Реклама сигарет на 38% підвищує ризик того, що підліток закурить

00:00,
14 Червня 2013
576

Реклама сигарет на 38% підвищує ризик того, що підліток закурить

00:00,
14 Червня 2013
576
Реклама сигарет на 38% підвищує ризик того, що підліток закурить
Автори:
Такими є результати вивчення впливу реклами тютюнових виробів на підлітків, здійсненого Інститутом терапії та досліджень у галузі охорони здоров'я (Institute for Therapy and Health Research) німецького міста Кіль.

У дослідженні взяли участь 1320 школярів у віці 10-15 років, які на момент початку експерименту жодного разу не курили. Протягом наступних 30 місяців вчені збирали інформацію щодо того, наскільки часто ці школярі бачили рекламу сигарет і який відсоток з них врешті закурив.

Наприкінці дослідження 50% дітей сказали, що вже мають досвід куріння. 33% з них зізналися, що спробували кілька разів затягнутися, 10,5% зазначили, що курили щонайменше раз протягом останнього місяця, 5% – викурили більше ста сигарет, 4,4% – почали курити щоденно.

Школярі, які бачили рекламу сигарет часто (11 – 55 разів) в два рази частіше ставали ситуативними або щоденними курцями порівняно з тими, хто не бачив рекламу сигарет або бачив її мало.  

Також було встановлено, що кожні 10 контактів підлітка з рекламою тютюнових виробів на 38% підвищують ризик того, що він за найближчої нагоди наважиться закурити.

Врахувавши інші фактори впливу, вчені дійшли висновку, що реклама на 3-7% підвищує вірогідність того, що підліток стане щоденним курцем. І лише повна її заборона, зокрема, й у мережі інтернет, усуває цей ризик.  

Нагадуємо, що реклама у ЗМІ, просування і спонсорство тютюнових виробів у Німеччині заборонено з 2006 року на вимогу Європейського суду. Оскільки в інших країнах ЄС аналогічна заборона була введена ще 2005 року, а Німеччина не поспішала ухвалювати подібний закон у себе, суд виніс рішення про необхідність приведення німецького законодавства у відповідність до європейського. Перед тим він відхилив запит Німеччини щодо скасування заборони реклами сигарет в країнах ЄС.

Після введення заборони традиційної реклами сигарет тютюнові компанії починають все більш активно використовувати для пропаганди куріння можливості інтернету.

За даними Tobacco Atlas, у Німеччині курить 29,8% населення – 34,8% чоловіків та 24,% жінок.

Джерело: bmjopen.bmj.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
thefrisky.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду