Фактчекери нагадали про ознаки шахрайства у зборах на лікування дітей у соцмережах

Фактчекери нагадали про ознаки шахрайства у зборах на лікування дітей у соцмережах

13:43,
16 Травня 2023
1600

Фактчекери нагадали про ознаки шахрайства у зборах на лікування дітей у соцмережах

13:43,
16 Травня 2023
1600
Фактчекери нагадали про ознаки шахрайства у зборах на лікування дітей у соцмережах
Фактчекери нагадали про ознаки шахрайства у зборах на лікування дітей у соцмережах
Зловмисники використовують вкрадені світлини дітей, щоб вводити в оману користувачів соцмереж.

Інтернет-шахраї поширюють фейкові повідомлення із закликами перерахувати кошти для лікування важко хворих дітей, використовуючи вкрадені фотографії. Про це повідомили фактчекери проєкту «По той бік новин», які виявили такі публікації у фейсбук-групі, у якій викладають листівки та привітання і яка має понад 156 тисяч підписників.

«Ми би пройшли повз цю спільноту, якби не одне "але": поміж цього строкатого контенту є безліч постів, які містять крадені фото хворих дітей в реанімаціях і заклики про допомогу. Тексти дописів дуже схожі, деякі навіть однакові. У них зазвичай вказаний тільки номер картки, на яку можна скинути допомогу. При цьому сторінки так званих "волонтерів" або "батьків" виглядають як боти. На жаль, чутливі до чужої біди користувачі нерідко діляться таким контентом, розповсюджуючи фейки шахраїв далеко за межі цієї групи», — повідомили фактчекери.

Вони виокремили три такі публікації.

У першому випадку в дописі просять перерахувати гроші на нібито лікування Сергійка, хворого на рак мозку. Дитина, за словами шахраїв, переживає рецидив хвороби. У дописі вказаний номер картки начебто матері.

«Ми знайшли через гугл-пошук першоджерело цієї світлини і виявили, що вона належить хлопчику з Польщі, дворічному Кшишю із міста Інсько, в якого діагностували нейробластому. Про нього написало видання Infoludek.pl», — пояснили розслідувачі.

Наступний приклад — заклик про допомогу в зборі 65 тисяч гривень на реабілітацію недоношеної дитини, яка нібито народилася на 33-му тижні вагітності і потребує складного хірургічного втручання. Пост проілюстрували зображенням, яке дещо шокує.

«Пошук фото в Google виявив, що ця дитина народилася в Індії на 23-му тижні вагітности. Про малюка написало британське видання Express. Назва статті — "Недоношена дитина, народжена на 14 тижнів раніше строку, стала однією з найменших, яка вижила після операції на черевній порожнині". Пост опублікували в лютому, його лайкнули 394 людини, ще 200 перепостили, а 300 прокоментували», — зазначили фактчекери.

Також вони знайшли у фейсбук-групі ідентичний допис про Сашка, якого теж «атакував рак».

«Вказана картка начебто матері, на яку просять скинути гроші на лікування в Барселоні. Однак дитина на фото знову з Польщі. На порталі siepomaga.pl (збір допомоги для хворих дітей) є фото хлопчика. Його звати не Сашко, а Пьотрусь і саме він лікувався від онкології в Барселоні. Цей пост був опублікований два дні тому. За цей час — 11 перепостів, 134 лайки і 112 коментарів», — повідомили в «По той бік новин».

Відтак фактчекери нагадали про найпоширеніші ознаки інтернет-шахрайства під виглядом збору коштів на допомогу:

  • акцент у дописі робиться на емоціях жалю і провини; текст часто написаний великими літерами, вживаються багато знаків оклику і емодзі.
  • зловмисник вказує неофіційні канали зв’язку — особисті телефони та банківські картки;
  • немає посилання на офіційних представників волонтерських спільнот;
  • вказані суми зібраних коштів без інструменту їх підрахунку (краудфандингових платформ, чеків системи Patreon);
  • сторінка шахрая виглядає як фейк; на ній можна знайти заклики про допомогу з однаковим текстом, при цьому фото й імена дітей різні.

Нагадаємо, у квітні у Facebook викрили масштабну схему вербування легковірних користувачів, які відгукувалися на заклик писати в коментарях «Амінь».

Фото: «По той бік новин» / фейсбук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду