«Свідки нелегітимності Зеленського». Як через тікток, телеграм і з виплатами за участь у протестах на 21 травня готують «Майдан-3»

«Свідки нелегітимності Зеленського». Як через тікток, телеграм і з виплатами за участь у протестах на 21 травня готують «Майдан-3»

10:00,
16 Травня 2024
8532

«Свідки нелегітимності Зеленського». Як через тікток, телеграм і з виплатами за участь у протестах на 21 травня готують «Майдан-3»

10:00,
16 Травня 2024
8532
«Свідки нелегітимності Зеленського». Як через тікток, телеграм і з виплатами за участь у протестах на 21 травня готують «Майдан-3»
«Свідки нелегітимності Зеленського». Як через тікток, телеграм і з виплатами за участь у протестах на 21 травня готують «Майдан-3»
Блогер Олександр Шавлюк, перукар і людина з пакетом на голові. Розбираємося, як маловідомі користувачі тіктоку й телеграм-канали закликають до протестів 21 травня 2024 року.

In English

У квітні 2024 року керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко повідомив, що росіяни продовжують кампанію зі звинуваченнями українського президента в узурпації влади. Росіяни її називають «Майдан-3», а українські правоохоронці змогли зупинити першу хвилю інформаційної операції.

«Зараз ця кампанія триває у західних медіа й на західні авдиторії, зокрема в мережі Х, з організацією сітки блогерів і медіаресурсів, які поширюють наративи на кшталт “Путін провів вибори й він — демократ, а Україна вибори не проводить і її президент нелегітимний”», — сказав Андрій Коваленко. 

Схожі повідомлення поширюються і в українських соцмережах. Ті з них, які розповсюджуються у проросійських телеграм-каналах, ми проаналізували на початку квітня. А вже за місяць у телеграмі почали виникати групи й канали, в яких закликають виходити на протести проти Володимира Зеленського як начебто нелегітимного лідера.

7 травня «Детектор медіа» виявив групу, яка в телеграмі організовує людей для протестів проти Володимира Зеленського 21 травня на Майдані Незалежності в Києві. Цього дня буде шостий рік від дати інавгурації Володимира Зеленського як Президента України. Організатори телеграм-групи, яка на 9 травня мала кількасот підписників, закликають 21 травня виходити на протест, щоб показати, що більше не вважають Володимира Зеленського своїм президентом. Користувачам телеграму, які приведуть до групи нових людей, обіцяють 50 гривень за нову людину.

Хоча Конституція України визначає, що термін перебування Президента України на посаді становить п’ять років, під час воєнного стану заборонено проводити вибори. Адже неможливо забезпечити агітацію, висування і голосування для частини виборців, які перебувають на окупованих територіях і за кордоном.

Повідомлення в одному з телеграм-каналів, де організовують «Майдан-3»

У телеграмі й тіктоку з'являються та зникатють і інші канали зі словами «Майдан» і «21 травня». Вони мають від кількох сотень до кількох тисяч підписників. Інколи там навіть публікують звітність про виплати тим, хто приєднався до каналу.

Обличчя й мережі «Майдану-3» в телеграмі й тіктоку

Телеграм-канали, де за гроші закликають протестувати 21 травня — анонімні. Вони мають небагато підписників. Їхні адміністратори поширюють на цих каналах відео й фотоколажі користувачів тіктоку із закликами виходити на протест. Ми зафіксували двох неанонімних відеоблогерів, чиї публікації поширюють у телеграмі для заманювання на протести 21 травня в телеграмі й тіктоку. Перший — український мігрант до Канади, перукар і фітнес-тренер Олександр Вудзь. Згідно з його профілем у російській соцмережі ОК.ru, йому 48 років. У статті 2013 року на російськомовному сайті «Место встречи Монреаль» про Вудзя розповідають, що він приїхав у Канаду з Києва п’ять років перед тим. В Україні Вудзь «працював у відомих перукарських салонах, здобув перемоги на конкурсах стилістів різного рівня, аж до міжнародного. А зараз створив свій салон». 30 січня 2022 року київський «Барракуда Барбершоп» рекламував Олександра Вудзя як «переможця змагань серед барберів із СНД, чемпіона України 2014 року». Ймовірно, Олександр Вудзь не до кінця осів у Канаді. І перед повномасштабним вторгненням Росії був в Україні.

В тіктоку у Вудзя публікації переважно українською. Вони відображають його бачення політики. Наприклад, 14 квітня Вудзь запропонував запровадити смертну кару за корупцію, а 9 травня стверджував, що «Володимир Зеленський не виробляє зброю, тому що не хоче перемагати у війні».

Взаємні поширення аналізованих каналів у телеграмі й тіктоку

До 9 травня в тіктоку Вудзя було закріплене посилання на канал у телеграмі «Майдан 21 травня». З телеграму цей канал видалили вранці 10 травня. На той час там було близько 400 підписників. Основною темою дописів було оголошення збору на «просування ідей Майдану через різноманітні медійні платформи». А перед цим дописом було оголошення про виплати у 50 гривень кожному, хто запросить на канал своїх друзів.

Фото телеграм-каналу, який до 9 травня заманював людей на протести 21 травня 

Посилання на цей телеграм-канал закріпили ще у двох інших користувачів тіктоку, які мали однакову назву — «Майдан 21 травня». Проте 10 травня один із цих облікових записів, який проводив паралелі між революціями 2004 і 2014 років та пророкував нову хвилю протестів у 2024-му, був повністю видалений із платформи. Іншим елементом цієї мережі був користувач тіктоку з ніком «21.05.24 zasvoboduslova». В описі його профілю закріпили посилання на телеграм-канал «Майдан | 21 травня | Збір» зі звітами про нібито надіслані кошти, переказ яких здійснювався після 22:00 9 травня. Наступного дня всі публікації на каналі видалили, а назву змінили на «НОВИНИ | ГОЛОВНЕ | УКРАЇНА». Ймовірно, власники телеграм-каналу таким чином намагалися приховати накрутку підписників за гроші.  

Тікток-канал «maidan21travnia» (17,3 тисячі підписників) є можливим елементом цієї мережі. В шапці профілю закріплено посилання на закритий канал у телеграмі «Майдан | Організатори | 21 травня», аудиторія якого налічує 2,1 тисячі підписників. Зміст публікацій каналу майже ідентичний до попередніх: опитування щодо готовності вийти на протести 21 травня, відкриття збору на роботу каналу та виплати запрошеним друзям.

Публічний телеграм-канал «Майдан 21 травня» має однакові логотипи з телеграм-каналом «Майдан | Організатори | 21 травня» та з тікток-акаунтом «maidan21travnia». В ньому автори опублікували низку дописів, зокрема про фінансову винагороду в розмірі 1000 гривень за годину участі в протестах, покроковий план здійснення «революції» та фотозвіт перших проявів актів «непокори» — написи «ухилянт — від влади» та «дітей чиновників — в окопи» на стінах будівель, імовірно, в Києві.

Приклади написів на стінах будівель у Києві, поширених власниками каналу «майдан 21 травня»

Інша людина, яка фігурувала в публікаціях про підготовку протестів 21 травня, — Олександр Шавлюк. Про «Майдан-3» він зробив два відео на ютубі. У телеграм-каналах, про які ми розповідаємо, поширили тільки перше. З нього можна скласти враження, ніби Шавлюк підтримує протести 21 травня. Там є такі слова: 

«21 травня 2024 року готується “Майдан”. Причому він буде надзвичайно жорсткий. І цей “Майдан” передбачає знесення влади в Україні».

Але з наступного речення стає зрозуміло, що це відео — анонс стриму на ютуб-каналі Шавлюка. У стримі на наступний день Шавлюк закликав не долучатись до протестів 21 травня:

«Ніяка влада в Україні, яка б вона не була, вона не в змозі знищити наш народ, як це робить Російська Федерація. Яка всупереч міжнародному праву скоїла міжнародну агресію проти України… Я закликаю всіх поширити це відео, щоб люди не думали виходити на цей “Майдан” 21 травня».

Шавлюк має на ютубі 333 тисячі підписників. У лютому 2024 року у виданні «Бабель» розповідали, що вінничанин Шавлюк як блогер з’явився на фоні протестів проти карантину, спричиненого пандемією COVID-19. А найбільше глядачів здобув після 24 лютого 2022-го. У своїх відео, як повідомили в «Бабелі», Шавлюк інколи брехав, наприклад про обов’язкову мобілізацію жінок в Україні. Проте його долучення до просування ідеї протестів 21 травня наразі виглядає як використання тактики пропаганди «третя особа», коли позицію іншого мовця пристосовують для підтвердження позицій пропагандистів.

Формат і повідомлення про «Майдан-3» у тіктоку

Характерною рисою користувачів тіктоку, які поширюють відео про «Майдан-3», є використання державної символіки: тризуб і одна з версій великого державного герба України, синьо-жовтий прапор і навіть символ націоналістичних рухів «Ідея нації». Автори таким чином намагаються мімікрувати під проукраїнський рух, щоб відвернути увагу від умисного чи випадкового підігрування ворожим наративам.  

У тіктоку більше поширені яскраві картинки й емоційні написи, аніж розмовні відео з реальними людьми й вичерпними аргументами виходити на протест. Спробу просування мітингів через спікера здійснили у тікток-користувача FORTETZA LVIV (40,5 тис. підписників). Автор із паперовим пакетом на голові чи відеофільтром пакета записує короткі монологи, в яких дискредитує українське військово-політичне керівництво та армію. Використовує риторику на зразок: «диктаторські закони про мобілізацію нам нав’язав Захід», «навіщо вмирають українські військові, якщо земля, за яку вони воюють, уже не українська» та «вже дуже багато кладовищ і поховань військових, а тому війну треба завершувати». У відео про «Майдан-3» автор говорить, що в Україні, де «народ нічого не вирішує», не потрібно проводити «держперевороти», які були в 2004 та 2014 роках, а «потрібен загальний народний бунт: люди не виходять по всій державі на роботу, перекривають траси і вимагають прийняття адекватних законів».  

Приклади повідомлень FORTETZA LVIV у тіктоку

Більше поширені простіші у виробництві фото- чи відеоколажі. Найчастіше в колажах використовують фотографії Помаранчевої революції та Революції гідності. Дуже часто такі колажі в тіктоку супроводжують аудіозаписом гасла «Зелю геть!» чи таким же хештегом. Основною ідеєю цих публікацій є просування ідеї, буцімто в Україні кожні десять років має відбуватися новий «Майдан». Вони були у 2004, 2013–2014-му. А отже, у 2024 році має відбутися наступний.

Приклади фотоколажів із хештегом “#зелюгеть” у тіктоку

Крім основної теми про «майдан 21 травня», простежується зв’язок із темами пропаганди, спрямованими на поглиблення тривожності серед українців через використання болючих тем. Найчастішими були обігрування законодавчих змін щодо мобілізації в Україні. У тіктоку законодавчі новації подавали як «диктаторський закон». На цьому ґрунті виник тренд, де на зображення Зеленського, ТЦК та знімки з екранів новин щодо законопроєкту про мобілізацію накладали фразу російською мовою з фільму «Голодні ігри»: «Щасливих вам голодних ігор! Нехай удача завжди буде з вами». 

Приклад відеоролика з дискредитацією мобілізації в Україні

«Якщо не Залужний, то штучний інтелект очолить Україну 21 травня». Як телеграм-канали кілька місяців «розігрівали» тему «Майдану-3»

Проросійські медіа і користувачі соціальних мереж завчасно просували ідею, що Володимир Зеленський втратить право обіймати посаду Президента України після 21 травня. Ми про це писали у статті «“Вакуум легітимності”. Пропагандистські телеграм-канали — про непроведення виборів Президента України 2024 року». Для цієї статті ми проаналізували ще 340 публікацій у 90 проросійських телеграм-каналах зі словами «21 травня» російською. Запит фокусувався на проросійських телеграм-каналах, про які «Детектор медіа» писав у дослідженні «Кремлівська гідра» на початку січня 2023 року.  Дані надали у «TeleZip / Mantis Analytics». Дати публікацій: від 1 січня до 5 травня 2024 року. Раніші й новіші дані підтверджують, що автори публікацій у телеграмі про «Майдан-3» використовують кілька тем і упереджень, які можуть спричинити протести в мирний час, але не працюють під час бойових дій в Україні.

По-перше, звертаються до термінології про згортання в Україні демократії. Наприклад, 19 березня у проросійських телеграм-каналах на мільйон і 416 тисяч підписників написали, що «київська хунта готується до введення диктатури». А в іншому телеграм-каналі на 11 тисяч підписників 31 березня повідомили, що «Зеленський формально перестає бути діючим президентом, а з 21 травня після дня інавгурації стає узурпатором влади». 31 березня, якби не воєнний стан, мали б відбутися вибори Президента України. Проте пропагандисти не роблять поправки на воєнний стан, що унеможливлює проведення виборів, у яких взяли б участь і проголосували в безпеці якнайбільше українців. 

Автори постів у телеграмі не враховують громадську думку. За опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології і оприлюдненим 20 лютого 2024 року, 70% респондентів вважають, що Володимир Зеленський має залишатися на посаді президента до завершення воєнного стану. 10% опитаних вважають, що він повинен скласти повноваження. Приблизно така ж кількість респондентів виступає за внесення змін до законодавства, які б дозволили провести вибори Президента України під час воєнного стану. Таким чином, понад дві третини українців розглядають Володимира Зеленського як легітимного лідера держави, попри те, що термін його перебування на посаді добігає кінця. Це свідчить, що в громадській думці Зеленський не має проблем із легітимністю, і люди продовжують покладати на нього відповідальність за ситуацію в країні.

По-друге, у пропагандистських телеграм-каналах пишуть, що після 21 травня Володимир Зеленський мав би передати свої повноваження голові Верховної Ради України. Так має відбуватися за статтею 112 Конституції України, коли Президент України не може виконувати свої обов'язки.

У березні 2024 року телеграм-канали, зокрема проросійський телеграм-канал на 168 тисяч підписників із посиланням на екснадрепа Ігоря Мосійчука подавав передачу повноважень президента голові ВРУ як неминучість. Проте Володимир Зеленський ще в серпні 2023 року казав, що вибори президента не вдасться провести через норми закону України про воєнний стан і неможливість забезпечити безпеку голосування в Україні й логістику голосування для мільйонів українців за кордоном. 

По-третє, у проросійських телеграм-каналах також прогнозували передачу влади у державі від Володимира Зеленського тим, кого в Конституції не згадують. Наприклад, голові Офісу президента Андрієві Єрмаку. 24 квітня телеграм-канал на 39 тисяч підписників наводив конспірологічну цитату Ігоря Мосійчука, за якою Володимир Зеленський залишиться на посаді, але буде мати церемоніальні функції, а далі відбуваються пертурбації у владі: 

«Єрмак іде на посаду прем'єр-міністра, першим віцепрем'єром має стати (посолка України у США) Оксана Маркарова, а її місце у США займе пан (міністр закордонних справ України) Кулеба. На місце Кулеби піде (заступник голови Офісу президента) Андрій Сибіга, якого завели заступником. Міністром внутрішніх справ стане чинний голова СБУ Василь Малюк. На місце Малюка піде його заступник Олександр Поклад. На місце (віцепрем'єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури) Кубракова — (міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Руслан) Камішин», — казав  Мосійчук.

Схема, наведена екснардепом, не справдилася. 9 травня Кубракова звільнили з посади. Зі слів Кубракова, без обговорення причин. 

Була ще одна теза, яку поширювали у проросійських телеграм-каналах у квітні. Мовляв, після того, як в Україні настане «вакуум легітимності» Володимира Зеленського, до влади «за підтримки Заходу» прийдуть військові, а на їх чолі:

«Ексглавком В.Залужний — людина, яка підкорила серця мільйонів українців, сакральна жертва “режиму Зеленського”, безпричинно скинута з Олімпу», — йшлося 10 квітня у кримському проросійському телеграм-каналі на майже 79 тисяч підписників.

Як доказ цієї версії у проросійських телеграм-каналах наводили «затягування» з відрядженням Валерія Залужного послом України у Сполученому Королівстві. Та 9 травня Володимир Зеленський видав указ про призначення Валерія Залужного послом. Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс того ж дня зустрівся з Валерієм Залужним і привітав із призначенням. Далі Залужний має вручити вірчі грамоти британському монарху й після того може стати послом України у Сполученому Королівстві. Але Король Чарльз ІІІ може Залужному й відмовити. Тоді Україні доведеться пропонувати когось іншого як посла.

Найсвіжіша ідея із проросійських телеграм-каналів, хто має очолити Україну після 21 травня, — штучний інтелект. Пропагандисти надихалися Вікторією Ші, віртуальною спікеркою з консульських питань Міністерства закордонних справ України. Вона приступила до роботи 1 травня 2024 року.

«Бо якщо в українській політиці реальна особа, — як правило, у неї є свої "скелети", які потім б'ють по рейтингах. А у штучного інтелекту кістяків у шафі немає за визначенням. Тому штучний інтелект". Щоправда, будуть проблеми з легітимністю. Але тільки до 21 травня, а потім і це вже буде байдуже», — повідомили в день «призначення» Вікторії Ші спікеркою МЗС у проросійському телеграм-каналі із 40,6 тисячі підписників.

Висновки

Автори публікацій у проросійських телеграм-каналах і тіктоку, коли розповідають про «втрату легітимності» Володимиром Зеленським, використовують неодноразово спростовані тези, які не відповідають поглядам українського суспільства.

Негативу ініціативі додають спроби організувати протест із обіцянками грошей за участь чи підписку на телеграм-канали. Хоча інколи пропагандисти намагаються створити враження, начебто їх організовують представники громадянського суспільства, протест виглядає віртуальним. Ядро його організаторів становлять аноніми та невпливові люди із соціальних мереж. Для надання ваги ініціативі їм доводиться залучати, ймовірно, випадкових «третіх осіб», як-от автора ютуб-відео з клікбейтними заголовками Олександра Шавлюка. Який згодом виступає проти «Майдану-3».

Росіяни навчилися використовувати протести в інших державах собі на користь. Протести за кордоном вони подають як докази «проблем» в інших державах, які будують демократію. Успішні протести, після яких настають демократичні зміни в державах, називають «переворотами». Так вони називають Трояндову революцію у Грузії, Помаранчеву революцію і Революцію гідності в Україні. Обговорення загрози протестів у Росії, навпаки, працюють для контролю над суспільством. Мовляв, «стара влада краща за майбутню “смуту”».

Також у російській пропаганді є «благі» протести. Вони змінюють стан справ у державах, де відбуваються, так, як вигідно Росії, чи дозволяють виправдати російську агресію. Як мітинги у Криму і на сході України проти «держперевороту в Києві» вони подають  вторгнення в Україну у 2014 році. Ймовірно, протести 21 травня мали би стати ще одним прикладом зручного Росії протесту. Однак сумнівно, що протест вдасться.

Подяка. «Детектор медіа» дякує Владиславу Максименкові за допомогу в деанонімізації Олександра Вудзя.

Ілюстрація на головній: Наталія Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду