ІТ-компанії відзвітували Єврокомісії, що зробили для боротьби з дезінформацією

ІТ-компанії відзвітували Єврокомісії, що зробили для боротьби з дезінформацією

11:58,
30 Січня 2019
2230

ІТ-компанії відзвітували Єврокомісії, що зробили для боротьби з дезінформацією

11:58,
30 Січня 2019
2230
ІТ-компанії відзвітували Єврокомісії, що зробили для боротьби з дезінформацією
ІТ-компанії відзвітували Єврокомісії, що зробили для боротьби з дезінформацією
Автори:
29 січня опублікувано перший звіт ІТ-компаній, які у жовтні 2018 року підтримали Кодекс про спільну боротьбу з дезінформацією в ЄС.

Кодекс підписали Google, Facebook, Twitter, Mozilla та рекламні компанії. Єврокомісія відмічає  прогрес, якого вони досягли у боротьбі з дезінформацією. Це видалення фейкових акаунтів, обмеження охоплення постів з неправдивою інформацією тощо. Утім у ЄС наголошують, що потрібні подальші кроки для прозорості політичної реклами на онлайн-платформах, оскільки у травні пройдуть вибори до Європарламенту.

Підписавши кодекс, ІТ-компанії зобов’язувалися інвестувати у продукти, технології та програми, щоб допомогти людям у Європі приймати обґрунтовані рішення, коли вони стикаються з неправдивими новинами в інтернеті.

Згідно звіту щодо проведеної роботи, за цей час Facebook змогла досягти успіху у боротьбі з дезінформацією. Раніше «Детектор медіа» писав, що компанія почала більше співпрацювати фактчекерськими організаціями для перевірки інформації у соціальній мережі. Якщо вони виявляють фальшиву інформацію, охоплення аудиторії таких постів значно зменшується. Також Facebook посилила контроль над контентом у групах та оновила правила розміщення політичної реклами.

Google відзвітувала, що вжила заходи, які спрямовані на поліпшення контролю за розміщенням оголошень і прозорістю політичної реклами. Однак Єврокомісія зауважує, що деякі інструменти доступні лише в невеликій кількості держав-членів.

Twitter прибрала майже чотири тисячі російських тролів і продовжує видаляти фейкові акаунти. Тим не менш, Брюссель просить компанію пояснити, яким чином це надалі обмежить у діях тих, хто прагне поширити дезінформацію.

У свою чергу, компанія Mozilla зазначила, що після оновлення її браузера у сайтів вже не буде можливості «за замовченням» слідкувати за активністю користувачів у мережі.

Натомість компанії-підписанти, які представляють рекламний сектор, Єврокомісія закликала докласти більше зусиль на те, щоб постачальники дезінформації не ставали їхніми клієнтами.

«Підписанти вжили заходів, наприклад, надаючи людям нові способи отримання більш детальної інформації про джерело публікації або оголошення. Тепер вони повинні переконатися, що ці інструменти доступні всім членам ЄС. Також слід контролювати ефективність і постійно пристосовуватись до нових засобів, які використовують ті, хто поширює дезінформацію. Ми не можемо гаяти час», — сказав Андрус Ансіп (Andrus Ansip), віце-президент Єврокомісії з питань цифрового ринку.

До травня ІТ-компанії мають щомісяця звітувати ЄС про успіхи у своїй роботі. Під кінець року будуть підбиті підсумки їхньої боротьби з дезінформацією. Якщо результати виявляться незадовільними, Комісія може запропонувати подальші дії, включаючи регуляторний характер.

Нагадаємо, єврокомісар з питань цифрової економіки та цифрового суспільства Марія Габріель підкреслила слабкі місця Плану дій з боротьби з дезінформацією, який Єврокомісія представила у грудні 2019 року. Зокрема, ініціативу у впровадженні передбачених заходів проявляють лише окремі країни-члени Євросоюзу. Крім того, на впровадження Плану бракує часу.

Нещодавно Facebook розповіла, як саме регулюватиме передвиборну рекламу та протидіятиме фейкам. Україна стане однією з перших країн, де Facebook апробує нову політику розміщення передвиборної реклами.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
emerging-europe.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду