Фахівці дали поради, як не потрапити на зловмисників через QR-коди

Фахівці дали поради, як не потрапити на зловмисників через QR-коди

15:35,
24 Квітня 2023
1369

Фахівці дали поради, як не потрапити на зловмисників через QR-коди

15:35,
24 Квітня 2023
1369
Фахівці дали поради, як не потрапити на зловмисників через QR-коди
Фахівці дали поради, як не потрапити на зловмисників через QR-коди
За допомогою QR-кодів користувачів заманюють на фішингові сайти, а також на сайти з вірусами.

QR-коди набули популярності, адже допомагають легко переходити за посиланням на ті чи інші сайти. Для контакту з користувачами QR-коди застосовують у більшості сфер надання послуг та громадського життя.

Проте варто дотримуватись кількох правил інфобезпеки, щоб не потрапити через QR-код на гачок до шахраїв чи зловмисників. Фахівці ГО «Internews Україна» і Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні підготували серію плакатів, які пояснюють, чим можуть бути небезпечними QR-коди.

Зазначимо, QR-код — це графічна позначка, в якій закодована певна інформація, зокрема гіперпосилання. Він працює як засіб передачі даних: користувач сканує малюнок за допомогою камери смартфона чи планшета, пристрій розшифровує дані та перенаправляє на потрібну сторінку в інтернеті.

QR-коди легко створювати: у мережі є чимало сервісів, які швидко та просто допомагають створити таку цифрову позначку.

Фахівці попередили, що шахраї за допомогою QR-кодів вказують фальшиві платіжні реквізити, можуть переводити користувачів на сайти з оманливою інформацією або з вірусами та шкідливим програмним забезпеченням.

Користувачам радять зчитувати своїми пристроями лише QR-коди організацій та установ, яким довіряєте.

Якщо ж користувач переходить за невідомим QR-кодом, слід звернути увагу на написання назви сайту.

Фішингові сайти часто містять зайві символи у назвах, або їх, навпаки, бракує. Також можуть використовувати замість латинських літер цифри або вказувати підозрілі домени. Наприклад, замість .ua.yua.

Щоб убезпечити свій пристрій, варто встановити антивірус та своєчасно оновлювати його.

Уточнимо, ці поради створили у межах загальнонаціональної кампанії з підвищення рівня обізнаності населення України щодо кіберзагроз та основних правил кібергігієни.

Нагадаємо, у березні мобільні оператори та Управління стратегічних комунікацій запустили освітню SMS-розсилку про правила інформаційної безпеки для протидії атакам ворога.

Фото: InternewsUkraine / Facebook

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду