Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 19–21 травня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 19–21 травня 2024 року — резюме

15:00,
29 Травня 2024
909

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 19–21 травня 2024 року — резюме

15:00,
29 Травня 2024
909
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 19–21 травня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» і ефір Першого каналу Суспільного 19–21 травня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», «1+1», ICTV та СТБ, «Інтер», «Ми — Україна» і в ефірі Першого каналу Суспільного — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Передмова 1. Про моніторинг Першого каналу Суспільного після його виходу зі спільного телемарафону

Цього тижня сталася тектонічна зміна складу учасників телемарафону «Єдині новини» – Перший канал Суспільного вийшов з телемарафону і відправився у самостійне плавання 24/7. Для моніторингу ця зміна не є принциповою. Робота інформаційної редакції Суспільного мовника оцінюватиметься так само, як і раніше. Для цього в моніторинг почергово потраплятимуть 4-годинні блоки роботи каналу в ті ж дні, у які моніторитимуться й учасники спільного телемарафону. По черзі ці блоки братиму з різних слотів (ранкового, денного, вечірнього). Методологія оцінки ефірного продукту Суспільного мовника залишається тією ж самою.

Але ось що характерно. 21 травня Суспільний мовник вийшов із телемарафону, в якому ділив ефір з іншими учасниками протягом більш як двох років. Утім, інші учасники спільномарафону цього «не помітили» і про вихід Суспільного з марафону так глядачам і не повідомили. Цього не зробив навіть канал «Ми — Україна», який цього дня зайняв «вакантний» слот Суспільного. Не повідомили, попри те, що це насправді важлива суспільно-політична подія, про яку мали дізнатися глядачі. А це, на мій погляд, непрофесійно або ж (на вибір) тенденційно. Не повідомили хоча би з елементарних міркувань професійної солідарності, ба навіть просто ґречності й порядності щодо колег. А залишки спільномарафонців просто тишком-нишком розділили між собою звільнені Суспільним слоти.

Передмова 2. Про збір донатів і про місію журналістики

Я вже якось писав про це, але набагато краще за мене в ефірі телемарафону 21 травня сказав комбат 3-ї окремої штурмової бригади Дмитро Кухарчук: «На відміну від нас, FPV-дрони, наприклад, у них (тобто у ворогів) — на державному постачанні, у них дрони зі спостереження — на державному постачанні. Переді мною виступав хлопчина, і це дуже гарна ініціатива, що ви вставили к’юар-код зі збором на дрони для його підрозділу, але насправді мені здається, що на одинадцятому році війни, на третьому році повномасштабної війни — це нонсенс, коли от доводиться через всеукраїнське телебачення збирати на дрони, а не відбувається державного забезпечення цими дронами. Це насправді нонсенс, погодьтесь. В армії противника такого немає».

Відтак дуже серйозне питання до телемарафонців: ви витрачаєте дедалі більшу частину ефірного часу на збір донатів на дрони, тепловізори, автівки та інші необхідні бійцям на фронті речі. І ви водночас витрачаєте дорогоцінний ефірний час усієї країни, де могли б натомість розповідати суспільству про те, чому армію досі не постачають тими ж дронами, тепловізорами та іншим необхідним на державному рівні. Якби це звучало з «єдиного ефіру» на всю країну, можливо, влада (ВР, ОП, Кабмін та інші) починали би бодай щось змінювати на краще, принаймні у постачанні армії, на якій сьогодні тримається все. Хіба не в цьому місія журналістики, яку саме за виконання цієї місії називають «четвертою владою»? Але, звісно ж, набагато комфортніше не дратувати зайвий раз владу, отримувати від неї гроші, розповідати в телемарафоні про «мільйон дронів», про успішність вітчизняного ВПК, про гіперактивне будівництво фортифікацій etc etc, а всі проблеми фронту і тилу замовчувати. Натомість прикриватися фіговим листком звитяжних зборів локальних пожертв глядачів на потреби окремих підрозділів ЗСУ. Ця хвороба в телемарафоні дійшла вже свого логічного довершення, якщо про неї вам в очі говорять ваші ж гості з фронту.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною для ранкового слота: щогодини було по два випуски новин, на початку години 10–15-хвилинні, «посередині» — 5-хвилинні. Решту часу займали гостьові студії.

Структура ефіру каналу «1+1» була звичною для денного слота: ефірні години починалися випусками новин (різного хронометражу — по 15, 30 і 45 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями або записаними інтерв’ю.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ 20 травня була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск. Крім того, в цьому моніторингу оцінювався випуск тижневика «Факти тижня» за 19 травня.

Структура ефіру каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота: щогодини було по два 10-хвилинні випуски новин (на початку годин і на 30-х хвилинах), решту ефіру займали гостьові студії. З 10-ї ранку години починалися з 13-хвилинних новин, продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися з 15-хвилинних випусків новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск. Наступна година була повністю гостьовою.

Це був перший день окремого від телемарафону, самостійного мовлення Першого каналу Суспільного. Структура вечірнього ефіру при цьому залишилася майже незмінною. Ефірні години починалися випусками новин (по 15 і по 30 хвилин хронометражем), продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був підсумковий 40-хвилинний випуск і 20-хвилинні новини спорту (які раніше, Суспільний мовник показував лише в нічних слотах). Наступна година була гостьовою.

Основні теми дня

20 травня

Ситуація на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Рада» був фронтовий репортаж із Сіверського напрямку. Про події на фронті говорили з речником Генштабу Дмитром Лиховієм, речником Сил оборони Півдня Дмитром Плетенчуком, заступником командира батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Сергієм Поємчуком, офіцером відділення розвідки бригади НГУ «Рубіж» Віталієм Литвиним і заступником голови Харківської ОВА Романом Семенухою. У проаналізованому ефірі каналу «1+1» було два фронтових репортажі, обидва про бої за Вовчанськ. У гостьовій студії про поточні події на фронті не говорили. В ефірі каналів ICTV та СТБ були два фронтові репортажі про бої під Іванівським на Донеччині та про бої під Часовим Яром, крім того, з Донеччини робили пряме ввімкнення. У гостьових студіях про ситуацію на різних ділянках фронту говорили з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим, речником ОСУВ «Хортиця» Назаром Волошиним і з командиром відділення 3-ї окремої штурмової бригади на псевдо «Ткач».

Перші дні дії закону про мобілізацію. В ефірі каналу «Рада» тему обговорювали з речником Генштабу Дмитром Лазуткіним. В ефірі каналу «1+1» тему обговорювали з заступницею міністра оборони з цифровізації Катериною Черногоренко. В ефірі каналів ICTV та СТБ був оглядовий сюжет про перші дні дії закону. В гостьовій студії говорили із заступницею міністра оборони з питань цифрового розвитку Катериною Черногоренко.

21 травня

Ситуація на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Інтер» тематику було розкрито одним репортажем із фронту. Говорили з речником Генштабу Дмитром Лиховієм і з речником ОСУВ «Хортиця» Назаром Волошиним. В ефірі каналу «Ми — Україна» сюжетів і прямих ввімкнень із фронту не було, говорили з речником ОСУВ «Хортиця» Назаром Волошиним, керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком і з командиром екіпажу БПЛА «Кара небесна» бригади «Рубіж» Андрієм Отченашем. В ефірі Першого каналу Суспільного був фронтовий репортаж про бойову роботу артилеристів на півночі Харківщини. В студії події на фронті обговорювали з командиром батальйону ударних безпілотників «Ахіллес» 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком, військовослужбовцем ЗСУ Євгеном Ієвлєвим і з речником Генштабу в 2014–2017 роках Владиславом Селезньовим.

Перші дні дії закону про мобілізацію. У проаналізованому ефірі «Інтера» тему лише коротко згадували в новинах. Сюжетів не робили, з гостями не обговорювали. В ефірі каналу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет про покарання за невиконання вимог закону про мобілізацію. В гостьовій студії говорили з заступницею міністра оборони з питань цифрового розвитку Катериною Черногоренко. В ефірі Першого каналу Суспільного робили репортаж про черги до ТЦК у Черкасах. У гостьовій студії нові норми закону обговорювали з юристом і гендиректором правничої компанії Юрієм Танасійчуком.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була такою: 2 репортажні сюжети та 2 прямі ввімкнення (ще два ввімкнення були неподієвими). У гостьовій студії побувало 6 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бойову роботу бійців 81-ї аеромобільної бригади на Сіверському напрямку і про виставку до 80-ї річниці депортації кримських татар. Обидва прямі ввімкнення були з Харкова про наслідки ворожих атак по області.

Новинна складова проаналізованого ефіру каналу «1+1» була такою: 5 репортажних сюжетів і 3 прямі ввімкнення. У гостях побувало 2 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бої 57-ї мотопіхотної бригади під Вовчанськом, про бої за Вовчанськ, про наслідки ракетної атаки по Черкаській Лозовій, про участь українців у щорічному карнавалі у Берліні та про ювілейний концерт ансамблю Вірського до 85-річчя його керівника. Прямі ввімкнення були про наслідки ракетної атаки по Черкаській Лозовій на Харківщині (два) і про засідання у форматі «Рамштайн».

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 6 репортажних сюжетів, 2 прямі ввімкнення. У розмовних студіях побувало 3 гості-ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бої 67-ї окремої мехбригади під Іванівським на Донеччині, про бої полку «Дніпро-1» бригади «Лють» під Часовим Яром, про наслідки ракетної атаки ворога по Черкаській Лозовій на Харківщині, про лотерею задля збору на дрони фонду «Повернись живим» і ІТ-спільноти, про навчання новобранців десантно-штурмових військ, про день роботи київських аварійників газової служби. Прямі ввімкнення були про ситуацію на фронті на Донеччині та про ситуацію на Харківщині.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 3 репортажних сюжети та 4 прямих ввімкнення (ще одне ввімкнення було неподієвим). У гостях побувало 6 ньюзмейкерів. Сюжети були про обстріли й евакуацію на Харківщині, про виготовлення бойових дронів на лінії фронту, про захід бійців 3-ї окремої штурмової бригади зі спілкування з цивільними. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Запоріжжя, Сумщини й Дніпропетровщини, про обговорення радою ЄС питання заморожених російських активів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: 3 репортажні сюжети, прямих ввімкнень не було, в гостях побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажі були про початок роботи підземної школи в Харкові, про ситуацію з чергами в ТЦК і в ЦНАПах і про життя під обстрілами в прикордонних селах Харківщини.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була такою: 5 репортажних сюжетів, 3 прямі ввімкнення. У гостях побувало 8 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бойову роботу артилеристів Української добровольчої армії на півночі Харківщини, про наслідки атаки дронами по Харкову, про блокування трибуни парламенту опозицією, про черги до ТЦК у Черкасах і про відкриття відновленого після ворожого влучання басейн «Акваарена» у Харкові. Прямі ввімкнення були про рішення Ради ЄС щодо використання прибутків від російських активів на користь України та два ввімкнення про оголошення переможців журналістської премії імені Георгія Гонгадзе.

Гостьові студії

У гостьових студіях телеканалу «Рада» протягом чотирьох проаналізованих годин ефіру побувало 16 гостей: 6 ньюзмейкерів, 4 речники, одна радниця, 2 експерти та 3 учасники подій. Із заступником голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики Арсенієм Пушкаренком говорили про проєкт безпекової угоди з Євросоюзом. Із членкинею Комітету ВР з питань молоді та спорту Іриною Борзовою говорили про питання повернення депортованих українців і обмінів полоненими на майбутньому Саміті миру. З заступником міністра енергетики Миколою Колісником говорили про стан енергосистеми та графіки відімкнень. З заступником голови Харківської ОВА Романом Семенухою говорили про ситуацію на фронті під Вовчанськом. Із членом Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Іваном Чайківським говорили про перебіг посівної в Україні. З віцепрем’єр-міністром Михайлом Федоровим говорили про підсумки дворічної роботи ініціативи United 24. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, ймовірне знищення російського носія ракет у Криму, переміщення ворогом стратегічних бомбардувальників в Оленью, результати перших двох днів дії закону про мобілізацію, створення українського військового флоту в майбутньому, загибель президента і міністра закордонних справ Ірану та інші теми.

У гостях на каналі «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 7 людей: 2 ньюзмейкери, 4 експерти й один учасник подій. З заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко говорили про перші підсумки дії закону про мобілізацію і роботу застосунку «Резерв+». З членом ради Нацбанку України Василем Фурманом говорили про проєкт електронної гривні. З іншими гостями обговорювали попередження та виявлення меланоми, проблеми виховання дітей без батьків, які воюють на фронті, можливі наслідки загибелі іранського президента для російсько-української війни, підтвердження Індією участі прем’єр-міністра в Саміті миру та інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ цього дня побувало 6 гостей: 3 ньюзмейкери, один речник і 2 учасники подій. Із заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко говорили про роботу застосунку «Резерв+». З головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим говорили про ситуацію на фронті на півночі області. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук говорили про евакуацію людей із прифронтових населених пунктів на Харківщині та Сумщині. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, потреби підрозділів у безпілотниках і можливості ворога в аеророзвідці, проблеми з обміном полонених «азовців» та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Інтер» протягом чотирьох годин ефіру побувало 11 гостей: 6 ньюзмейкерів, 2 речники, 2 експерти й одна учасниця подій. З міським головою Білопілля що Юрієм Зарком говорили про ворожі обстріли міста й евакуацію людей. З в.о. міністра у справах ветеранів Олександром Порхуном говорили про проєкт міністерства зі створення ветеранських бізнесів. Із заступником міністра енергетики Миколою Колісником говорили про графіки відімкнень і ймовірне підвищення тарифів на електрику. З директором департаменту цивільного захисту Харківської ОВА Іваном Соколом говорили про наслідки нічної та ранкової атак ворога безпілотниками по Харкову. Із заступницею міністра юстиції Оленою Висоцькою говорили про мобілізацію засуджених. З генпрокурором Андрієм Костіним говорили про прогнози щодо майбутнього Саміту миру. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, політику Тайваню щодо російсько-української війни, використання заморожених російських активів, події в Грузії, можливі наслідки загибелі президента Ірану, можливі причини замаху на прем’єра Словаччини та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом чотирьох годин побувало 12 гостей: 5 ньюзмейкерів, 2 речники, 3 експерти та 2 учасники подій. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про наслідки нічної атаки «шахедами» по місту. З заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко говорили про перші дні роботи застосунку «Резерв+». З головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим говорили про наслідки ворожих обстрілів області. З головою Держенергонагляду Русланом Слободяном говорили про ситуацію в енергосистемі. З головою Комітету ВР з питань правової політики Денисом Масловим говорили про «Формулу миру» та про принцип «справедливості». З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, знищення російського ракетоносія «Циклон», будівництво окупантами залізниці до Криму, інфраструктуру для літаків F-16 в Україні, дозвіл партнерів на застосування західної зброї по території Росії, можливі зміни в політиці Ірану після загибелі президента Раїсі та інші теми.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 19 гостей: 8 ньюзмейкерів, один речник, 7 експертів, журналіст і 2 учасники подій. З нардепами Олегом Синюткою і Євгенією Кравчук говорили про ефективність роботи парламенту і про законопроєкт щодо заборони московської церкви. З нардепами Олександром Мережком, Андрієм Осадчуком і Олексієм Гончаренком говорили про легітимність чинного президента Зеленського і про доцільність звернення до Конституційного Суду в цьому питанні. З головою правління «Укренерго» Володимиром Кудрицьким говорили про графіки відімкнень електрики та прогнози на майбутній опалювальний сезон. З депутатом Харківської міськради Богданом Ткачуком говорили про ситуацію на півночі Харківщини. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту і ймовірність наступу ворога на Сумщині, наслідки ворожих обстрілів цивільної інфраструктури, зосередження ворогом стратегічних бомбардувальників на авіабазі «Оленья», ідеологічну обробку ворогом українських дітей у школах на окупованих територіях, правову сторону визнання військовозобов’язаних лише «придатними» чи «непридатними», питання дозволу Україні бити західною зброєю по цілях в Росії та інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях спільного марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: Представників «Слуги народу» запрошували 6 разів (Арсеній Пушкаренко й Ірина Борзова на «Раді», Юлія Гришина на «1+1», Марія Мезенцева на ICTV та СТБ, Денис Маслов і Віталій Безгін на «Ми — Україна»). Одне запрошення мала депутатська група «За майбутнє» (Іван Чайківський на «Раді»). Депутатів інших фракцій і груп не кликали. На «Інтері» цього разу депутатів в ефірі не було.

Натомість в ефірі Першого каналу Суспільного, як і раніше, представництво різних політсил було збалансованим: двоє гостей були від «Слуги народу» (Євгенія Кравчук і Олександр Мережко), два гості — від «Європейської солідарності» (Олег Синютка й Олексій Гончаренко) і один гість від «Голосу» (Андрій Осадчук). При цьому обговорювалися контроверсійні теми внутрішньої політики (законопроєкт про заборону УПЦ (МП), створення ТСК щодо перевірки будівництва фортифікацій, питання звернення до Конституційного Суду щодо легітимності чинного президента, неефективність роботи парламенту і порушена в ефірі самими опозиційними депутатами тема необхідності створення уряду народної довіри).

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 298 разів. Це по 74,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше цього разу порушували стандарт достовірності — 104 рази, більш як половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. Стандарт відокремлення фактів від думок цього дня порушували відчутно менше ніж зазвичай, було «лише» 76 таких порушень. Більшістю з них були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. З 53 порушень стандарту точності переважною більшістю були невідповідності картинки й тексту за кадром у БЗ, сюжетах і прямих ввімкненнях. З «рекордних» для телемарафону 60 порушень стандарту повноти інформації також «рекордною» була кількість матеріалів, де на відео не було інтершуму. Крім того, 5 разів порушили стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 310 разів. Це по 77,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 178 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 86 разів. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 34 рази порушили стандарт точності, майже все це були невідповідності між картинкою і текстом у сюжетах, БЗ і прямих ввімкненнях. Крім того, 9 разів порушили стандарт повноти інформації та 3 рази — стандарт доступності.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 509 разів, це більш як по 127 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по 2 порушення щохвилини. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 333 рази. І хоч більшістю з цих порушень були суб’єктивні думки журналістів у новинах, але в тижневику була рекордна для телемарафону кількість неавторизованих суб’єктивних міркувань ведучих і авторів сюжетів. Стандарт достовірності було порушено 124 рази. При цьому рекордно багато як для телемарафону було узагальнених розмитих псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. 28 разів порушували стандарт точності, майже все це були невідповідності між картинкою і текстом за кадром у сюжетах, БЗ і прямих ввімкненнях. Крім того, 14 разів порушували стандарт повноти інформації та 10 разів — стандарт доступності її подачі.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували рівно 300 разів, це по 75 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 188 разів. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 64 рази, майже дві третини з цих порушень були узагальненими розмитими псевдопосиланнями як на джерела фактів, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності було порушено 31 раз, більшістю з цих порушень були невідповідності картинки й тексту за кадром у БЗ, сюжетах і прямих ввімкненнях. Крім того, 13 разів порушили стандарт повноти інформації та 4 рази — стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 307 разів. Це майже по 77 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 177 разів. Більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 61 раз, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 26 разів порушували стандарт точності, головно — невідповідностями між картинкою і текстом у сюжетах і БЗ. Стандарт повноти інформації порушували 34 рази, переважною більшістю з цих порушень була повна відсутність інтершуму на відео в БЗ і сюжетах, втім це традиція для каналу. Ще 9 разів порушували стандарт доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 96 разів (це по 24 порушення на годину ефіру в середньому). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 40 разів, майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт точності порушували 25 разів, більшістю з цих порушень були невідповідності картинки й тексту в БЗ, сюжетах, прямих ввімкненнях і в розмовах з гостями. Стандарт достовірності порушували 19 разів, найбільше було інформації та відео з телеграм-каналів і сторінок у соцмережах. Крім того, 7 разів порушили стандарт доступності подачі інформації та 5 разів — стандарт її повноти. Інші стандарти не порушували.

Інші позиції

В ефірі спільного телемарафону не повідомлялося про такі події / теми (про деякі з них повідомлялося в окремому ефірі Першого каналу Суспільного):

20 травня

Остін: Очікуємо, що Україна використовуватиме надану зброю на своїй території.

У США не планують відправляти своїх військових інструкторів в Україну.

МОН: У мережі поширюють фейковий лист про збір даних школярів для реєстру призовників.

У Мінстратегпромі розширили можливості бронювання працівників ОПК.

21 травня

Росіяни дроном атакували авто поліцейського, який евакуював людей із Вовчанська.

Тетяна Трощинська стала лавреаткою премії імені Георгія Гонгадзе.

За даними ОВА, у Вовчанську залишилося 100 людей, яких вороги не випускають на евакуацію.

Кабмін затвердив додаткові відпустки для військових за знищену техніку ворога.

Медикині та фармацевтки мають стати на облік у ТЦК, без чого їх не братимуть на роботу.

Єрмак у лютому 2022 року переконав Зеленського в тому, що Росія не нападатиме на Україну, — ВВС.

Росія завдала ракетного удару по виробничій інфраструктурі Конотопа.

На порталі «Дія» тепер можна подати заяву про пошкоджене агресією Росії майно.

The Economist: Зеленський звинувачує генералів у приховуванні від нього реальної інформації.

АЗС зменшили ціни на автогаз.

Політв’язень Кремля Рустем Сейтмеметов переніс інфаркт через погані умови у в’язниці, — Лубінець.

Суспільний мовник виходить із телемарафону.

У проаналізованому ефірі каналу «1+1» був один прояв політичного піару, де в якості «новини» подали участь першої леді Олени Зеленської в фіналі соціального кулінарного проєкту для дітей. Російських наративів і токсичних медіаперсонажів у проаналізованому ефірі каналу не було.

У проаналізованому ефірі каналів ICTV та СТБ було два прояви піару. Був традиційний сюжет про реабілітаційний центр «Recovery» з великими подяками засновникам центру і власникам медіахолдингу Вікторові та Олені Пінчукам. Крім того, в сюжеті недоречно до контексту розмови згадували фракційну приналежність нардепа Романа Костенка до фракції «Голос».

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — класичний «паркет» про «доручення» прем’єра Дениса Шмигаля енергетикам «зробити графіки відключень раціональними і рівномірними».

Проявів політичного піару у проаналізованих ефірах каналів «Рада» і «Інтер» не було.

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного проявів політичного піару не було.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Рада» не було, натомість гостьові студії вели троє токсичних ведучих каналу.

Російських пропагандистських наративів у проаналізованому ефірі каналу «Інтер» не було, новини вела токсична ведуча каналу.

У проаналізованих ефірах інших каналів російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів не було.

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів не було.

Скриншот відео: «Факти» ICTV / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду