Парад одного актора, затрофеєна західна техніка в центрі Москви та «побєдний айфон»: як росіяни «модернізували» 9 травня

Парад одного актора, затрофеєна західна техніка в центрі Москви та «побєдний айфон»: як росіяни «модернізували» 9 травня

09:30,
9 Травня 2024
6085

Парад одного актора, затрофеєна західна техніка в центрі Москви та «побєдний айфон»: як росіяни «модернізували» 9 травня

09:30,
9 Травня 2024
6085
Парад одного актора, затрофеєна західна техніка в центрі Москви та «побєдний айфон»: як росіяни «модернізували» 9 травня
Парад одного актора, затрофеєна західна техніка в центрі Москви та «побєдний айфон»: як росіяни «модернізували» 9 травня
Як кремлівська пропаганда паразитує на 9 травня, все далі витісняючи його початковий зміст.

In English

Російський виробник Caviar випустив для росіян спецкомплект із iPhone 15 Pro, «прикрашений» георгіївською стрічкою, повідомляє видання NV. Виріб отримав назву «Победный», його корпус прикрасили елементами з телячої шкіри. У комплект входить iPhone 15 Pro/Max із малюнком емаллю в кольорах георгіївської стрічки та барельєфом п’ятикутної зірки з авіаційного титану. Судячи з відео, під час відкриття коробки з «побєдним» набором звучить «День победы» — одна з пісень, що асоціюються з 9 травня.

Ще два роки тому Путін заборонив використання iPhone, планшетів iPad та інших пристроїв Apple у провідних міністерствах і установах, виказуючи цим занепокоєння Кремля та Федеральної служби безпеки сплеском шпигування американських спецслужб проти російських державних установ. Тактика підміни понять і подвійних стандартів: Росія намагається перетворити iPhone, символ Заходу, на символ перемоги над фашизмом (читай: над цим же «загнивающим Западом» в очах агітпропу).

У цьому матеріалі розглядаємо те, як у своїх спробах припасувати святкування 9 травня до сучасних реалій, Кремль вдається до еклектики, змішує та підмінює символи, цим самим маргіналізуючи себе.

9 травня, «Безсмертний полк» як парад маргіналів

Початок традиції святкування 9 травня як «Дня перемоги», що зокрема символізувало єдність комуністичного блоку, було закладено під час відзначення 20-ї річниці закінчення Другої світової війни, у 1965 році. До того в перші роки після трагедії війни відповідні дати сприймалися більше як пам’ятні, а не урочисті. Леонід Брежнєв, який прийшов до влади восени 1964 року, став першим лідером СРСР, який не був ветераном «Великої жовтневої революції». Водночас він був ветераном «Великої Вітчизняної війни». Посилення культу «Великої Перемоги» поряд із культом «Революції» відтак надавало Брежнєву додаткових символічних балів. Парад Перемоги 1965 року на Красній площі став лише другим після параду 1945 року, у 1985 році був проведений третій такий парад і лише з 2008 року вони стали щорічними. Вихідним днем в СРСР 9 травня також стало з 1965 року, до того цей день був неробочим лише у 1945–1947 роках.

Ще через десть років, у 1975 році, у період «розрядки» між радянським і західним блоком, лідери демократичних держав (США, Франції, Великобританії) вперше відвідали події, присвячені перемозі союзників у Другій світовій. 50-річчя перемоги над нацизмом у 1995 році приїхали відзначити вже більш як 50 іноземних лідерів і глав міжнародних організацій, відзначали й 60-річчя. У 2008 році, всього за кілька місяців до першої європейської війни 21 сторіччя — російського нападу на Грузію, — вперше за 17 років на паради повернули бронетехніку. Тож на святкуваннях 2010 року до Москви приїхало вдвічі менше іноземних лідерів, ніж на попередні ювілеї, відправивши замість себе дипломатів.

Після анексії Криму лідери країн Заходу (за винятком деяких балканських держав) зовсім перестали приїжджати на запрошення Кремля. На 75-ту річницю поряд із Путіним було сім лідерів, більшість яких — із «ближнього зарубіжжя». У 2021 році компанію Путіну склав лише один-однісінький світовий лідер — президент Таджикистану, країни, з якою нині у Росії також зіпсувалися стосунки через численні відмови у в’їзді до Росії громадянам Таджикистану після того, як громадяни цієї країни стали ймовірними виконавцями теракту в «Крокус Сіті Холлі».

У 2022 році, після початку великої війни, до Путіна не приїхав ніхто. У 2023 році Кремлю вдалося «мобілізувати» лідерів Казахстану, Киргизстану Таджикистану, Узбекистану, Туркменістану, Вірменії та Білорусі. В цьому році, за словами помічника президента Росії Юрія Ушакова, очікуються лідери Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану, Куби, Лаосу та Гвінеї-Бісау. Вірменія дистанціюється від прямої підтримки Росії після того, як та не підтримала саму Вірменію у Третій Карабаській війні восени 2023 року. Відповідно її лідер Нікол Пашинян не братиме участь у параді, хоч і буде напередодні 8 травня в Москві. Участь лідера невеликої західноафриканської країни Гвінеї-Бісау в параді була заохочена списанням їй боргу з боку Росії у розмірі майже 27 млн доларів (більш як 1% ВВП країни) в березні цього року.

У 2012 році журналісти регіонального томського телеканалу ТВ2 схотіли повернути урочистим датам, які використовував Кремль, людське значення. Троє друзів — журналісти Сергій Лапенков, Сергій Колотовкін і рекламіст Ігор Дмитрієв — запропонували архівувати сімейні історії, пов’язані з війною, і вести літопис на сайті. А 9 травня виходити з фотографіями своїх загиблих на війні родичів, повертаючи дню внутрішньосімейне пам’ятне наповнення.

Доля зіграла з авторами ініціативи злий жарт. Ініціатива і відповідний сайт були названі «Безсмертний полк». У написаному тоді статуті «Безсмертного полку» було чотири ключових пункти: це некомерційна, неполітична, неіміджева та недержавна діяльність. Ініціатива набула масової підтримки. А вже у 2015 році акцію медійно та на вулицях перехопив створений Путіним для державних пропагандистських проєктів «Общероссийский народный фронт».

Спочатку на акцію почали заганяти за рознарядками, школярам для неї почали видавати чорно-білі портрети незнайомих їм героїв СРСР, під неї влаштовували державні сповнені плакатного офіціозу заходи, нарешті на акцію почали приносити портрети загиблих у російській військовій кампанії в Сирії та в сучасній російсько-українській війні, зображення Сталіна. Надалі російський агітпроп почав використовувати акцію і для мобілізації проросійських провоєнних сил по всьому світу. Пропаганда повністю перекрутила та розвернула незалежну ініціативу на свою користь.

Автори ініціативи спочатку частково, а пізніше повністю відмежувалися від свого проєкту, продовживши лише наповнювати архів. Телеканал ТВ2 ж був позбавлений ліцензії у 2015 році та почав працювати в інтернеті. 4 березня 2022 року і сайт видання був заблокований після двох попереджень щодо ведення хроніки повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Саму хроніку сайт при цьому видалив. Ініціатори «Безсмертного полку» виступали з критикою самого вторгнення Росії в Україну.

«Біда в тому, що мало хто замислюється, що в цю війну що на одній, що на іншій стороні кинуті саме правнуки тих, хто воював тоді — кого ми називаємо сьогодні “Безсмертним полком”. Я от думаю, що, напевно , наші прадіди нас прокляли б за те, що сталося», — коментував російсько-українську війну один із творців «Безсмертного полку» Сергій Лапенков.

Тож Росії упродовж довгих років удавалося паразитувати на темі «антифашистського консенсусу», який існує у західних суспільствах із 1945 року. Москва назовні позиціює себе як захисницю антифашистського «ялтинського» консенсусу, апогеєм цього позиціювання якраз є участь західних лідерів у московському параді, присвяченому 9 травня. Але загарбницький характер зовнішньої політики, який суперечить як антифашистським постулатам, так і законам гуманності, зіграв проти Росії — вона втратила статус символічного центру, який під гаслом боротьби зі світовим злом гуртував західних лідерів. Кремль використовує культ перемоги у Другій світовій війні, щоб нав’язати хибне враження ідеологічної послідовності у боротьбі проти нацизму. Тому агітпроп очорнює опонентів російської влади, клеймуючи їх як фашистів і нацистів. Зокрема, на дійстві 2023 року Путін прирівняв «західні еліти» до фашистів.

Детально про те, як ворожий агітпроп паразитує на постулатах лівої ідеології та маніпулює антифашистським консенсусом, ми писали в цьому матеріалі.

Затрофеєна західна техніка: спершу як трагедія, потім як фарс

Як свідчать дані британського аналітичного центру Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), за перші два роки повномасштабного вторгнення Росія втратила 8800 одиниць бронетехніки, включаючи 3000 танків. За цей період Москва втратила більше танків, ніж було боєздатних станом на лютий 2022 року, а щоб якось компенсувати нестачу, була змушена виводити на лінію фронту свої стратегічні запаси бронетехніки. Та російські ресурси про це мовчать, натомість всіляко знецінюють потужності західних зразків озброєння, наданих Україні союзниками, і тріумфують, коли вдається їх пошкодити чи знешкодити. Детальніше про те, як російська пропаганда знецінює західну зброю, яка служить Україні, ми писали в цьому матеріалі.

Росія ще з часів СРСР конкурує з Заходом в царині виробництва зброї — пригадаймо лишень «гонку озброєнь» минулого сторіччя. І нині в умовах всебічного протиставлення себе Північноатлантичному Альянсу (НАТО) змагання щодо кількості та якості військових розробок, а також виробничих потужностей, набуває нового виміру.

Захопивши деякі зразки західної зброї під час боїв на території Україні, Кремль вирішив продемонструвати їх у Москві на виставці. Як повідомляє видання Washington Post, представлено понад 30 одиниць техніки з 12 країн, усі вони позначені прапорами країн походження. Серед інших там був британський бронетранспортер Saxon, шведська БМП CV90, американська БМП Bradley, виготовлена у Франції бойова броньована машина AMX-10RC, німецький танк Leopard і бойова машина підтримки танків «Азовець». Виставка проходить одночасно з Парадом Перемоги на Червоній площі в Москві.

Пропагандисти всіляко іронізували щодо «експонатів» виставки. Мовляв, російські аналоги нічим не гірші, а часто навіть кращі, писали у rg.ru: «Повоювати цим танкам, бронетранспортерам і бойовим машинам піхоти довго не довелося. Вони були знешкоджені російськими військовими. Після того, як над технікою “почаклували” бійці ремонтних підрозділів, вона знову готова йти в бій. Але в нас і своєї техніки вистачає, яка, як виявилося, ні в чому не поступається західним зразкам, а найчастіше перевершує їх».

Пропагандисти з проєкту «Русское оружие» запевняли, що українські бійці нібито такі недолугі, що навіть не знали, як поводитися з новою технікою: «Першу українську БМПТ назвали “Азовцем” і логічно передали її каральному полку “Азов”. Там не знали, що з нею робити, й просто сховали подалі». І взагалі, українці часто боязко тікають зі своїх позицій, кидаючи дорогоцінну техніку на полі бою, яка стає легкою здобиччю росіян, писали «Известия»: «Представлені зразки у робочому стані, оскільки були кинуті представниками збройних формувань України, щоб уникнути зіткнення з російськими військовослужбовцями. БМП Bradley є найбільш “легко здобутою” натівською моделлю на передовій. Так, у грудні 2023 року бійці угрупування “Центр” ЗС РФ відвели машину, коли до позиції збройних формувань України було лише 100 м».

У 2022 та 2023 роках у Києві на Хрещатику до Дня Незалежності показували виставку знищеної російської техніки. Серед експонатів були розтрощені російські танки, бронемашини та залишки ракет — техніка, за допомогою якої Путін розраховував завоювати Київ за три дні й поставити «братній народ» на коліна. Тож спалена російська військова техніка на головній вулиці столиці — символ зламаних російських амбіцій російського неоімперіалізму, а також символ трагедії війни, яка відбувається в серці Європи у 21 сторіччі. Під час Другої світової війни в 1943 році в Москві в парку Горького проводили виставку трофейної німецької техніки.

Повторення ідеї виставки у російській столиці вихолощує первинний задум подібного дійства: ця техніка не йшла на Москву, не вбивала мирних жителів, навіть не перебувала на території Росії. Її ціль — оборона українців і державних кордонів, якими Кремль нехтує останні 10 років. Московська виставка символізує ні що інше, як «русскій мір» із його експансіоністським і ксенофобським обличчям. Це символ немочі Кремля, який не в змозі зламати Україну та солідарність її союзників, а здатен лише силою захоплювати те, що йому не належить, зокрема технології ВПК, рівня яких Росія з різних причин досягти не спроможна.

Традиційний парад на 9 травня, який задумувався як подія, що єднає світ в ім’я боротьби з нацизмом і ксенофобією, став символом ізольованості росіян і відірваності їх від світу. Його початковий сенс нагадування про загрози світових зол і важливості спільних зусиль заради безпеки та процвітання вичерпався, а саме святкування перетворилося на карнавалізоване дійство одного актора. За формою та змістом рашизм як впроваджена державою ідеологія Росії робить її правонаступницею не стільки СРСР, скільки націонал-соціалістів.

Ілюстрація та інфографіка: Наталія Лобач 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду