«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 8 березня

«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 8 березня

22:25,
8 Березня 2022
2295

«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 8 березня

22:25,
8 Березня 2022
2295
«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 8 березня
«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 8 березня
Хлорка для водоканалу в Києві, заміновані будинки в Маріуполі та захоплення Росії.

Поки російські війська прагнуть нас знищити фізично, кремлівські фейки намагаються зламати наш дух і волю до спротиву. Знати фейки в обличчя — бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 19:50, а за короткий час вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії — тобто боротися з російськими побрехеньками та плітками там, де ви їх чуєте.

Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді нах*й!» у Apple Podcasts, Anchor.fm, RadioPublic та Spotify.

Фейк. Проблема з якістю води, яка нібито виникла в Києві
У мережі поширюють інформацію, що через затримки у логістиці, які виникли внаслідок війни, припиняється постачання хлору до столичного «Водоканалу», і начебто це призводить до погіршення якості питної води. Проте це — неправда. Цей фейк спростовує Центр протидії дезінформації при РНБО. «Київводоканал» має достатні запаси реагентів для знезараження води відповідно до санітарних вимог. А 40% води у Києві уже знезаражується без застосування хлору — більш сучасними реагентами.

Росіянам, певно, важко уявити, що хтось вже живе давно без хлорки в крані. Але нам їх не шкода! 

Фейк. Українські військові нібито мінують житлові будинку в Маріуполі
Таке твердження поширюють російські пропагандистські ЗМІ, проте ілюструють новини вибухами, які російські військові влаштували в Ірпені. Дезінформацію щодо ситуації в Маріуполі поширили російські пропагандисти медіа «RT», «РИА Новости»,  «Вести», «Газета.ру», «Комсомольская правда» та інші. StopFake пише, що брехню одночасно опублікували і десятки пропагандистських телеграм-каналів. Але жодних додаткових подробиць, окрім заяв сепаратиста Пушиліна, пропагандисти так і не повідомили.
Насправді, як зазначають у Маріупольській міськраді, Маріуполь та Волноваха перебувають під постійними обстрілами окупантів. Бажаємо героїчним маріупольцям витримки і щоб російська пошесть пошвидше відступила! 

Фейк. Україна нібито погрожує «захопити Росію»

Прокремлівські ЗМІ поширюють меседж про нібито «агресію України проти Росії», у межах якого створили новий фейк — нібито «українське керівництво погрожує захопити Росію». Як пише StopFake, цей фейк розганяють з посиланням на вигадане «рішення» РНБО, у якому начебто йдеться, що «Україна може розпочати вторгнення до Росії». Насправді ці фекйові новини базуються на дописі секретаря РНБО Олексія Данілова, який говорив про кримінальне переслідування російського керівництва за їхні злочини в Україні, і що вони ніде не сховаються від правосуддя

Нагадаємо, що Україна – це мирна країна, якій не потрібні чужі території. Україна, на відміну від Росії, жодного разу не нападала на сусідні країни.  Скільки б фейків не вигадали російські лідери, все одно закінчать вони в Гаазі на трибуналі.

Викриття. Окупанти масово розсилають керівникам українських міст та областей пропозиції здатися
Пропозицію співпрацювати з російськими загарбниками з обіцянками збереження життя та збагачення отримав міський голова Ірпеня Олександр Маркушин. На це мер міста відповів, фразою, яка має всі шанси стати легендарною: «Ірпінь не здається та не продається, Ірпінь — б’ється».

«Аналогічна пропозиція від агресора розпочати переговори та здати місто надійшла заступнику голови Харківської ОДА Роману Семенусі. Ворог отримав гнівну відповідь», — повідомляють у Центрі протидії дезінформації. Вся Україна захоплюється героїчним спротивом Харкова та Ірпеня і бажає вам сил! Ми неодмінно переможемо! 

Викриття. Щоби розігнати паніку серед українців, в мережі розсилаються панічні повідомлення з новостворених «псевдопатріотичних» акаунтів

Це робиться як російською, так і українською мовою. Акаунти використовують українську символіку – прапори, наприклад. Дописи — у стилі «Все пропало!», «Допоможіть Києву (Херсону, Чернігову і так далі, залежно від оперативної обстановки)», «Нас всі кинули!» тощо. У Міноборони закликають українців фільтрувати інформацію та довіряти лише перевіреним джерелам. 

Фейк. Група телеграм-каналів, що адмініструються спецслужбами Росії, продовжують дискредитувати нашу територіальну оборону

Анонімні дописувачі стверджують, що під виглядом територіальної оборони нібито маскуються мародери, які «чистять» квартири та не залишають свідків. Мовляв, тому про це ніхто не може розказати. Одразу постає питання: якщо свідків нема і ніхто не може розповісти, звідки про це знають анонімні телеграм-канали?

Російські пропагандисти наводять приклади, коли, мовляв, територіальна оборона перевищує повноваження — затримує, обшукує та негуманно поводить себе з цивільними без причини. Жодних доказів вони не дають, проте невпинно повторюють, що тероборона — «зловмисники», якими видали зброю. Очевидно, це робиться, аби підірвати довіру українців до наших воїнів та всіх, хто під українським прапором бореться за нашу незалежність. 

Маніпуляції навколо карт бойових дій також поширюються в мережі

Напевне, ви бачили в інтернеті карти, де червоним кольором заштрихована зона окупації — мало не вся Чернігівська, Сумська, Харківська, Миколаївська, Херсонська, Донецька, Луганська області. Це маніпулятивні карти, які покликані посіяти паніку серед нас, громадян України. Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє: окупанти не контролюють території, вони тимчасово контролюють дороги і деякі населені пункти.

Також ми з інформаційних повідомлень та репортажів знаємо, що в тилах у ворожої армії все зовсім погано з контролем, і щойно голова колони просувається вперед, російська орда погано контролює вже пройдені території. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення — у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі — зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.  І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, Генштабу інших органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми — читачі «Детектора медіа» слухачі «Українського радіо» — тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх у інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду