Працюй голосом: поради для подкастерів

Працюй голосом: поради для подкастерів

12:39,
3 Березня 2020
3196

Працюй голосом: поради для подкастерів

12:39,
3 Березня 2020
3196
Працюй голосом: поради для подкастерів
Працюй голосом: поради для подкастерів
Які медіа створюють подкасти в Україні, як записати свій перший подкаст і які формати слухаються найкраще?

Нещодавно MediaSapiens публікував великий матеріал про те, хто створює подкасти в Україні та як на них заробити. Явище подкастингу набирає обертів, тож йому була присвячена окрема дискусія під час конференції «Медіабіль», яка відбулася 29 лютого. Своїм досвідом подкастингу ділилися Федір Попадюк з «Української правди» та Павло Бондаренко з нового ресурсу «Радіо Поділ», модерував дискусію головний редактор «The Village Україна» Андрій Баштовий. Ми занотували найважливіше.

Які медіа створюють подкасти

Ринку подкастів в Україні як такого немає і досі. На відміну від США чи Росії. Проте все ж таки подкасти по-українськи існують, і їхня кількість поступово зростає.

Так, подкасти сьогодні вже записують в «Українській правді». Це «Кляті подкасти» Федора Попадюка, подкаст «Температура — нормальна!» про медицину та здоров’я від «УП. Життя», «Культура всего» про культуру і «Ранкова доза», який реалізується спільно з Українським інститутом книги.

Кілька місяців тому запустився сайт «Радіо Поділ», який має на меті об’єднати українських подкастерів у професійну спільноту. Наразі на сайті «Радіо Поділ» є кілька подкастів на різні теми. Один із найпопулярніших — подкаст Vertigo про фільми, над яким працюють Юрій Поровозник, Олександра Поровозник та Анна Дацюк.

Також подкасти записують наукове видання «Куншт», ресурс Wisecow, проект The Ukrainians, видання «The Village Україна», онлайн-радіо «Аристократи», «Радіо Сковорода», «Радіо НВ», «Громадське радіо», компанія Megogo та інші.

Найбільша проблема подкастів в Україні — у тому, що про них у принципі мало хто знає. Тому подкастерам і медіа, які цим займаються, слід залучати якомога більше аудиторії: ділитися цікавими подкастами з іншими, «запалювати» своїх колег, аби вони подумали над запуском власного подкасту.

Подкастом, яким цікавиться велика аудиторія, простіше зацікавити потенційних рекламодавців. Проте процеси по залученню рекламодавців до співпраці з подкастерами в Україні ще також до кінця не налагоджені через брак такого досвіду.

Яким має бути подкаст

Один із найбільш популярних форматів подкастів — коли його записали двоє авторів. Вони обговорюють щось між собою, сміються і жартують. Хороший подкаст — це коли слухачеві хочеться опинитися разом із цими двома ведучими, жартувати разом із ними. Коли слухач іде по вулиці й смієтеся з подкасту вголос.

Ще один дуже популярний формат — якісні подкасти з хорошим монтажем, де є хороша, цікава історія. Така, яку хочеться слухати, не відриваючись.

Якщо ви записуєте свій подкаст самостійно, без другого ведучого, подбайте, щоб вас було цікаво слухати. Стежте за мовою, інтонацією — слухач не повинен сумувати. Якщо записуєте свій подкаст на айфон у звичайному кафе, а не в студії, зверніть увагу на фонові звуки. Ніщо не має вам заважати — звук має бути чистим.

Ідеальний подкаст має тривати більше 20 хвилин, та не довше, ніж 40 хвилин. Подкаст, коротший за 20 хвилин, не підійде тим, хто звик засинати, слухаючи подкасти, бо цього не вистачить. Подкаст, довший за 40 хвилин, не підійде тим, хто слухає такі речі в дорозі, наприклад, у громадському транспорті. Адже тоді слухачеві доведеться ставити аудіо на паузу і повертатися до нього згодом. Це — незручно.

Запорука популярності подкастів — їхній регулярний вихід. Якщо ви вирішили писати власні подкасти, подбайте про те, щоб вони публікувалися регулярно.

Більше 70% людей дослуховують подкасти до кінця. Тому що коли вони вийшли з дому і натиснули кнопку Play, далі їм, як правило, лінь зайвий раз діставати телефон, щоби натиснути Stop.

Наразі важко порахувати, скільки разів прослуховують ті чи інші подкасти в Україні. Справа в тому, що часто подкасти публікують у телеграм-каналах, де неможливо відстежити, скільки людей послухали те чи інше аудіо. Для прикладу, рекордною цифрою для подкастів у телеграм-каналі «Кляті питання» від «Української правди» було близько 5 тис прослуховувань на один епізод.

Фото: Media Development Foundation

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду