«Вакуум легітимності». Пропагандистські телеграм-канали — про непроведення виборів Президента України 2024 року

«Вакуум легітимності». Пропагандистські телеграм-канали — про непроведення виборів Президента України 2024 року

09:00,
5 Квітня 2024
19839

«Вакуум легітимності». Пропагандистські телеграм-канали — про непроведення виборів Президента України 2024 року

09:00,
5 Квітня 2024
19839
«Вакуум легітимності». Пропагандистські телеграм-канали — про непроведення виборів Президента України 2024 року
«Вакуум легітимності». Пропагандистські телеграм-канали — про непроведення виборів Президента України 2024 року
Якщо в Україні не відбудуться вибори президента, то у кремлеграмі пророкують «диктатуру», «перевороти» та «знищення Зеленського».

In English

31 березня в Україні мали б відбутися вибори Президента України. 20 травня мине п’ять років, як Володимир Зеленський обіймає посаду Президента України. Якби не воєнний стан, то вибори б відбулися і Володимир Зеленський мав би на них змагатися чи передати свої повноваження наступникові або наступниці.

«Детектор медіа» кілька разів уже наводив думки, чому вибори під час воєнних дій в Україні провести неможливо. Ось аргументи, чому не можна проводити вибори під час гарячої фази бойових дій, які, зокрема, висвітлила журналістка «Детектора медіа» Ірина Семенюта:

  • Повномасштабна війна створює безпекові загрози для проведення виборів і участі в них. Обстріли, бойові дії унеможливлюють вільне волевиявлення. На передовій перебувають сотні тисяч військових, які не зможуть проголосувати в окопах. За кордоном перебувають близько 8 мільйонів українських біженців. Організувати для них голосування нереально — забракне виборчих дільниць.
  • Немає умов для рівної політичної агітації. На окупованих територіях люди позбавлені політичних свобод і не зможуть отримати інформацію про кандидатів. У інших регіонах запроваджені обмеження на свободу слова, зібрань через воєнний стан.
  • У випадку виборів суспільство розколеться на прибічників різних кандидатів. А в умовах війни потрібна єдність. Росія може використати вибори для дестабілізації — обстрілювати дільниці, порушувати питання легітимності. Тому краще відкласти вибори на пізніше.

Також у жовтні аналітики «Детектора медіа» проаналізували, як пропагандисти реагували на непроведення виборів до Верховної Ради України, які мали відбутися наприкінці жовтня 2023 року.

Цього разу «Детектор медіа» проаналізував публікації в телеграмі з обговоренням Володимира Зеленського та його легітимності як Президента України, створених між 1 квітня 2023-го та 1 квітня 2024-го. І констатує, що повідомлення про втрату легітимності Володимиром Зеленським у телеграмі з’явилися лише в серпні 2023 року. Із 306 публікацій 285 були опубліковані в телеграм-каналах, які постачальник даних, компанія LetsData, відніс до українського сегмента телеграма, 18 — до молдовського, два — до болгарського й одну — до румунського.

Динаміка публікацій про «нелегітимність» Володимира Зеленського у телеграмі

Загалом, сутність повідомлень про «втрату легітимності» Володимиром Зеленським така:

  • З якогось моменту в першій половині 2024 року закінчиться термін перебування Володимира Зеленського на посаді. І його перестануть вважати повноважним лідером України.
  • Після цього в українському суспільстві може початися неспокій. Його можна буде уникнути, якщо Володимир Зеленський піде з посади Президента України. Але він, мовляв, зробить усе, щоб утриматись при владі.
  • Тому опозиціонери або ексголовнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний або олігархи чи партнери України змістять Володимира Зеленського з посади силою.

Приблизно у двох третинах випадків неможливо встановити джерело, яке обстоює таку позицію. А автори постів посилаються на чутки чи самі просувають таку ідею.

Зрідка автори публікацій у проросійських телеграм-каналах у дусі тактики пропаганди «опудало» вкладали у вуста прихильників Зеленського чи експертів тези, які зручно критикувати. Наприклад, 5 жовтня у телеграм-каналі зі 131 тисячею читачів поширили цитату, яку приписали Голові правління громадської мережі «Опора» Ользі Айвазовській: «Заплановані вибори не є необхідними для нашої демократії». «Ухти! Вперше чуємо, що вибори заважають демократії», — йшлося у публікації телеграм-каналу.

Для схожої мети проросійський телеграм-канал на 401 тисячу підписників використав цитату народного депутата з фракції партії «Слуга народу» Юрія Камельчука. 22 лютого 2024 року в ефірі телеканалу «Новини.Live», відповідаючи на питання про деталі зустрічі з Володимиром Зеленським народних депутатів із фракції «Слуги народу», Камельчук сказав: «Президент визнається легітимним, доки не настане перемога». Ці слова висміяли: «Список ідіом “поки рак на горі свисне”, "після дощику в четвер”, “вас забули запитати” поповнюється ще однією. Здобули!».

Телеграм-канали, де найчастіше писали про нелегітимність Володимира Зеленського з 1 серпня 2023-го по 1 квітня 2024-го

Проте в більшості випадків цитати використовували не для того, щоб висміяти їхніх авторів, а щоб завдяки їхнім згадкам підсилити потрібні пропаганді тези. Наприклад, у середині січня телеграм-канал із 400 тисячами підписників, який транслює пропаганду, поширив повідомлення підозрюваного у державній зраді народного депутата Олександра Дубінського. У цьому повідомленні начебто Дубінський поширив аж п’ять конспірологічних тез, які не суперечать російській пропаганді й тому, в чому його підозрюють правоохоронці: Офіс президента нібито готується усунути від влади прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і голову Верховної Ради Руслана Стефанчука, посилює критику тодішнього Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, продовжує мобілізацію. «Банкова хоче показати нашим партнерам, що готова йти до переможного кінця… Люди в обмін на зброю». Через це прискорюється зменшення населення України, що «збігається зі збільшенням лімітів на купівлю землі “в одні руки” до 100 тисяч га».

Завдяки такому «експерту» пропагандистському телеграм-каналу залишається лише підсумувати публікацію: «У боротьбі за владу команда Зеленського не зупиниться ні перед чим».

Коли вмикається «вакуум легітимності»

У телеграмі дати, коли Володимир Зеленський має втратити легітимність, почали озвучувати від листопада 2023 року. Можливо, першим на цю тему висловився Олександр Дубінський 10 листопада, за чотири дні до потрапляння під варту.

«Зеленський буде легітимним президентом України максимум до кінця квітня 2024 року. У разі відсутності виборів Україна зіткнеться з кризою влади, зауважує Дубінський. А саме — президент Зеленський планує скасувати вибори, щоб “зацементувати владу”. Він відзначає, що згідно з Конституцією президент України не має своїх повноважень після закінчення 5 років свого терміну», — переказали у телеграм-каналі на 117 тисяч підписників відеоблог Олександра Дубінського.

У лютому телеграм-канали уже цитували Дубінського з публікацій у російських провладних виданнях, що, мовляв, повноваження Володимира Зеленського «закінчуються у ніч з 20 на 21 травня 2024 року». Цю ж дату початку «вакууму легітимності» Зеленського поширював і проросійський телеграм-канал на 135 тисяч підписників, який приписують блогеру Карлу Волоху.

Тоді як в іншому проросійському телеграм-каналі на 40 тисяч підписників у лютому датою «втрати легітимності» Зеленського називали 31 березня 2024 року. Це день, коли мав би відбутися перший тур виборів Президента України.

На лютий українське суспільство вже було поінформоване про те, що триває пропагандистська кампанія з тезами про «вакуум легітимності» Володимира Зеленського. Зокрема, про неї розповів в ефірі телемарафону «Єдині новини» виконувач обов’язків керівника Центру протидії дезінформації Андрій Шаповалов. А потім його слова поширили медіа та користувачі соціальних мереж.

Як зупинити «вакуум легітимності»

У телеграм-каналах у лютому 2023 року також стали розповідати, що «вакуум легітимності» можна зупинити, якщо провести вибори Президента України. Проте ці тези мало що мали спільного з реальним бажанням провести вибори легітимно. Адже, щоб провести перший тур виборів Президента 31 березня, як вимагає стаття 76 Виборчого Кодексу України, Верховна Рада України мала б за 100 днів до дати голосування оприлюднити рішення про проведення виборів. Тоді як у лютому до виборів залишалось менш ніж 60 днів. Головна теза, яку поширювали у проросійських телеграм-каналах про проведення виборів Президента України, що вони мають відбутись, адже їхнє проведення не заборонене Конституцією України. Найцитованішими людьми, яким проросійські телеграм-канали приписували цю позицію, були юрист і колишній народний депутат Валерій Карпунцов, колишній народний депутат Ігор Мосійчук, народний депутат Дмитро Разумков і колишній прем’єр Арсеній Яценюк.

Що буде, якщо «вакуум легітимності» залишиться

У пропагандистських телеграм-каналах подають «вакуум легітимності» Володимира Зеленського як час, коли з Україною може статися тільки погане. Серед варіантів поганого є повернення до влади чиновників часів Януковича чи обміняних шанувальників Росії.

«Вони розпочали потужну пропагандистську кампанію: Азаров у “Ізвєстіях”, Медведчук сам за себе щодо відставки Залужного та так далі. Ці люди знову каються, що пропустили “держпереворот” у 2014 році й обвинувачують “старих” українських політиків, які залишилися в Києві та претендують на владу після Зеленського. І на поверхні цієї пропаганди “колишніх” залишається сигнал до Кремля — “дайте нам ще один шанс у Києві”», — йшлось у публікації проросійського телеграм-каналу на майже 20 тисяч підписників.

В іншому телеграм-каналі на 26 тисяч підписників у жовтні 2023 року пророкували, що від легітимності влади в Україні буде залежати її підтримка союзниками, а «якщо наступного року все залишиться у попередньому форматі, то нам доведеться воювати щонайменше до 2030-х років».

Тези щодо проведення і непроведення виборів Президента України у 2024 році у проросійських телеграм-каналах

Схожими дописами пропагандисти «віддзеркалювали» звинувачення української влади у підготовці «спецоперації» зі зміни влади в Україні й оголошували «винними» союзників України чи українців:

«І якщо відчуття того, що справи в країні йдуть у неправильному напрямку, продовжуватиме зростати, багато хто спрямує погляди на Залужного. Тим більше, що після його відставки саме президент стає у громадській свідомості головним відповідальним за все», — повідомили у телеграм-каналі на 264 тисячі підписників 12 лютого.

Серед варіантів поганого цей же телеграм канал 17 січня називав «утилізацію на фронті» антикорупціонерів і критиків Зеленського. А 19 лютого — заміну прем’єра Дениса Шмигаля на керівника Офісу президента Андрія Єрмака:

«У Зеленського визрів план поставити на посаду прем’єра максимально надійну особу та ключового члена своєї команди (тобто Єрмака), щоб уникнути можливості використання посади голови уряду для підриву влади президента через тему “нелегітимності”».

Повідомлення про «вакуум легітимності» Володимира Зеленського є лише одним із пропагандистських повідомлень, яке просувають росіяни. І вони застосовують його, поки це приносить користь. І за потреби візьмуться за інше, що буде більше впливати на українське суспільство. Тому що в російській пропаганді існують паралельно різні тези. Наприклад, повідомлення про «вакуум легітимності» Володимира Зеленського ідуть перед реченням: «Формально, Янукович залишається президентом до цього часу», — як у телеграм-каналі на 142 тисячі підписників, дописи з якого увійшли у вибірку для цього тексту.

Відповіді респондентів КМІС на питання «У травні 2024 року збігає 5-річний термін повноважень Президента Зеленського. Конституція не дає чіткої відповіді, як з цим діяти під час війни. Що Ви вважаєте більш правильним?» у лютому 2024-го

За опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, оприлюдненому 20 лютого 2024 року, 70% українців підтримують позицію, що Володимир Зеленський має залишатися на посаді до кінця дії воєнного стану. А вибори президента мають відбутись одразу після цього. Позицію, що Володимир Зеленський має скласти повноваження, підтримала десята частина опитаних. Майже стільки ж виступає за зміни до закону, які б дозволили провести вибори Президента України під час воєнного стану. Звідси можна зробити висновок, що понад дві третини українців будуть вважати Володимира Зеленським легітимним навіть тоді, коли термін його перебування на посаді добіжить кінця. А це означає, що в суспільній думці у Зеленського немає проблем із легітимністю. І суспільство продовжує покладати на нього відповідальність за стан справ у державі.

Колаж: Наталія Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду