Секс, психологія та кляті питання. Топ-20 класних українських подкастів

Секс, психологія та кляті питання. Топ-20 класних українських подкастів

10:00,
21 Вересня 2020
12365

Секс, психологія та кляті питання. Топ-20 класних українських подкастів

10:00,
21 Вересня 2020
12365
Секс, психологія та кляті питання. Топ-20 класних українських подкастів
Секс, психологія та кляті питання. Топ-20 класних українських подкастів
Українці лише звикають до цього нового способу отримувати інформацію, але цікавих ведучих і подкастів уже не бракує.

Подкасти – це цікаве, але ще досить нове явище для українців. Сьогодні від багатьох людей можна почути, що саме з подкастів вони починають свій ранок, і як це змінює їхню рутинну поїздку на роботу, та водночас є чимало тих, хто погано сприймає інформацію на слух, а тому надає перевагу текстам.

По суті, подкаст – це те саме радіо, але часто над ним працюють не професійні журналісти, а різні ентузіасти, і коли саме їх слухати, кожен обирає сам. Для цього необхідно мати лише смартфон і додатки: від Google Podcasts та Apple Podcasts до Spotify.

У силу того, що цей спосіб донесення інформації у нас лише розвивається (українці багато слухають англомовного контенту), формати подкастів бувають різні: є епізоди і на 10 хвилин, і на 80. Усе залежить від того, чого саме хочеться: зрозуміти новини країни, науки, дізнатись більше про здоров’я, зануритись у тему, що завжди цікавила, та на книжки немає часу, або ж просто побільше якісних розмов.

Сьогодні в українських подкастах помітно багато говорять про секс і психологію –ці випуски досить глибокі, конкретні та інтимні. Абсолютно незаповнена «кримінальна» ніша: на відміну від США чи Росії, де подкасти поширені, українцям не пропонують історій та розмов про маніяків, різні злочини в історії. Може, це і на краще, бо натомість українцям пропонують глибокі занурення в різні культурні теми. Трапляється як нетипове – аналіз дитячих казок і їхнього впливу на доросле життя, так і знайоме, але не менш цікаве – плейлисти спокійної музики з нечастим відволіканням на розмову.

Через надзвичайну різноманітність подкастів створити добірку найкращих з них не вийде. До того ж, не можна оцінити популярність продукту: кількість своїх слухачів знають лише автори. Втім, щонайменше в Apple Podcasts можна побачити загальний рейтинг подкасту, а також відгуки на нього. Тож у цьому матеріалі – лише добірка найцікавішого з нового українського аудіосвіту.

Зауваження: до списку не потрапили подкасти, які востаннє оновлювалися більш ніж три місяці тому (за одним винятком).

Про політику та найбільш актуальне

Найчастіше до цієї теми вдаються ЗМІ, що активно розвивають подкаст-формати. Але бувають винятки. Один із плюсів – регулярні оновлення кожен тиждень-два, а також неформальність розмов, які не так часто зустрінеш у інтерв'ю на традиційному радіо.

Ок і шо?

Це подкаст громадської організації «Центр спільних дій», де аналітики не нудно роз’яснюють нудні рішення влади, уряду, президента. Наприклад, що значить указ Володимира Зеленського про «створення сприятливих умов щодо розвитку ІТ-індустрії в Україні»? Або чи справді «все пропало у НАБУ», коли Конституційний суд визнав неконституційним призначення директора цієї агенції? Тут також простими словами пояснюють, як дії влади можуть найближчим часом вплинути на життя громадян. Кожен випуск – від 30 хвилин до години.

Слушайсюда – Крым.Реалии

Тут журналісти не лише обговорюють найкращі тексти й сюжети, опубліковані в мультимедійному проєкті «Крым.Реалии», а й розповідають про те, «як працювали над ними, і які деталі залишились поза публікацією». Теми різні: вплив санкцій на життя в Криму, розповіді кримських татар, фейки щодо постачання води, проблеми української ПЦУ на півострові тощо. Випуски на 20-30 хвилин.

Кляті питання

Це подкаст від директора з розвитку «Української правди» Федора Попадюка. Разом з експертами чи колегами з УП він дає відповіді, які часом складно знайти самим. Наприклад, коли Європа почне пускати до себе українських туристів? Чому стрімко зростає кількість хворих на COVID-19? Що треба знати про сурогатне материнство в Україні? Випуски тривають 30-40 хвилин, але останнім часом з’являються нечасто. Можливо, це пов’язано з тим, що паралельно Попадюк працює над новими подкастами УП – цей жанр надто йому полюбився.

Здоров’я

Як ми вже писали, найбільше українські подкастери говорять про секс і психологію. Дуже часто це пошуки відповідей на одні й ті ж питання, а тому ми включили до цього списку подкасти, де тему подають найповніше. Хоча про здоров’я можна говорити з різних боків, і цим теж регулярно займаються переважно ЗМІ.

Температура – нормальна

Це подкаст Наталії Бушковської, журналістки «УП Життя». Тут вона з лікарями, психологами та іншими фахівцями спілкується на різноманітні теми: вплив алкоголю на наш мозок, що варто знати про фізіотерапію, як проходить штучне запліднення, міфи про дифтерію чи за що дали Нобелівську премію з медицини та фізіології. Випуски бувають як на 20, так і на 50 хвилин.

Hromadske

Це подкаст-майданчик однойменного медіа, на якому можна знайти багато різних програм. Найбільш оригінальним видається подкаст «Я и оно: как пережить онко». Його веде журналістка Яна Седова, яка з 2009 року бореться з раком, а відтак добре розуміється на тому, що турбує онкопацієнтів. Теми бувають делікатні – наприклад, як зберегти сексуальне життя при діагнозі, чи які страхи виникають у хворих на рак чоловіків. Журналістка відверто розповідає як про власний досвід, так і спілкується з лікарями і психологами, разом із ними шукаючи відповіді на запитання про лікування, а також про те, як запобігти виникненню раку. Новий випуск на 30-40 хвилин з’являється щотижня.

Сексуальний подкаст

Тут ведуть розмови журналіст і видавець «The Village Україна» Марк Лівін та Ольга Хайдукова – психотерапевтка, яка працює з темою сексуальності. Вони піднімають теми, про які буває незручно говорити навіть з близькими. Наприклад, чому оргазм – це не найголовніше, чому ми іноді хочемо не тих, кого любимо, чи нормальним є хотіти сексу постійно, і що значить бути сексуальними. Розмови довгі – не менше години. А ще тут радять книжки, де тема подається ще глибше.

Простими словами

Ще один подкаст від «The Village Україна». Марк Лівін разом із психотерапевтом Іллею Полудьонним записали 20 годин розмов на теми, які турбують кожного: як подолати тривожність, сумніви в собі, безсилля, ревнощі, як перестати принижуватись, ненавидіти, позбутися відчуття відрази та втрати. Автори говорять про складні речі простими словами, звідки й назва подкасту. Хоча радячи його, ми насправді порушуємо своє правило відбору, адже останній епізод цього подкасту вийшов у квітні. Але все ж таки це щось на кшталт повного курсу про психологію, і як пояснюють автори, рано чи пізно з терапевтом теж треба вміти прощатися. Більше того, що робити, коли прощатися не виходить, або ж виникають інші проблеми – журналісти TheVillage розповідають у рубриці «Простими словами», але вже в текстовому, а не подкаст-форматі, тож оновлення таки відбуваються.

Буде тобі наука

Це один із подкастів видання «Куншт». У своєму друкованому журналі редакція довела, як просто, виважено та цікаво вміє подавати науково-популярні теми, проте вирішила розширюватись і перейти також онлайн, зокрема в аудіо. Подкасти «Куншт», у тому числі, спеціалізуються на здоров’ї, адже серед випусків можна знайти теми на кшталт, а чому не варто робити чистки кишківника, що не так із частою «порадою» гінекологів «от народиш – і минеться», а також як тлумачити статистику про коронавірус. У подкасті також багато іншого: які винаходи з’явилися завдяки війнам, як доповнена реальність змінила відчуття краси, чому люди вірять у гороскопи. Великий плюс цього подкасту – короткі випуски, на 10-20 хвилин. Але є й мінус: голос ведучого надто монотонний. Можливо, через це і трапляються експерименти: деякі випуски начитують знаменитості на кшталт Олега Скрипки чи Христини Соловій.

Глибоке занурення та культура

Це саме те, про що ми говорили на початку: подкасти дають глибоке розуміння певної теми, яку давно хотів зрозуміти, але все не мав часу. Часто це також розмови про культуру чи навколокультурні теми, тож ми об’єднали дві ці категорії.

Арістотель поставив лайк

Це подкаст колишньої журналістки, а нині комунікаційниці Іванки Стець. У ньому вона спілкується з різними людьми з досвідом у сфері комунікацій. Це може бути корисно як для тих, хто хоче працювати в онлайн-комунікаціях, так і для тих, кому просто цікаво, хто придумує концептуальні вітрини в магазині «Всі свої», або як і навіщо з’явилися серіали від Міністерства цифрової трансформації. Це розмови на 20-30 хвилин, які оновлюються приблизно щотижня.

Ти ж дівчинка

Ведучими цього подкасту є дві дівчини – Саша і Юля, яким «набридло, що феміністок сприймають за злих, некрасивих чоловіконенависниць, які борються з вітряками». Не будучи експертками в темі фемінізму, авторки намагаються дослідити, із чим зіштовхуються сучасні жінки й чому їхні проблеми не надумані. Слухати їх цікаво, пояснення доступні, а тематика різна: від історій знаменитих жінок до кіберспорту та гендерної медицини. Розмови тривають приблизно годину, оновлюються раз-два на місяць.

Mincultpryvit

Це подкаст Нарімана Алієва – режисера, який відомий своєю драмою «Додому» про кримських татар. Із цікавими людьми він тут розмовляє «безкультурно про культуру». До Нарімана вже приходили в гості режисерка Марися Нікітюк, культурна менеджерка Софія Челяк, редакторка відділу культури українського Vogue Дар’я Слободяник і навіть мама режисера – Гульжиян Алієва. Саме з останнього випуску радимо почати: там можна зрозуміти, як глибоко, відверто, а також часом нестерпно смішно Наріман веде інтерв’ю з будь-яким співрозмовником. Випуски довгі, часто понад годину.

До попкорну з Анною Паленчук

Це знову подкаст від УП, його ведучою є кінопродюсерка та сценаристка. Разом із представниками кіно та телеіндустрії вона розмовляє про різне: чому одні фільми стають знаменитими, а інші не надто, як створюються популярні продукти на кшталт «Спіймати Кайдаша», як українцю отримати зіркову роль у всесвітньо відомому серіалі, чи як працює перша стримінгова платформа для українських фільмів TakFlix. Словом, довгі розмови на 30-40 хвилини для тих, хто обожнює кіно.

А поговорити?

На слуху подкасти, де люблять саме поговорити. Про будь-що: науку, політику, суспільство, війни, соціальні мережі чи проблеми свого покоління. Це не для всіх: іноді складно збагнути, про що саме будуть говорити автори чи коли вони вже почнуть говорити по темі. Та й розмови довгі: понад годину. Втім, часом таке невимушене спілкування харизматичних ведучих і приваблює слухачів.

Подкаст Підкаст

Це розмовний подкаст журналіста Олексія Кушніра і дизайнера Олега Ідолова. Вони говорять про емоційне вигорання, вибори в Києві, НАТО, український стендап, білоруські протести, репресії кримських татар, музичні квоти. Словом – багато про що. Самі хлопці називають це «розмовним шоу без претензій на будь-яку експертність», хоча експерти до них часом і навідуються. Формат загалом лаконічний: з півгодини.

Шит ай ноу лайв

Це подкаст двох життєрадісних ведучих – айтішників Кріс Косик зі Львова та Діми Малеєва з Каліфорнії. Спочатку їхній проект жив на YouTube, а згодом перетворився на подкаст. Раз на тиждень чи трохи рідше ці двоє друзів збираються і понад годину говорять «про все, що цікаво і незрозуміло»: ідеї, які змінили світ, як змінюються пріоритети та погляди з віком, чому та як у житті «стається корупція», улюблені документальні фільми та наукові експерименти. Існує вже 38 випусків.

Ок, зумер

Це подкаст «рівненської генерації Z», як себе називають троє студентів-авторів Антон, Назар і Настя. Тут вони дискутують, сваряться і викладають свої погляди на теми гендерної рівності, фільми, протестні рухи, свавілля поліцейських, сексуальну освіту в школах, ЗНО та мовне питання в Україні. А часом і про все це відразу. Їхні живі розмови буде цікаво послухати всім, хто хоче краще розуміти українську молодь та що їй болить.

День матері

Авторки цього подкасту вважають, що День матері – це не лише свято в травні, а те, з чим вони зіштовхуються щодня. Молоді мами Яся та Саша створили подкаст, аби ділитися своїми труднощами, помилками, невеличкими перемогами та підтримувати інших мам. З розмов дівчат виходять глибокі інтимні розповіді, яких хочеться більше. Та випусків поки небагато, вони тривають до 45 хвилин і оновлюються приблизно раз на місяць.

Інтерв’ю

В українських подкастах цей жанр виграє новими барвами: відомих чи не надто людей питають не про успіхи, а провали, помилки, а також психологічні труднощі, які повсякчас виникають у кожного.

Якшо чесно

Це подкаст фотожурналістки Іри Громоцької, де вона спонукає різних людей без сорому ділитись своїми «фейлами та лажами». Тут говорять про токсичні відносини із соціальними мережами, звільнення з роботи, синдром самозванця, страх розчарувати інших, конкуренцію на роботі та невдалі побачення в Tinder. Словом, про те, що відомі чи не надто герої цих історій не напишуть у своїх соцмережах. Випуски тривають 30-40 хвилин і оновлюються приблизно раз на місяць.

Інше інтерв’ю

Комунікаційник Володимир Анфімов у своєму подкасті займається майже тим же: намагається показати непублічні, більш вразливі сторони відомих людей, які розкривають їх по-новому. Склад героїв більш зірковий, ніж у попередньому подкасті: Слава Фролова, Кіра Рудик, Ярослава Кравченко, Дорж Бату, Сашко Положинський. Випуски переважно годинні, оновлюються раз на тиждень чи рідше.

Человекунуженчеловек

Це подкаст Каті Гайдут – блогерки та інтерв’юерки. Її героїні – переважно дівчата, з якими вона спілкується про самореалізацію, самоповагу, відносини із самим собою. Ведучій вдається створити особливу атмосферу довіри з жінками, завдяки чому інтерв’ю виходять дуже інтимними. А ще в Каті ніжний, заспокійливий голос, що відзначають сотні її шанувальниць у коментарях, дякуючи за порцію натхнення з кожного випуску. Розмови тривають до години й оновлюються раз на тиждень-два.

Киевнараспашку

Це подкаст від журналістки Яни Люшневської. Тут теж торкаються теми ментального добробуту, але підхід інший: ведуча бере інтерв’ю в киян, які через різні місцеві ініціативи роблять столицю України кращим місцем для життя та розповідають, як жити в цьому місті так, щоб отримувати від нього задоволення. Розмови тривають годину і з’являються раз на тиждень-два.

Додамо, що багато нових і цікавих подкастів регулярно з’являються на платформі Megogo, а також від «Радіо Поділ» та UrbanSpaceRadio. Там ви можете знайти подкасти на згадані чи геть інші теми, а якщо маєте свою тему та ідею, то й самому стати подкастером для цих брендів.

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кріс Косик - женщіна
12:14 / 25.09.2020
j
Олена
07:30 / 22.09.2020
Дуже довгоочікуваний матеріал, де зібрані справді цікаві подкасти. Порада робити лінк на подкасти і для андроїдів
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду