«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 11 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 11 березня

21:16,
11 Березня 2022
3021

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 11 березня

21:16,
11 Березня 2022
3021
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 11 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 11 березня
Про ряжених сватівчан, що «підтримують» Путіна, українські «схрони боєприпасів» в енергоблоках Запорізької АЕС та «самонапади» на об’єкт, «скасування» Кримінального кодексу тощо.

Російська пропаганда сягає небаченого досі рівня абсурду, а це свідчить про те, що фізичні сили їх суттєво підводять. Тим не менше, кремлівські фейки і далі намагаються зламати нашу волю до спротиву і наш дух. Знати фейки в обличчя – бути озброєними у інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російськими побрехеньками та плітками там, де ви їх чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple Podcasts, Google Podcasts, Anchor.fm, RadioPublic та Spotify.

Фейк. У Сватовому підтримують Путіна. Луганська обласна військово-цивільна адміністрація повідомила, що до Сватового окупанти завезли невідомих, які, вдаючи місцевих жителів, записали відео на підтримку режиму Путіна.

За даними адміністрації, окупанти або своїми силами, або погрозами примушують людей звертатись до Путіна буцімто «з подякою за визволення», записуючи відповідні відео. Таким чином росіяни намагаються чинити психологічний тиск на мирне населення України, особливо в тих містах і районах, де зараз відсутні телебачення та інтернет-зв'язок, тобто значно обмежений доступ до новин.  Військово-цивільна адміністрація наголошує, що Росії не вдався бліцкриг на фронті, тому вона спрямувала зусилля на розкол українського нації зсередини: «Ціль у них одна – показати, що всі ми нібито чекаємо на Росію».

У адміністрації оприлюднили роздобуту інструкцію щодо запису таких відеороликів, яку розповсюджують у Сватовому. Знімальний майданчик облаштували біля сватівського військкомату. Ролі «сватівчан» виконують десятеро невідомих із триколорами.

 

Фішинг. Небезпечні електронні листи із назвою «лист про підвищення інформаційної безпеки» надходять на електронні скриньки українців. Їх розсилають від імені державних органів, повідомляє Держспецзв’язку. У листі містяться інструкції щодо «підвищення інформаційної безпеки» та посилання на сайт, з якого пропонується завантажити «критичні оновлення». При завантаженні файлу комп'ютер буде вражено шкідливою програмою Cobalt Strike Beacon. У жодному разі не можна переходити за посиланням та завантажувати файл. Якщо ви отримували або відкривали такий лист, треба повідомити про це на пошту урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України cert@cert.gov.ua

Нагадаємо, що фішинг — це такий вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів інтернету персональних даних або ураження їхніх пристроїв. Щоб убезпечити себе від таких дій, насамперед варто не переходити за підозрілими гіперпосиланнями, надісланими сторонніми, та не відкривати файли з листів від невідомих адрес.

 

Маніпуляція. Володимир Зеленський «посоромився» оголошувати війну Росії. Контрольовані спецслужбами Росії анонімні телеграм-канали поширюють тезу, що світ та міжнародні організації не називають російське вторгнення в Україну війною, бо «Зеленський посоромився її оголошувати». Однак президент України неодноразово називав вторгнення Росії в Україну  війною, в той час як Росія намагається це заперечувати та використовує слова на кшталт «спецоперація», «рятувальна операція» (у межах якої російські окупанти обстрілюють об’єкти цивільної інфраструктури та вбивають мирних жителів) тощо. Водночас теза, що інші країни не називають події в Україні «війною», теж неправдива. Зокрема, державний секретар США Ентоні Блінкен у своїх заявах не раз називав російське вторгнення війною та закликав її припинити.

 

Фейк. Вагітна з фото після обстрілу пологового в Маріуполі є моделлю, а фото — постановочне. Посольство Росії у Великій Британії, російські ЗМІ та пропагандисти поширюють фейк, що вагітна жінка з фото, зробленого після обстрілу пологового в Маріуполі, — це модель, блогерка Маріанна Підгурська, і фото нібито постановочне. Насправді на інстаграм-сторінці блогерки можна побачити, що вона вагітна. Також, судячи з геотегів та повідомлень в її інстаграмі, вона постійно мешкає в Маріуполі. Один з останніх її дописів — перелік місць для укриття в Маріуполі. Офіційний представник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков заявив, що «поруч із лікарнею №3 у Маріуполі були скоєні два постановочні вибухи». За його словами, авіаудар — «повністю зрежисована провокація для підтримки антиросійського ажіотажу у західної аудиторії». Цю брехню поширили російські ЗМІ. Також російська пропаганда поширює заяву офіційного представника Росії при ООН Василя Небензі, який 8 березня заявив: «вигнали весь персонал пологового будинку №1 міста Маріуполь, ЗСУ обладнали в ньому вогневу позицію». Насправді 9 березня в Маріуполі розбомбили пологовий №2.

Факт авіанальоту по пологовому будинку з боку російських окупантів підтвердили й президент України, й місцева влада, й поліція. Унаслідок авіаудару постраждало 17 людей (діти, жінки, лікарі), троє загинули, серед них одна дитина — дівчинка. У поліції розпочали розслідування за статтею 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

 

Фейк. В Україні скасували Кримінальний кодекс. Контрольовані спецслужбами Росії анонімні телеграм-канали поширюють цю тезу, критикуючи новий закон про забезпечення участі цивільних у захисті України. У таких повідомленнях переконують, що цивільні нібито можуть вбивати будь-кого, якщо вважатимуть, що «вбитий здійснював агресію проти України». Насправді цей же закон передбачає, що цивільні можуть застосовувати зброю так само, як військові («застосування цивільними особами вогнепальної зброї здійснюється аналогічно до застосування зброї військовослужбовцями під час виконання ними завдань щодо відсічі збройної агресії проти України»). Окрім цього, твердження про нібито «скасування» ККУ — це відверта брехня. Адже двома законами №7116 та №7124 , прийнятими Верховною Радою на позачерговому засіданні у розпал війни, кримінальну відповідальність в Україні посилили, а саме: за мародерство, державну зраду та диверсію.

 

Фейк. Українські військові ховали в енергоблоках Запорізької АЕС боєприпаси та намагалися напасти на об’єкт. Російські медіа розповсюджують чергову дезінформаційну новину про Запорізьку атомну електростанцію. Стверджується, що в енергоблоках було заховано «величезну» кількість зброї та боєприпасів, але після «переговорів» Україна «добровільно» передала режимний об’єкт під контроль російських загарбників. Також кремлівські ЗМІ запевняють, що російські військові нібито в ніч проти 4 березня відбили «ретельно сплановану атаку неонацистів на Запорізьку АЕС» та на російський «патруль».

Насправді ж у ніч на 4 березня російські загарбники обстріляли Запорізьку АЕС. Внаслідок російського нападу на найбільшу в Європі атомну електростанцію там виникла пожежа. Зараз російський агресор контролює стратегічний об’єкт, наражаючи на ризик не лише Україну, а й низку країн ЄС, власні території та Білорусь. Україна не проводила жодних атак на власні енергетичні об’єкти – вогонь на режимному об’єкті відкрила саме Росія. Цей факт підтвердили багато західних партнерів України. Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд 4 березня заявила, що світ «дивом уникнув ядерної катастрофи», коли російські війська відкрили вогонь по станції, внаслідок чого спалахнула пожежа.

Посольство США в Україні назвало російський теракт на Запорізькій АЕС військовим злочином. «Обстріл Путіним найбільшої в Європі атомної станції робить ще один крок уперед в його царстві терору», – йдеться у повідомленні посольства США.

Міжнародне агентство з атомної енергії закликало Росію звільнити ядерні об’єкти, наголосивши на небезпеці російських дій. «Зараз російські війська контролюють управління станцією і затвердження технічних рішень, які ухвалюють українські оператори. Це небезпечний спосіб експлуатації АЕС», – наголошується у заяві МАГАТЕ від 7 березня.

Окрім того, українська контролююча компанія «Енергоатом» категорично відкидає заяви Росії про «знайдену зброю» на АЕС. У компанії наголошують: якби Україна знехтувала безпекою ядерного об’єкта і дійсно тримала там зброю, АЕС залишилася б під контролем України. Крім того, 9 березня міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що російські військові, застосовуючи тортури, змусили персонал Запорізької атомної електростанції записати фейкове звернення, аби використати його з пропагандистською метою.

 

Фейк. Західні ЗМІ знімають постановки про жертв серед мирних жителів в Україні. У мережі поширюють та критикують сюжет німецькомовного ЗМІ нібито про загибель мирних жителів в Україні через війну Росії. Як пише StopFake, відео називають «постановкою», яка нібито покликана «розпалювати ненависть до росіян». На відео позаду журналіста лежать нібито «трупи», однак одна людина, яка мала зображати труп, починає ворушитися і змінювати позицію. Насправді це сюжет з акції протесту проти кліматичної політики у Відні (Австрія), який оприлюднили ще 4 лютого 2022 року. Раніше цей сюжет також використали антивакцинатори, які заявляли, що COVID-19 було інсценовано, і цей сюжет є одним із доказів.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.  І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, Генштабу інших органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх у інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду