«Не давайте Taurus, а то Путін нападе». Пропагандисти — про витік розмови німецьких офіцерів щодо підтримки України

«Не давайте Taurus, а то Путін нападе». Пропагандисти — про витік розмови німецьких офіцерів щодо підтримки України

12:00,
8 Березня 2024
9395

«Не давайте Taurus, а то Путін нападе». Пропагандисти — про витік розмови німецьких офіцерів щодо підтримки України

12:00,
8 Березня 2024
9395
«Не давайте Taurus, а то Путін нападе». Пропагандисти — про витік розмови німецьких офіцерів щодо підтримки України
«Не давайте Taurus, а то Путін нападе». Пропагандисти — про витік розмови німецьких офіцерів щодо підтримки України
Що неслося у кремлеграмі наприкінці лютого — початку березня 2024 року. Розбираємо ключові тези.

In English

«Детектор медіа» проаналізував 629 публікацій із пропагандистських телеграм-каналів з маніпуляціями на тему надання Україні ракет Taurus за 5 днів до і 5 днів після 1 березня. 1 березня російські пропагандисти опублікували запис розмови німецьких військових, який назвали «обговоренням атаки ракетами Taurus по Кримському мосту». Розповідаємо, як росіяни маніпулювали цією розмовою і темою надання Україні ракет Taurus.

1 березня в телеграм-каналі Маргарити Симоньян з’явився запис (а згодом і розшифровка) розмови, у якій німецькі офіцери, серед іншого, начебто обговорювали можливість атаки на Кримський міст ракетами Taurus. Один із голосів на аудіо сказав, що ракети будуть готові до використання за 8 місяців. Інший сумнівався в успішності атаки та припустив, що для неї знадобиться понад десять, а то й двадцять ракет. Дальність польоту ракет Taurus, за даними розробника озброєння «MBDA», близько 500 кілометрів. Що дозволяє вражати цілі будь-де на окупованих територіях України.

Німецьке міністерство оборони підтвердило, що росіяни прослуховували офіцерів Військово-повітряних сил Німеччини. Але припустило, що пропагандисти могли змінити аудіо перед поширенням. Канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що прослуховування військових — «дуже серйозна справа» і для уникнення шкоди зовнішній політиці Німеччини необхідно якнайшвидше провести слідство.

Джерела видання Wall Street Journal повідомили, що дзвінок, запис якого оприлюднили пропагандисти, відбувся на незашифрованій платформі для онлайн-конференцій WebEx. А один з офіцерів приєднався до розмови за допомогою мобільного телефона з готелю в Сингапурі. За словами джерел американського видання, які знайомі з перебігом розслідування цього витоку німецькими правоохоронцями, WebEx використовують і інші департаменти німецького уряду.

Ставлення до надання Україні ракет Taurus в німецькому суспільстві різне. За опитуванням ARD-DeutschlandTrend, опублікованим у серпні 2023 року, 52% опитаних німецьких громадян із правом голосу на виборах відповіли, що Німеччина не повинна постачати Україні далекобійні крилаті ракети. Тоді як 36% висловилися «за». У лютому 2024 року частка тих, хто проти надання Україні Taurus, знизилася. Наприкінці лютого 2024 року 49% респондентів, за даними дослідження INSA, що було зроблено на замовлення недільного додатка газети Bild, виступали проти надання Україні Taurus, а за — 35% опитаних.

Допомога Україні від 24 січня до 15 лютого, 2024 від ЄС і держав, за даними Kiel Institute

Німеччина є другою державою за обсягами допомоги Україні. За даними Kiel Institute, від 24 січня 2022 до 15 лютого 2024 року Німеччина надала Україні близько 22 мільярдів доларів військової, гуманітарної та фінансової допомоги. Для порівняння, Франція, допомогу якої Україні обговорювали у кремлеграмі за минулий тиждень, за цей час надала Україні близько 1,8 мільярда доларів, за оцінками Kiel Institute. А за даними Міністерства збройних сил Франції, на 31 січня 2023-го допомога Україні становила 2,6 мільярда євро. І Франція, і Німеччина входять до десятки держав із найбільшим ВВП. За інформацією Worldometer, Німеччина у 2022 році мала третій найбільший ВВП у світі, а Франція — четвертий. Проте не варто забувати, що ці держави входять до ЄС, і серед внесків у допомогу Україні від інституцій Європейського Союзу теж є внески від Німеччини, Франції та інших держав — членкинь ЄС.

Тема Taurus напередодні оприлюднення розмови німецьких військових

З 25 лютого по 1 березня у вибірці із 629 публікацій про Taurus у 144 пропагандистських телеграм-каналах було 157 публікацій. Дані про них надали в компанії LetsData. Вони дозволяють стверджувати, що навіть до оприлюднення аудіозапису дзвінка німецьких офіцерів тема надання Україні Taurus була помітною у проросійських медіа. Це підтверджують і гугл-тренди. Згідно з ними, наприкінці лютого — на початку березня вебпошук про ракети Taurus сягнув піка за період від 24 лютого 2022 до 6 березня 2024.

Динаміка вебпошуку за темою «Taurus KEPD 350» у гугл-трендах з 24 лютого 2022-го по 6 березня 2024-го

25 лютого 2024-го у проросійських телеграм-каналах обговорювали опитування Bild. Для прихильників Росії простого переказу цифр опитування вистачало, щоби справити враження, що німці проти України. Ось приклад повідомлення російськомовної філії пропагандистського видання RT, яка має 862 тисячі підписників у телеграмі:

«Більшість німців (51%) вважають інтеграцію українських біженців у ФРН неуспішною. Ще більше респондентів (61%) бояться, що конфлікт в Україні пошириться на країни НАТО, випливає з опитування соціологічного інституту INSA для Bild. 49% висловилися проти постачання Україні ракет Taurus, тоді як лише 35% їх підтримали».

На наступний день обговорювали коментар канцлера Німеччини Олафа Шольца, у якому він сказав про Taurus: «Ми ніяк не повинні бути пов’язані з цілями, яких досягає ця система».

У проросійських телеграм-каналах позицію Шольца поширювали або дослівно, або додавали раніші цитати німецьких політиків, щоби підсилити враження про їхню нерішучість у підтримці України. Інколи цитату Шольца супроводжували фразами на зразок: «Шольца тепер хохли на “Миротворця” додадуть». База «Миротворець» — один зі списків проросійських політиків, колаборантів і пропагандистів, створена в Україні у 2014 році. Внесення в цю базу не означає кримінального переслідування її фігурантів. Підставами для обмеження прав є, наприклад, перелік осіб, що створюють загрозу національній безпеці від Міністерства культури та інформаційної політики України чи накладення санкцій Україною або іншими державами.

27 лютого поширювали іншу цитату Олафа Шольца, що «сухопутних військ держав НАТО в Україні не буде». Він її промовив як реакцію на слова президента Франції Еммануеля Макрона про можливість відправлення військових із держав НАТО в Україну. У російському телеграм-каналі на 124 тисячі підписників писали про це, що «Макрон і Шольц грають у доброго і злого поліцейського, щоб переконати Росію в розколі Європи… І коли в Україні з’являться європейські підрозділи й полетять “тауруси”, доведеться згадати мої версії».

У частині телеграм-каналів, як-от у телеграм-каналі на 157 тисяч підписників, зазначалося, що Німеччина, хоч і не передає Україні ракети Taurus, усе одно підтримує Україну, зокрема «купує для України в Індії боєприпаси».

28 лютого у проросійських телеграм-каналах цитували посла Росії в Німеччині Сергія Нечаєва, який коментував резолюцію Бундестагу Німеччини із закликом надати Україні далекобійне озброєння. Він звинуватив Німеччину в «мілітаристській риториці», «переступанні власних червоних ліній» і намагався зіграти на розколі в німецькому суспільстві щодо передання Україні далекобійного озброєння, протиставивши «народ» «політикам».

«Заспокоює лише те, що далеко не всі у ФРН поділяють такий підхід, розуміючи, у що місцеві “яструби” втягують німецький народ», — цитували Нечаєва в телеграмі.

29 лютого у проросійських телеграм-каналах обговорювали зі згадками Taurus слова Олафа Шольца, що британські військовослужбовці в Україні допомагають наводити ракети Storm Shadow. На це речник Міністерства оборони Великої Британії заперечив:

«Використання Україною Storm Shadow і процеси їх наведення є справою Збройних сил України. Сполучене Королівство разом з іншими союзниками надає Україні низку обладнання, щоб допомогти їй протистояти незаконній і неспровокованій агресії Росії», — сказав речник Міноборони Британії у заяві AFP.

Тези про Taurus після публікації «витоку» розмови німецьких офіцерів

Після публікації витоку російський агітпроп зосередився на просуванні декількох важливих для них тез. Перша теза, яку озвучували офіційні представники МЗС Росії та просували пропагандистські телеграм-канали, — це нібито існування прямої залученості країн НАТО та Німеччини зокрема у війну. В заяві російського МЗС ідеться, що опубліковані переговори «наочно свідчать про залученість “колективного Заходу”, включно з Берліном, у конфлікт навколо України». Колишній президент Росії Дмитро Медвєдєв написав, що «Німеччина готується до війни з Росією». Просування тези про те, що Росія нібито вже воює з усім «колективним Заходом», слугує звичній для агітпропу меті зобразити Україну як слабку і несуб’єктну країну та пояснити, чому «друга армія світу» досі не може закінчити свою «триденну спеціальну воєнну операцію». Пропаганда роками зображувала українців як дурних, неосвічених і некомпетентних, тому в її уяві ракетами та всією іншою західною зброєю обов’язково керують «західні найманці». Не «каструлеголові українці» ж здійснюють удари по російській армії, кораблях і військовій інфраструктурі.

Разом зі звинуваченнями Німеччини в залученості до війни, російська пропаганда також ширить погрози Берліну. Тут пропагандисти роблять відсилки до Другої світової війни та закликають «нагадати німцям про 1945 рік». «Любиш із Росією воювати (а активні плани командування Бундесверу на Taurus ніби натякають) люби й наслідки розгрібати», — пише один із пропагандистських телеграм-каналів (74 тисячі підписників). Російська пропаганда звично експлуатує історію й намагається грати на історичній пам’яті німців. Представниця МЗС Росії Марія Захарова сказала, що «денацифікація в Німеччині не завершена. Якщо німці не змінять ситуацію, наслідки для Німеччини будуть жахливі». Як і у випадку з Україною, «нацизм» і «денацифікація» застосовуються для надання вагомості й емоційності погрозам і вимогам, які зводяться до заяв із наступним посилом: «Дайте нам, що ми хочемо. Не допомагайте тим, на кого ми напали».

Інша теза, яку просувають російські пропагандисти у зв’язку з витоком, — це незначущість самого факту можливої передачі ракет Taurus Україні. Як і у випадках із попередніми видами техніки, агітпроп намагається підкреслити, що ця техніка нічого не здатна змінити. Повторюючи твердження, що ракети Taurus, як і будь-яка інша зброя, не здатні самі по собі перевернути перебіг війни, пропагандисти роблять наголос на тому, що Росія нібито невідворотно виграє війну, а нову зброю постачають винятково заради «медійної картинки». Деякі пропагандисти всіляко принижують західну техніку, стверджуючи, що російська ППО нібито дає раду з попередніми видами надісланих Україні ракет. Інші визнають, що Taurus, як і Storm Shadow, можуть завдавати «неприємних ударів» по російських військах, але натомість ці пропагандисти намагаються знецінити отримання Україною ракет і удари ними як рідкісні випадки, які загалом ситуації не змінять.

Також російський агітпроп використав опубліковані переговори для зображення суперечок серед союзників України. Тут витік об’єднують із публічними виступами європейських політиків, зокрема Олафа Шольца. Так, деякі пропагандисти пишуть, що витік був організований нібито «англо-саксами», щоби «помститися» Шольцу за його слова напередодні про присутність в Україні британських і французьких спеціалістів, які нібито контролюють наведення своїх далекобійних ракет. Інші ж, навпаки, стверджують, що витік організували самі німці, щоб нібито пояснити свою відмову від постачання ракет Taurus в Україну. «Що більше буде галасу, то легше буде Шольцу і Пісторіусу відмовити Україні в передачі ракет», — пише пропагандистський анонімний телеграм-канал (404 тисячі підписників).

Обидві конспірологічні версії прив’язують публікацію переговорів також до нещодавніх слів Макрона й інших французьких посадовців про можливе відправлення військ НАТО в Україну. «Невідомо, чи координували між собою ролі Макрон і Шольц, але спрацювали вони за класичною схемою “злий слідчий — добрий слідчий”. У підсумку світ став свідком класичного “моменту істини”. Усі відскочили від перспектив воювати та вмирати за Україну», — пише інший анонімний телеграм-канал (210 тисяч підписників).

Сутність повідомлень, які просувають російські пропагандисти, така: нібито зростання суперечностей серед союзників України, Захід — «слабкий, роз’єднаний і нездатний до спільних організованих дій». Союзники України зображуються як цинічні «хижаки», що переслідують тільки свої інтереси, намагаються один одного «втопити». Звичайно, в картині, яку хочуть змалювати пропагандисти, протистояти нібито «об’єднаній, консолідованій Росії» Захід не зможе і перемога її у війні неминуча.

До оприлюднення аудіозапису розмов німецьких військових інформаційний простір уже був наповнений повідомленнями, які знецінювали допомогу Україні від Німеччини. Через це комунікація німецьких посадовців була, як правило, реакцією на залякування та дезінформацію, які вже циркулювали. На додачу прихильники російської агресії використовують суперечки у суспільстві щодо підтримки України для впливу на громадську думку в Німеччині для збільшення шансів Росії здобути воєнну перевагу над Україною. Це накладається на передвиборчі суперечки у США щодо передання допомоги Україні. Там спрямування допомоги Україні від осені заблоковане через затягування частини парламентарів із Республіканської партії. Тоді як, за даними Kiel Institute, за розміром допомоги Україні США до 15 лютого 2024 поступалися лише інституціям ЄС.

У випадку з Німеччиною росіяни знову вдалися до погроз ядерною зброєю. Ці погрози вони використовують для того, щоб змусити опонентів поступитися. За підсумками майже двох тижнів інформаційної кампанії серед партнерів України залишається панівною позиція, що Україні потрібно допомагати. Німеччина не відступила від зобов’язань допомоги Україні, які взяла на себе. Щобільше, представники влади Німеччини приєдналися до ініціативи закупівлі боєприпасів до України.

Колаж: Наталія Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду