот і каналів: щоб через них можна було транслювати інформацію обмеженому колу до 50 осіб та не частіше, ніж двічі на добу.

«WhatsApp — одна з небагатьох технологічних компаній, яка навмисно обмежує обмін, вводячи обмеження на пересилання та позначаючи повідомлення, які пересилалися багато разів. Ми створили нові інструменти, щоб дати користувачам можливість шукати точну інформацію, захищаючи їх від небажаних контактів, про що ми детально розповідаємо на нашому сайті», — заявив виданню представник WhatsApp.

В офіційному блозі WhatsApp повідомлено, що серед заходів протидії поширенню дезінформації для забезпечення чесності виборів на платформі запровадили обмеження на можливість пересилати повідомлення та оновлення каналів до п'яти бесід за раз. Після введення цього обмеження кількість пересланих повідомлень у вотсапі зменшилася на понад 25%.

Що ж до повідомлень, які багато разів пересилаються, то їх позначають сповіщенням «Переслано багато разів». Щодо таких промаркованих повідомлень встановлено ліміт: вони можуть бути переслані лише в одну бесіду за раз. У WhatsApp заявляють, що це обмеження скоротило кількість таких особистих повідомлень на понад 70%.

Нагадаємо, у березні фонд Mozilla та десятки інших дослідницьких і правозахисних груп скерували відкритого листа до корпорації Meta із закликом не закривати доступ до інструменту CrowdTangle, за допомогою якого вони аналізують соцмережі. Вони пояснюють, що це зашкодить їхнім можливостям відстежувати дезінформацію про вибори в рік, коли «приблизно половина населення світу» планує голосувати.

Фото: логотип WhatsApp / Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду