«61-ї окремої піхотної єгерської бригади» не існує — ЗСУ

«61-ї окремої піхотної єгерської бригади» не існує — ЗСУ

11:35,
7 Грудня 2021
5614

«61-ї окремої піхотної єгерської бригади» не існує — ЗСУ

11:35,
7 Грудня 2021
5614
«61-ї окремої піхотної єгерської бригади» не існує — ЗСУ
«61-ї окремої піхотної єгерської бригади» не існує — ЗСУ
Автори:
Російські пропагандисти використовували цю так звану «бригаду» у межах своєї дезінформаційної кампанії про «розстріл мігрантів у Чорнобильській зоні».

Управління зв'язків із громадськістю Збройних сил України повідомило MediaSapiens, що «61-ї окремої піхотної єгерської бригади» у складі ЗСУ не існує.

«На сьогодні зазначеного підрозділу у складі Збройних Сил України не існує», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 14 листопада 2021 року в українських медіа зафіксували поширення «заяви» з фейсбук-сторінки «61-ї окремої піхотної єгерської бригади» про намір «застосовувати зброю проти мігрантів, які прориватимуться з Білорусі». Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки тоді повідомив, що ця сторінка не має стосунку до ЗСУ, а також стверджував, що «61-а окрема піхотна єгерська бригада» – фейк.

1 грудня «Детектор медіа» зазнав хакерської атаки. Зловмисник, отримавши доступ до адмінки сайту, замінив текст публікації за 29 листопада на малограмотний текст, заснований на фейку про прикордонників, уже розвінчаному прикордонною службою. У заголовку були згадки про Зеленського та Ахметова. Державна прикордонна служба України (ДПСУ) попередила, що окремі ресурси публікують відео, нібито зняте тепловізійною камерою, на якому «розстрілюють групу людей». У цих «новинах» йдеться про те, що українські військові розстріляли мігрантів, які намагались перетнути український кордон з території Білорусі через зону відчуження. ДПСУ вказує, що це фейк, та закликає не розповсюджувати неправдиву та неперевірену інформацію. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що фейкове відео про нібито «розстріл мігрантів у Чорнобильській зоні» поширили зі зламаної фейсбук-сторінки реальної людини — Василя Румака.

Фактчекінговий проєкт «Без Брехні» встановив хронологію поширення фейку про «розстріл мігрантів у Чорнобильській зоні». Про це активно писали російські ЗМІ.

Фото: фейсбук-сторінка ЗСУ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду