Компанія з адресою в Києві продавала українцям можливість виїхати біженцями до Фінляндії

Компанія з адресою в Києві продавала українцям можливість виїхати біженцями до Фінляндії

12:35,
28 Квітня 2023
1640

Компанія з адресою в Києві продавала українцям можливість виїхати біженцями до Фінляндії

12:35,
28 Квітня 2023
1640
Компанія з адресою в Києві продавала українцям можливість виїхати біженцями до Фінляндії
Компанія з адресою в Києві продавала українцям можливість виїхати біженцями до Фінляндії
Насправді всі заявлені послуги можна отримати безкоштовно.

Українка Інна Брянчук разом із мамою роздумували про виїзд з України до Фінляндії. За інтернет-оголошенням перейшли на сайт компанії, яка пропонувала платну допомогу у виїзді біженцем до Фінляндії. Як з’ясували журналісти фінського видання Yle, усі ці послуги можна отримати безкоштовно.

На сайті розміщений лічильник із зворотним відліком часу терміну дії «акційної ціни» за послуги — 290 євро. Звичайна ціна начебто становить 550 євро. Якщо вірити лічильнику, знижка закінчується через дві доби.

У компанії обіцяють замовити дешеві квитки у Фінляндію, гарантують «заселення в особисте житло», допомогти отримати особистий номер платника податку та оформити соціальні виплати.

Журналісти з’ясували, що за адресою, вказаною на сайті: Київ, вулиця Конєва, 10/1, офіс 128, — розташована звичайна багатоповерхівка, у якій розміщуються переважно житлові квартири, але є й офіси. При цьому за офісом 128 пошукові системи видали сайт, що пропонує переїзд до Канади, дуже схожий на той, що пропонує переїзд у Фінляндію.

Зателефонувавши за контактним номером, журналіст представилася потенційною клієнткою. Із нею спілкувався менеджер, який назвався Григорієм Осокорковим.

«Ви отримаєте безкоштовне житло у місті Гельсінкі і соціальні виплати. Ми допомагаємо купити дешеві квитки за приблизно 20 євро, потім у Фінляндії ми допомагаємо правильно оформити документи, ми вас зустрічаємо і проводимо по всіх службах. Основна цінність — це робоча віза на рік, ви можете працювати де завгодно», — повідомив він.

Григорій Осокорков зазначив, що відгуків клієнтів фірма поки не має, але були люди, які вже скористалися їхніми послугами у Фінляндії. А загалом вони працюють з біженцями по всій Європі.

Журналістка уточнила, що житло, дозвіл на проживання на підставі тимчасового захисту із правом на роботу на рік та всі інші вигоди, рекламовані агентством, українці в Фінляндії отримують безкоштовно, і перепитала, чому фірма пропонує платити за це.

Менеджер відповів: «Дивіться, тут повністю допомагає Фінляндія, ми просто на місці орієнтуємо». Законність роботи фірми Осокорков пояснив тим, що вони начебто не беруть гроші наперед, а тільки на місці, у Фінляндії.

За іменем Григорій Осокорков за допомогою пошуку в інтернеті вдалося знайти блогера в ТікTок. Він схожий і голосом на людину, що відповідала на дзвінок журналістки, і обличчям, судячи з фото у Viber.

У Міграційній службі Фінляндії в коментарі виданню заявили, що не співпрацюють і не мають жодних інших звʼязків з компаніями, які надають подібні послуги для українців.

«Протягом останнього року були різні чутки та окремі ситуації, в яких виникала підозра, що хтось ззовні намагався отримати вигоду з ситуації українців, які прибувають до країни. У цих ситуаціях українців проінструктували та розповіли, як діяти у Фінляндії», — зазначила спеціалістка з комунікацій Міграційної служби Фінляндії Ганна Паасікоскі.

Усі послуги з прийому, такі як проживання та основні соціальні й медичні послуги, є безкоштовними для тих, хто шукає притулку або тимчасового захисту у Фінляндії, заявили у Фінському Червоному Хресті (SPR).

Детальну інформацію про переїзд до Фінляндії українською мовою можна також дізнатися на офійному сайті Міграційної служби Фінляндії та на державному інформаційному сайті InfoFinland.

Покрокову інструкцію, як дістатися до Фінляндії, виклали на інформаційному ресурсі для біженців FinUa. Уточнювальні запитання з цього приводу можна поставити в чаті в Telegram.

Зазначимо, на сьогодні сайт, діяльність якого викрили журналісти Yle, не працює.

Нагадаємо, розслідувачі викрили хакерську групу Ghostwriter, яка поширювала фейкові електронні листи, націлені проти українських біженців у Польщі, Латвії, Литві.

Фото: yle.fi

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду