У Telegram виявили фейковий канал єРобота

У Telegram виявили фейковий канал єРобота

18:15,
23 Травня 2023
2092

У Telegram виявили фейковий канал єРобота

18:15,
23 Травня 2023
2092
У Telegram виявили фейковий канал єРобота
У Telegram виявили фейковий канал єРобота
У каналі публікують сумнівні вакансії.

У телеграмі створили фейковий канал «єРобота», за допомогою якого шукають жінок для роботи на сайтах знайомств. Про це повідомили фактчекери проєкту «По той бік новин».

«У телеграмі з’явився канал для начебто пошуку роботи. Він називається "єРобота", як і однойменна урядова програма на сервісі "Дія". Логотип каналу витриманий у чорно-білих кольорах, як і лого оригіналу. Фейковий канал було створено 28 квітня, зараз він має 44,5 тисяч підписників. Кожного з них (якщо всі справжні) ухвалює адміністратор через запит. Канал анонімний, однак вказані контакти для розміщення реклами і вакансій», — розповіли фактчекери.

Вони проаналізували 45 оголошень, опублікованих у телеграм-каналі, і виявили, що майже всі вакансії можна знайти на відомих українських сайтах для пошуку роботи. Під час спілкування з однією з hr-менеджерів, контакти якої були зазначені в оголошенні, виявилося, що вона вперше чує про канал «єРобота». Отже, її вакансію, ймовірно, просто передрукували, як і більшість інших.

Оригінальними в телеграм-каналі тим часом виявилися анонімні вакансії. В оголошеннях про вакансію «менеджер сторінки у соцмережах» і «менеджер» немає інформації про роботодавця, а єдиними вимогами до кандидата є вік — від 17 до 40 років та володіння комп’ютером. Платять нібито від 14-ти до 35 тисяч гривень на місяць.

Фактчекери відгукнулися на вакансію і отримали пропозицію вести анкету дівчини на сайті знайомств.

«Ваша задача — вести переписку від особи дівчини з чоловіками. Усі дівчата, від імені яких ви будете спілкуватися, реальні і мають вік від 21 року. Вони завжди інформовані про переписку та перебувають у контакті з нашим агентством», —  написала в чат так звана hr-менеджерка, яка назвалася Аллою Мазур.

За її словами, працівниця отримує прибуток «за кожну успішну дію: відповідь на лист чоловіком, двосторонній чат, замовлення чоловіком подарунку через сайт тощо». Спілкування на інтимні теми заборонене. Зарплатню обіцяють виплачувати раз на місяць на картку будь-якого банку або у криптовалюті. Якщо кандидатка не впевнена, що впорається з роботою, їй пропонують навчання.

«Ми не можемо бути впевнені, що працівницю "кинуть на гроші" через півтора місяця роботи, хоча ризики цього очевидні. Однак зрозуміло, що ця пропозиція "не для всіх" і замаскувати її на звичайному сайті з працевлаштування було би складно. Тож, на нашу думку, саме для пошуку жінок для роботи на сайті знайомств було створено фальшивий канал. А інші вакансії, передруковані з сайтів з пошуку роботи, мають надати йому вигляд справжнього», — резюмували дослідники.

Вони також з’ясували, що фейкова «єРобота» рекламується в каналі «Труха Україна», що очолює рейтинг найчитаніших у телеграмі в Україні.

Учасники проєкту «По той бік новин» нагадали ознаки, за якими можна розпізнати сумнівні вакансії:

  • Відсутні чіткі обов'язки. Автор оголошення використовує фрази, які в загальних рисах описують майбутню роботу — просувати сторінку в соцмережах, писати тексти тощо;
  • Відсутня інформація про компанію. Пошукача має насторожити, якщо в тексті вакансії не вказана адреса організації, кількість співробітників, відсутні контакти та посилання на сайт або сторінки в соцмережах;
  • Нереалістичні обіцянки. Якщо пропонують непропорційно високу зарплату за просту роботу. В таких вакансіях зазвичай слова-маркери «високий дохід», «легка робота», та «може впоратися кожен».

Нагадаємо, журналісти фінського видання Yle викрили компанію з адресою в Києві, яка продавала українцям можливість виїхати біженцями до Фінляндії, хоча всі послуги можна отримати безкоштовно.

Фото: «По той бік новин» / фейсбук

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду