«ЗСУ проти мирного населення». Як київська тіктокерка догодила росЗМІ «вибором» між РФ і Україною

«ЗСУ проти мирного населення». Як київська тіктокерка догодила росЗМІ «вибором» між РФ і Україною

12:05,
23 Січня 2021
6505

«ЗСУ проти мирного населення». Як київська тіктокерка догодила росЗМІ «вибором» між РФ і Україною

12:05,
23 Січня 2021
6505
«ЗСУ проти мирного населення». Як київська тіктокерка догодила росЗМІ «вибором» між РФ і Україною
«ЗСУ проти мирного населення». Як київська тіктокерка догодила росЗМІ «вибором» між РФ і Україною
Найбільш обговорювана тема соцмереж останнього тижня — публічний конфлікт Di.rubens та Штирлиця.

22 січня Молодіжне крило партії «Опозиційна платформа — За життя» оприлюднило заяву стосовно української блогерки Di.rubens, відеозапис із якою вже більше тижня обговорюють соцмережі й на якому «хайпують» ЗМІ. У політичній партії запевнили, що готові надати блогерці Di.rubens (Таїсії Маламан; деякі ЗМІ пишуть інше прізвище дівчини  Онацька) «будь-який захист і юридичну допомогу в боротьбі за правду», а також у дусі проросійської пропаганди висловили «протест проти бездіяльності влади та засудили примуси до демонстрації лояльності цінностям націоналізму».

«Два дні тому, ми стали свідками того, як широковідомий у вузьких колах, так званий "офіцер Генштабу" Анатолій Штефан, розгорнув цілу військову кампанію з цькування 20-річної дівчинки, популярної в соціальній мережі "Tik Tok" блогерши — Таїсії Маламан. Чим керувався дорослий чоловік, а ще й військовий — сказати важко. Мабуть, "солдат дитини не образить" — це не про нього. Більш того, після звернення Маламан до Міністерства Збройних сил України з проханням допомогти їй і заспокоїти свого воїна, Міністерство, на офіційній, верифікованій сторінці в Facebook, лише посміялося над маленькою громадянкою України, яка платить чималі податки на утримання цієї самої армії», — заявили в «ОПЗЖ», нагадуючи про «страх» влади «перед радикалами та іншими бродячими активістами».

Поширили заяву всі афілійовані з Віктором Медведчуком ресурси, такі як «112.юа», ZIK, NewsOne, MigNews та інші.

Від кого й чому «ОПЗЖ» намагається захистити блогерку?

13 січня 2020 року офіцер ВСУ Анатолій Штефан із позивним «Штірліц» опублікував у своєму фейсбуку допис із фрагментом відео, на якому Маламан під час стриму грає із другом у гру: треба обрати одну країну із двох запропонованих. Врешті-решт, друг питає її: «Росія чи Україна?» — й та сміється, обравши Росію. Молоді люди стоять на Майдані Незалежності. Штефан, зіронізувавши про «патріотичне виховання» молодих людей, запропонував дівчині придбати квитка «до місця її вибору».

«"Какая твоя любимая страна? З посмішкою на обличчі Россія", — заявляє дівчина-блогер на відео, яке набрало більше 2,5 млн переглядів у мережі ТікТок. Це після 7 років війни, окупації Криму та Донбасу, тисячів смертей кращих синів та доньок українського народу, десятків тисяч сиріт, сотен тисяч зруйнованих доль і де? Прямо на Майдані Незалежності!»  написав він згодом на своїй сторінці.

Пост Штирлиця привернув увагу ЗМІ та користувачів — і після розголосу дівчина, в якої 2,9 млн підпісників у тіктоку, видалила свій акаунт у фейсбуку й відео з тіктоку. У відповідь блогерка назвала Штефана «ганьбою української армії», який «воює з мирним населенням», і заявила, що подасть на нього скаргу в Міноборони й до суду за поширення «неправдивої інформації». В той же час пресслужба Міноборони заявила, що чекає на її скаргу, зазначивши, що контрольним запитанням буде таке ж, на яке вона відповіла під час стриму: Росія чи Україна?

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Тася (@di.rubens)

 

У відповідь на це дівчина записала відеозвернення українською мовою, де на камеру прочитала дитячий віршик. «Відповідь на контрольне запитання Міністерства оборони України. Для мене поняття вибору не стояло і не стоятиме апріорі. "Я — маленька українка, треба всім це знати. Українцем є мій тато, українка — мати"... Коли я вперше промовила цей вірш у садочку, стоячи на сцені, я дуже хвилювалася. З того моменту пройшло багато часу, але нічого не змінилося. Я — українка і я пишаюся цим», — резюмувала вона. Проте це не зупинило сайт «Миротворець», який заніс її до списку антиукраїнських провокаторів, назвавши пропагандисткою, яка свідомо дискредитує українських військових. Натомість Маламон звернулася по захист до голови Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова, стверджуючи, що «в неї лишилася доба» через погрози, які надходять.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Тася (@di.rubens)

Після публічного конфлікту Штефана і Маламан від контрактів із блогеркою відмовилися деякі бренди, які вона рекламувала. Так, мережа магазинів електроніки «Алло», Nestle, столичний магазин одягу Hard Kyiv заявили, що не поділяють її позицію, а Borjomi навіть видалили відео, зняті блогеркою Di.rubens.

Дівчина намагалася пояснити, що відео, яке виклав Штефан, було вирване з контексту й вона не вважає Росію улюбленою країною. «Логіка була наступною — з двох країн обрати найбільш цікаву для подорожі. Тому, коли він спитав Україна чи Росія, я розсміялася. Я вже знаходжусь в Україні і вже була в кожному її куточку. Я обрала Росію. Потім я обирала інші країни — Казахстан, Вірменія, Індонезія, Італія, Німеччина, Франція», — розповіла Маламан у відеозверненні 20 січня.

Однак ролик на сторінці тіктокера з ніком Roma kievsky, який знімав стрим за її участю, був опублікований із провокативним заголовком-питанням до аудиторії: «Яка твоя улюблена країна?». Він пояснив такий заголовок бажанням дізнатися думку аудиторії, привернувши таким чином увагу: «А получилось такое большое недопонимание».

Пізніше блогерка звернулася до українських ЗМІ «із проханням дотримуватися журналістських стандартів» і не поширювати «перекручену» інформацію. На жаль, вона не звернулася також і до російських ЗМІ з аналогічним проханням.

Що пишуть ЗМІ?

«Обрала Росію, а не Україну». Заголовки російських ресурсів робили акцент саме на тому, що блогерка надала пріоритет Росії: «Блогерша из Киева объяснила выбор России вместо Украины и ответила офицеру ВСУ», «Киевская блогер объяснила выбор в пользу России», «Поругавшаяся с военными украинский блогер объяснилась за выбор России» тощо.

Пропагандистська «Русская весна» повідомила, що Di.rubens «зізналася в любові до Росії прямо на Майдані», а також «зняла ролик на Алеї Героїв Небесної сотні, в якому висловила свою симпатію до Росії, чим чимало розлютила "свідомих" громадян».

Як пише «Взгляд», крім того, що Маламан / Онацька звинуватила Штефана в тому, що він буцімто навмисно спотворив зміст відео, обрізавши частину ролика з її виборами інших країн, європейських, вона також поскаржилася на цькування й погрози, що надходять «від радикалів». Про «цькування і радикалів» писали також «РИА Новости», «Аргументы и факты», «Утро.ру» та інші.

Деякі російськи ЗМІ проголосили її героїнею. «Цим вчинком дівчина-блогер фактично підставила себе і під можливі репресії з боку держави, і під знущання з боку упоротих напівмілітарних патріотів, які зараз перебувають на службі в української влади. Звичайно, в цьому є певне геройство», — висловився для газети «Взгляд» політемігрант з України, колишній головний редактор газети «Київський телеграф» Володимир Скачко.

Сайт російського телеканалу tvc.ru пише: «Блогершу почали таврувати. Посипалися погрози на її адресу. Здавалося б, їй залишається тільки згоріти від сорому і зробити правильний вибір на користь Батьківщини. Але блогосфера і тікток — це вам не який-небудь заштатний гурток "умілі руки"! Ді Рубенс перейшла в атаку.

Чи очікував офіцер і його група підтримки з патріотичних радикалів такої відсічі, невідомо, але Ді Рубенс заявила, що офіцер Анатолій Штефан здатний тільки на хайп.

Велика сила тіктока"!».

Цей панегірик тіктоку особливо цікаво читати, коли майже одночасно в Росії поліція приходить до підлітків-тіктокерів, які підтримують Навального, — а мережа видаляє їхні відео на вимогу російської влади.

Російський сайт «360tv.ru» запевняє, що після того як «українська тіктокерка вибрала Росію замість своєї країни, тепер проти неї військові».

«Щоб стати ворогом для націоналістів, або просто офіцерів генштабу ЗСУ, навіть не потрібно бути шпигуном Москви або сепаратистом із Донбасу, достатньо просто бути російськомовною блогеркою з тіктоку, яка невчасно попалася на очі пропагандисту Анатолію Штефану (Штірліцю)», — «аналізує» ситуацію контрольований російськими окупантами сайт News-front.

Цю ситуацію детально висвітлювали низка українських ЗМІ, але на їхньому фоні варто виділити «Страну.юа», яка писала про те, як «націоналісти шукають зраду і кошмарять блогерів за ролики в соцмережі».

Klymenko-time стверджує, що в «Україні свобода слова закінчується після слів "хочу побувати в Росії", "Донбас потрібно зберегти" і т. п.». «В іншому випадку починається масовий тиск тролів у соцмережах або патріотів, які вважають, то їм уже все дозволено. Так що якщо ви в напівжартівливому опитуванні про вибір, куди вирушити в подорож між двома країнами, обираєте Росію або кажете, що проти війни на сході, то все, чекайте криків "Ганьба" і клейма “ватник"», — сказано в публікації на сайті.

Але всім їм, звісно, далеко до «Политнавигатора», який написав у заголовку, що «полковник ЗСУ бився на смерть із тіктокеркою».

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду