У Facebook вербують до релігійного руху за закликом писати «Амінь» у коментарях

У Facebook вербують до релігійного руху за закликом писати «Амінь» у коментарях

12:40,
7 Квітня 2023
4567

У Facebook вербують до релігійного руху за закликом писати «Амінь» у коментарях

12:40,
7 Квітня 2023
4567
У Facebook вербують до релігійного руху за закликом писати «Амінь» у коментарях
У Facebook вербують до релігійного руху за закликом писати «Амінь» у коментарях
Волинська журналістка викрила масштабну схему вербування легковірних користувачів.

Ціла мережа груп в українському сегменті Facebook, які спрямовані на релігійних людей та людей, які тривожаться через реалії війни, активно поширюють пости і картинки із закликом ставити в коментарях «Амінь». Такі публікації збирають десятки тисяч коментарів та сотні перепублікацій. Причину з’ясувала журналістка, головна редакторка ВолиньPost Іванна Рудишин, яка з колегами досліджувала поширення цієї тенденції у спільнотах соцмережі, популярних на Волині.

Як з’ясували дослідники ГО «Інформація у чистому вигляді», у десятках груп із назвами «Бог з нами», «Бог любит нас до сего дня», «Слава Богу за всё», «Господь с нами», «Блага Вість», «Стихи затронувшие душу», «Привітання з днем народження» та багатьох інших зʼявляються пости із закликом поставити «Амінь» у коментарях.

«Дописи із такими словами на фоні зображень ікон, дітей, що плачуть біля згарищ чи розбомблених будинків, а часто із додаванням до цього синьо-жовтих елементів, збирають мільйони коментарів і сотні тисяч репостів у фейсбуці. І навіть зважаючи на те, що велику частину із них пишуть помітні неозброєним оком боти, це все одно неймовірно величезні показники», — зазначила Іванна Рудишин.

За її словами, увесь цей контент має одну спільну ознаку: у дописах, коментарях до них, а часто й в описах спільнот, є клікабельне посилання на чат у Messenger, де пропонують взяти участь в «міжнародній онлайн-лекції на тему: Як вибратися з біди та отримати Боже благословення».

Іванна Рудишин таки задіяла чат із користувачем «Церква Всемогутнього Бога». Після заявки на участь в онлайн-заході, дослідницю попросили додати у друзі користувачку «Оксану Оксану», бо «тільки вона може додати у групу», де буде відбуватися подія.

«Оксана Оксана» першим повідомленням відправила український прапор, щоб не було сумнівів, що вона — справжня, а головне – українка. Далі «Оксана Оксана» писала то від чоловічого, то від жіночого роду. У її повідомленнях були дуже помітні труднощі перекладу», — розповіла Іванка Рудишин.

Пізніше члени ГО «Інформація у чистому вигляді» довідалися із відкритих джерел, що «Церква Всемогутнього Бога» — це релігійна спільнота, що виникла в Китаї у 1991 році. У Китаї вона заборонена. Її засновник — Чжао Веншань — утік 2000 року з Китаю до США, де отримав політичний притулок як людина, переслідувана на релігійному ґрунті. Основне вчення «Церкви» стосується того, що очікуване Друге пришестя Христа вже настало і що він нині живе у вигляді китайки Янь Сянбінь. Ця китайка, згідно з наявною у мережі інформацією, виїхала до США разом із засновником «Церкви Всемогутнього Бога».

Також дослідники з’ясували, що ця спільнота за аналогічною схемою вербує нових учасників та прихильників у багатьох країнах, зокрема — іспанськомовних (Іспанія, Мексика, Перу, Колумбія). Якщо в Україні ці спільноти мімікрують зазвичай під православні, то у вищезгаданих країнах — під католицькі.

Члени ГО «Інформація у чистому вигляді» виявили, що серед адміністраторів сторінок, які поширюють контент «Церкви Всемогутнього Бога», — чимало користувачів зі світлинами азіатів на аватарках, властивими для азіатів іменами, але в інформації про яких зазначено, що проживають вони у Іспанії. З одним із таких користувачів із ніком «Alegría Lin» активно взаємодіяла уже згадувана бот «Оксана Оксана».

До слова, президент Шанхайської асоціації релігієзнавства та Інституту релігієзнавства Шанхайської академії соціальних наук Ян Кецзя у 2016 році назвав ЦВБ проявом «релігійного екстремізму». Мовляв, представники секти «забирають гроші своїх послідовників, проводять промивання мізків і підбурюють людей до антигромадської діяльності».

Правдива мета адміністраторів згадуваних груп, які поширюють заклик ставити «Амінь» у коментарях наразі не відома. MediaSapiens з'ясував, що цей рух активно поширюється не лише у групах Facebook, популярних на Волині, але й у багатьох групах інших регіонів України, розрахованих на релігійних людей. У запрошенні на онлайн-захід у Messenger журналісту MediaSapiens уточнили, що цінні знання можна отримати «у межах міжнародного обмінну священників».

У цій ситуації варто дослухатися до порад фахівців із медіагігієни та кіберполіції щодо інформаційної безпеки, щоб не стати жертвою збору персональних даних або інформаційно-психологічних операцій.

Нагадаємо, національного проєкт з медіаграмотності «Фільтр» створив онлайнкурс із медіаграмотності під час війни.

Фото: NGOClearInfo / Facebook, MediaSapiens

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
olvr
13:58 / 07.04.2023
"Жовте братство" доби фейсбучиків. А що там Цукерберг, це нічого не порушує?
olvr
13:57 / 07.04.2023
"Жовте братство" доби фейсбучиків. А що там Цукерберг, це нічого не порушує?
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду