Ведучий Russia Today закликав топити й палити живцем українських дітей. Що це було?

Ведучий Russia Today закликав топити й палити живцем українських дітей. Що це було?

15:00,
24 Жовтня 2022
9863

Ведучий Russia Today закликав топити й палити живцем українських дітей. Що це було?

15:00,
24 Жовтня 2022
9863
Ведучий Russia Today закликав топити й палити живцем українських дітей. Що це було?
Ведучий Russia Today закликав топити й палити живцем українських дітей. Що це було?
Антона Красовського вже «відсторонили» від роботи на пропагандистському каналі. Міністерство закордонних справ України закликає заборонити Russia Today в усьому світі.

Російський пропагандист, директор російськомовного мовлення телеканалу Russia Today Антон Красовський під час інтерв’ю з російським письменником-фантастом Сергієм Лук’яненком закликав убивати українських дітей.

Ця репліка була пов’язана з розповіддю Лук’яненка, як він у 1980 році лікувався від астми на Закарпатті, й там  «російськомовні діти з російськими прізвищами розповідали, що Україна окупована москалями». На це Красовський сказав: «А прямо топити потрібно було таких дітей, прямо в тисині, там, де плине кача. Прямо топити, топити».

Лук’яненко відреагував словами, що це «не наш метод», і закликав натомість шмагати таких дітей різками — «вони краще працюють, ніж річка». Але Красовський наполягав: «Це не ваш метод, оскільки ви інтелігентні люди та письменники-фантасти. Але це наш метод: ось сказав, що Україна окупована москалями — і прямо кидаєш в річку з бурхливою течією. Там є… смерекові хати. І ось прямо в ці смерекові хати забивати і палити».

Лук’яненко назвав пропозицію ведучого «екстремізмом», але далі розповідав про «деградацію України», про необхідність створення «сільскої маленької України зі свінками та селянками в вінках, які будуть плясати перед туристами», та надсміхался над інформацією про згвалтованих українських жінок.  Красовський наполягав, що України взагалі не може існувати і натякав на необхідність використання ядерної зброї. На фразу Лук’яненка, що Україна все ж має існувати в цьому «турістичному» вигляді, бо росіянам може не сподобатися жити в одній країні з тим, що залишиться від українців, Красовський сказав: «розстріляємо». Хоч Лук’яненко знов і назвав це екстермізомо, сам він ще в 2014 році закликав «давити Україну як гадину» та «денацифікувати» її. Але на фоні заяв Красовського вислови Лук'яненка залишилися малопомітними. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі держави світу заборонити мовлення Russia Today, назвавши висловлювання Красовського закликами до геноциду.

«Прекрасний сьогоднішній ефір з Сергієм Лук’яненком» — анонсував Красовський це інтерв’ю у своєму телеграм-каналі. Втім згодом, коли почався скандал, він видалив цей допис (але залишив його в іншому своєму телеграм-каналі із назвою «Гей на передержке»).

Керівниця каналу Маргарита Симоньян публічно засудила висловлювання Красовського, але не до кінця: назвала їх «дикими і огидними» і написала, що чекає від нього пояснень щодо його «тимчасового безумства», адже не може, мовляв, Красовський «щиро вважати, що треба топити дітей». Вона написала, що співпраця з Красовським зупинена, не уточнивши, чи йдеться про звільнення менеджера і ведучого, чи лише про відсторонення від роботи. Загалом ситуація викликала в Симоньян «недоумение».

Красовський «перепросив» — також у специфічний спосіб: «Мені справді ніяково, що я якось не побачив межі про дітей. Так буває: сидиш в ефірі й тебе несе, не можеш зупинитися». Він перепросив усіх, «кому це здалося диким», і особисто Маргариту Симоньян.

Тепер деякі російські «патріоти», у тому числі депутати ДержДуми закликають ув’язнити Красовського за «провокацію» і навіть «диверсію». Слідчий комітет Росії вирішив перевірити висловлювання Красовського на відповідність російським законам.

Водночас російська пропаганда зайнялась профілактичним відбілюванням Симоньян: знайшли її  виступ у лютому, де вона закликала «не озвірити» під час війни й залишитися «людьми». Сергію Лук’яненку теж довелося дистанціюватись від Красовського й пояснювати, що він не поділяє погляди ведучого. Красовського пропагандистські телеграм-канали називають «неофітом», який намагається за допомогою радикальних висловлювань стати «своїм» у середовищі прибічників Путіна.

Це не перший раз, коли Красовський закликає вбивати когось, хто йому чимось не подобається. Він вважає, що потрібно топити опозиціонерів, розстрілювати антивакцинаторів, та обіцяв «спалити українців разом з Конституцією на Хрещатику», якщо Україні намагатиметься вступити в НАТО.  За ці заклики Красовського в Україні заочно судитимуть.

 

Це натяк на те, що Красовський донедавна вважався лібералом і опозиційним журналістом.

Він вчився в Літературному інституті імені Горького, у дев’яностих був кореспондентом програми «Книжкові новини» на російському каналі НТВ. Пізніше вів токшоу «НТВшники» на цьому ж каналі. Писав про балет у журналі «Вечірня Москва», працював редактором відділу культури журналу Vogue, звідки його звільнили за конфлікти з редакцією. Співпрацював із Harper's Bazaar та GQ, видавав журнал Wallpaper та був постійним інтерв’юером  проекту «Сноб» разом із Ксенією Собчак.

Потім Красовський подався в політтехнологи: був керівником виборчого штабу мільярдера Михайла Прохорова у 2011 році, і керівником передвиборчого штабу Ксенії Собчак у 2017 році, але припинив співпрацю з нею після скандалу.

Працюючи на «ліберальних» політиків, Красовський дружив із письменником Сергієм Минаєвим, який запустив у 2012 році канал Kontr TV, створений для висміювання російських лібералів і учасників протестів проти Путіна. 2013 року в ефірі Kontr TV під час обговорення законопроєкту про заборону «гей-пропаганди» Красовський оголосив, що він гомосексуал. Після камінг-ауту Красовський звільнився, а канал невдовзі закрили.

Ненависником України Красовський був не завжди. В дитинстві Красовський кілька років жив на Рівненщині. Він вміє говорити українською, неодноразово приїжджав в Україну у 2013-2014 році, був на Майдані під час Революції гідності, носив карикатурні шаровари та фотографувався на барикадах. У Москві носив вишиванку, виступав за «нормалізацію відносин» між країнами та влаштовував вечірки, де слухали лише українську музику та виконували  гімн.

Попри вишиванки та щаровари Красовський і у 2014 році зневажав та ображав українців. Але ще не закликав скинути ядерну бомбу на Львів

Після камінг-ауту Красовський не міг знайти роботу. Разом із друзями вів кілька ютуб-шоу, з 2014 по 2020 рік був постійним гостем радіо «Эхо Москвы». Коли про скандал підзабули, 2017 року Ксенія Собчак, кума Красовського (він — хрещений батько її дитини), влаштувала його на розважальний канал «Пятница» на гумористичне шоу «Можем повторить».

2019 року Красовський звинуватив Собчак у тому, що вона не заплатила йому обіцяних грошей за участь у виборчій кампанії, і остаточно перейшов у табір прибічників влади. Тепер його працевлаштуванням опікувалась уже Маргарита Симоньян.

Спершу Красовський зробив для Russia Today фільм про ВІЛ/СНІД. Красовський ВІЛ-інфікований, і є засновником фонду «СПИД-центр», який допомагає людям із ВІЛ/СНІДом. Згодом він отримав менеджерську посаду в структурі російського іномовлення та власну програму «Антоніми». В її ефірі Красовський, зокрема, закликав ухвалити новий закон про заборону «гей-пропаганди», аби «діти у 12 років не робили собі операцій зі зміни статі», і щоб не було «волохатих жінок».

Так само кардинально він змінив свої погляди й на інші питання. Зокрема став «яструбом» — прибічником війни: не раз закликав до знищення України, зняв фільм про «біологічну зброю з лабораторій диявола» в Україні (про горезвісні «біолабораторії») та про «Русский Херсон» для «Первого канала». Закликав до мобілізації та нібито просився на фронт (ВІЛ-інфікованих у Росії до війська не беруть). Потрапивши під санкції Європейського Союзу, спалив в ефірі Russia Today свій закордонний паспорт. Україна теж запровадила санкції проти Красовського, але пізніше — 20 жовтня 2022 року.

А ще це не перший заклик Красовського вбивати українських дітей. В інтерв’ю колаборантському донецькому каналу «Юніо» він казав: «Ця спецоперація не закінчиться, поки Україна не підпише капітуляцію. Поки ми будемо сюсюкати “там теж дітки”… Так, дітки, але не наші. Як будуть нашими дітками, будемо їх захищати».

Читайте також: 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду