«Смерть іноагента»: Реакція агітпропу та російських користувачів соцмереж на новини про смерть у колонії Олексія Навального

«Смерть іноагента»: Реакція агітпропу та російських користувачів соцмереж на новини про смерть у колонії Олексія Навального

09:00,
17 Лютого 2024
8829

«Смерть іноагента»: Реакція агітпропу та російських користувачів соцмереж на новини про смерть у колонії Олексія Навального

09:00,
17 Лютого 2024
8829
«Смерть іноагента»: Реакція агітпропу та російських користувачів соцмереж на новини про смерть у колонії Олексія Навального
«Смерть іноагента»: Реакція агітпропу та російських користувачів соцмереж на новини про смерть у колонії Олексія Навального
Російські пропагандисти перекладають відповідальність за смерть опозиціонера на колективний Захід, Зеленського, Сунака, або взагалі вдають, що нічого особливого не відбувається.

In English

Олексій Навальний, російський опозиціонер, антикорупціонер і політик, 16 лютого 2024 року помер у виправній колонії «Полярний вовк», де відбував три десятиліття ув’язнення, повідомила російська пенітенціарна служба. Розбираємо твердження агітпропу про смерть лідера російської опозиції. Команда «Детектора медіа» проаналізувала 2440 публікацій у російському сегменті телеграму, інстаграму і ВКонтакті, які були створені до 16:00 16 лютого 2024 року. Дані надала компанія «Семантрум».

У 2000 році, коли Путіна вперше було обрано президентом Росії, Навальний почав свою політичну кар'єру, приєднавшись до ліберальної партії «Яблуко», був членом декількох опозиційних рухів. Пізніше у пошуках ефективних способів створення масової опозиції Кремлю, Навальний сконцентрувався на викритті корупції серед російських високопосадовців та олігархів. Він критикував Путіна, організовував протести проти корупції в уряді та фальсифікації виборів. Навальний, який гуртував довкола себе російську «ліберальну опозицію», балотувався на посади мера Москви та президента Росії, але стикався з обмеженнями своєї політичної діяльності — у 2018 році партію Навального після щонайменше семи спроб так і не зареєстрували. Так само як у 2015 і 2018 роках Навальному відмовили у реєстрації кандидатом у президенти. Російські правоохоронці неодноразово заарештовували Навального, пред’являючи йому різні звинувачення — від розтрати до організації несанкціонованих протестів. Міжнародні організації та уряди критикували ці дії, розглядаючи їх як політично вмотивовані спроби придушити інакомислення.

У серпні 2020 року Навальний повертався з Сибіру до Москви, і в літаку впав в кому. За два дні по тому його доправили до Німеччини для лікування. Влада Німеччини дійшла висновку, що його отруїли нервово-паралітичною речовиною з групи «Новачок», високотоксичною хімічною зброєю, розробленою Радянським Союзом. Навальний звинуватив Кремль в організації отруєння, але російська влада заперечувала свою причетність. У січні 2021 році він повернувся до Росії. Його одразу ж затримали в аеропорту, а суд присудив йому 2 роки та 8 місяців колонії загального режиму, звинувативши у порушенні умов випробувального терміну у кримінальній справі, за якою він був засуджений раніше. У березні 2022-го його засудили ще на 9 років. Наступного року Московський міський суд засудив Навального ще до 19 років позбавлення волі в колонії особливого режиму. Його звинуватили у створенні екстремістської спільноти, фінансуванні екстремістської діяльності та закликах до екстремізму в інтернеті.

«Русский либерал» і українське питання

Олексій Навальний  суперечлива фігура для України: з одного боку, його підтримували за опозицію до режиму Путіна, але водночас критикували за те, що той ставив під сумнів територіальну цілісність України. Фразу «російський демократ закінчується на національному питанні» інтернет-фольклористи припасували до Навального: «російський ліберал закінчується там, де починається українське питання». Йому часто дорікали словами від 2012 року про те, що українці та росіяни — «один народ», а також тезами про те, що у Росії нема більш спорідненої держави, аніж Україна. У 2014 році Навальний спершу виступив проти анексії Криму, але пізніше сказав, що у випадку обрання президентом не віддаватиме Крим Україні: «Крим — це бутерброд з ковбасою, чи що, щоб його туди-сюди повертати?». Обіцяв імплементувати Мінські угоди: «Для того, щоб врегулювати проблему Донбасу, потрібно зробити те, що підписав відомий вам знайомий — Путін, почати з того, щоб виконати Мінські угоди. Я виконаю Мінські угоди. Їх вимагає виконати від нас світ, їх вимагає виконати Україна... Я виконаю російську частину Мінських угод, передам контроль за кордоном». У 2022 році Навальний засудив вторгнення Росії в Україну, закликавши до акцій протесту. У лютому 2023 року він опублікував свій план припинення війни, який передбачав виведення російських військ з усієї території України в межах 1991 року (включаючи Крим), а також виплату Росією репарацій.

«Путін нарешті вбив Навального»: реакція західних медіа

Смерть Навального в колонії спровокувала реакцію західних медіа. Приміром, видання NBC News повідомило, що Навальний, який раніше пережив декілька спроб отруєння, помер «після багаторічної боротьби з офіційною корупцією та урядом президента Володимира Путіна». У редакції The New York Times написали, що смерть Навального означає позбавлення Росії «найвидатнішого голосу опозиції», а CNN розповіли, що саме цей політик «становив одну з найсерйозніших загроз для Путіна за час його правління». Reuters написали, що «різнорідна російська опозиція втратила свого найсміливішого та харизматичного лідера саме тоді, коли Путін готується до виборів». The Guardian вказує на те, що «прихильники та союзники були приголомшені новиною про його смерть, і багато хто тицьнув пальцем прямо на Кремль». У редакції також додають, що Навальний «роками залишався головним болем Кремля», а Путін є «російським лідером, який керував найдовше з часів Йосипа Сталіна, і може випередити його, якщо знову балотуватиметься на посаду в 2030 році». Христо Грозєв, розслідувач Bellingcat, який, зокрема, розслідував отруєння російського політика, відреагував так: «Сьогодні Путін нарешті вбив Навального».

«Колективний Захід» убив «свого холуя» Навального

Щоб приховати або вбивство Навального російськими спецслужбами, або його смерть під час незаконного ув'язнення за політичними мотивами, російська пропаганда намагається звинуватити Захід у його смерті, а причиною цього вбивства називають «відволікання уваги» від різних подій. Для цього пропаганда вчергове вдалася до тактики «віддзеркалення», яка полягає у висуванні щодо України, США, ЄС, «колективного Заходу» таких же звинувачень, які висувають до Росії.

«Тобто перше, що спадає на думку — це американці й***ули, щоб збалансувати наслідки інтерв'ю (Володимира Путіна Такеру Карлсону — «ДМ»). Але уявити, що вони так просто можуть провести точкову спецоперацію в режимному закладі на території Росії — це страшно», — випалив штампи російської пропаганди Антон Красовський, який має 9 тисяч підписників у телеграмі.

Найбільш цинічним випадком використання цієї тактики можна назвати заяву лідера маріонеткової партії «Справедлива Росія — За Правду» та депутата Держдуми Сергія Миронова: «Обставини події потрібно ретельно розслідувати, необхідно вжити заходів для відбиття інформаційної атаки Заходу. Вони мають багату історію мерзенних провокацій з отруєннями Литвиненка, Скрипалів і самого Навального у 2020 році». Він також додав, що смерть Навального  це, мовляв, спосіб запобігти ймовірним перемовинам між Росією та Заходом, які начебто могли початися. Спікер Держдуми В'ячеслав Володін також звинуватив у смерті Навального всіх відразу, тобто «колективний Захід»: «У смерті Навального винні Вашингтон і Брюссель... Усі вони, прізвища їхні добре відомі: від генсека НАТО та керівництва США до Шольца, Сунака та Зеленського, винуватці смерті Навального. Саме їм, котрі приймали величезну кількість провальних рішень і чіплялися за свої посади, вигідна його смерть». А речниця МЗС Росії Марія Захарова написала, що «миттєва реакція лідерів країн НАТО на смерть Навального у вигляді прямих звинувачень Росії є самовикривальною. Судмедекспертизи ще немає, а висновки Заходу вже готові». До речі, вона говорила те саме, коли  лідери західних країн звинуватили Росію в отруєнні Навального влітку 2020 року.

Російський агітпроп також звинувачує Захід у намаганні зірвати псевдовибори «президента» Росії, переобрання Путіна на яких, здається, неминуче. Так, пропагандистський телеграм-канал, що має 4,5 тисячі підписників, пише: «Це диверсія проти Президента Путіна. Навального сховали подалі, щоб нічого не сталося. Якби зареєстрували Надєждіна — убили б його. Але як дотяглися до Навального?».

Пропагандисти також майже неприховано погрожують іншим активістам російської опозиції. Колишній українець Олександр Семченко, телеграм-канал якого має 305 тис. підписників, пише, що «Навального вбили західні спецслужби. Тільки їм вигідна смерть. Використовуючи її, вони спробують розгойдати заворушення у Росії. Це, до речі, попередження всім західним холуям: якщо вашим господарям знадобиться ваша смерть — то ви помрете». Деякі прихильники Путіна кажуть, що причина смерті Навального пов'язана з необхідністю фінансування західними державами бойових дій України проти Росії. Так, у чаті російського пропагандистського видання, що має 2,34 млн підписників, один із користувачів пише: «Америкоси вальнули Навального, їм це зараз вигідно, щоб грошей для України вибити».

Також пропагандисти навмисно применшують важливість смерті російського опозиціонера, використовуючи тактику знецінення. Так, пропагандистський телеграм-канал, що має 117 тисяч підписників, пише, що Навального в інформаційному просторі чи політиці Росії не існує: «Його не існує на порядку денному і в темах дня. Його взагалі давно не існує, окрім як у довідках на гранти на Заході, які подаються його колишніми соратниками. У Росії в людей існує Бєлгород, Авдіївка, Крим, ціни на яйця, снігопади, цілі СВО, платіжки ЖКГ, школи, таксі, що подорожчало, і кіт Твікс, але його вже майже забули. Навальний давно вже ні для кого у Росії не існує. За кілька днів новина про його смерть розчиниться. У цій історії поставлено крапку». Ще агітпроп вдається до тактики висміювання, пригадуючи слова президента США Джо Байдена щодо ув'язнення Навального у 2021 році. Телеграм-канал, що має 294 тисячі підписників, пише: «Байден у 2021 році обіцяв Путіну “руйнівні наслідки”, якщо Навальний помре у в'язниці».

Окрім прямих звинувачень Заходу у смерті Навального, пропагандисти також пишуть, що ця подія сталася під час відкриття Мюнхенської конференції з безпеки, яка, мовляв, сприятиме її інформаційній розкрутці. Пропагандист Сергій Карнаухов у своєму телеграм-каналі, що має 133 тисячі підписників, пише: «Раптова смерть Навального трапилася дуже доречно — у день відкриття Мюнхенської конференції з безпеки. Подібний захід — ідеальний інформаційний майданчик для розкручування інфоприводу».

Інші представники агітпропу також звинувачують у смерті Навального Захід, але завуальовано. Пропагандистський телеграм-канал, що має 6 тис. підписників, пише: «Ми маємо правову державу і ніхто ніколи не був зацікавлений у смерті блогера. А ось кому вигідна його смерть, то це західним кураторам усієї цієї націонал-зрадницької зграї. Вони зараз максимально цинічно розкрутять трагедію у своїх цілях. Смерть Навального — надто вже хороший привід для спроби дискредитації Росії. Ну і не забуваємо, що свідка теж треба було прибрати, бо надто він багато знав про антиросійську діяльність західних структур». У цьому дописі пропагандисти називають Росію «правовою державою», що є абсолютно за межами будь-якого здорового глузду, враховуючи рівень політичних репресій не лише на тимчасово окупованих територіях України, а у самій Росії.

«Важлива новина — Авдіївка, а не смерть Навального»

«Навальний помер, ну і хрін із ним. Там наші успішно наступають на Авдіївку. Ось що головне. Що скаже Захід або рептилоїди, нам все одно», — написали у телеграм-каналі, орієнтованому на окуповані території України, який має 179 тисяч підписників.

Інші проросійські і російські блогери теж подавали смерть Навального як спробу відвернути увагу від бойових дій у Авдіївці, яку вони намагаються захопити до виборів Путіна. Таку позицію висловлювали у дописах російських телеграм-каналів, а також поширювали коментатори під публікаціями про смерть Навального. Ось приклад одного із таких постів у чаті російського пропагандистського телеграм-каналу (7.7 тисячі підписників): «Захід підписав Навальному вирок, може, до інших колись дійде, що вони для них споживний матеріал. Відразу зрозуміло, коли на фронті у 404 проблеми, відбувається провокація».

Автори публікацій у телеграм-каналі на 71 тисячу читачів писали, що «Навальний спеціально помер, щоб допомогти Україні зсунути акцент у ЗМІ з оточення Авдіївки. Зеленському тепер треба надати Навальному статус героя України». Пропагандистом із найбільшою аудиторією, який поширив цю тезу, був Анатолій Шарій (1.15 мільйона підписників у телеграмі): «І знову інфопривід, який перебиває провал Зеленського у Авдіївці. Кремль продовжує допомагати Києву». Шарій полюбляє «засипати версіями» щодо подій для того, щоб у подальших постах посилатись на ті дописи, які підходять для коментування новин у потрібному йому світлі.

«Таке буває», або «Про Навального турбувались як про нікого»

Однією з оперативних ліній реакції представників влади Росії стала нормалізація і навіть тривіалізація смерті Навального. Мовляв, нещасні випадки стаються. І смерть Навального не є винятком. Підсилення цій версії надавали нібито «інсайди» кремлівських каналів. Наприклад, широко тиражувався «інсайд» Russia Today, що у Навального відірвався тромб, що є  причиною смерті мільйонів людей у світі. За даними російського телеграм-каналу «Агентство», цю версію просували у соціальній мережі VK пов’язані з Кремлем інтернет-боти. Згадка тромбу міститься у 42 із близько 700 опрацьованих виданням актуальних коментарів про Навального в цій мережі. Боти також пишуть, що тромб, який начебто вбив Навального, є наслідком минулих політичних голодувань. 

Намагався загасити резонанс зі схожих позицій, наприклад, заступник голови Комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров: «Росія не мала ніякого сенсу якось шкодити здоров'ю Навального, абсолютно ніякого. Людина відбувала термін, який ще мала сидіти кілька років. Я думаю, що нещасний випадок, таке буває». Вторив Джабарову депутат Держдуми від «Єдиної Росії» Віталій Мілонов, який передусім відомий боротьбою із ЛГБТКІА-спільнотами: «Таке відбувається іноді. Можу сказати одне: більше, ніж про Навального, в Російській Федерації не дбали про жодного в'язня. Тому що і ОНК, і адвокати часто ходили до нього… На жаль, його смерть вигідна зараз західним країнам, тому що вони зможуть зобразити його як мученика. Тому скажу, кому точно не [потрібна] смерть Навального: Російській Федерації». Мілонов додав в коментарі Daily Storm, що для Росії «він не те що небезпеки — він інтересу не являв».

Для правдоподібності абстрактним винуватцем смерті можна визначити і загалом погані умови російської пенітенціарної системи. Маловідомий російський блогер писав про смерть Навального як про природну подію, яка сталася через улаштування правоохоронної системи, без називання винних: «Можна довго говорити про тромб і хвороби, природні причини смерті або теорії змови. Але за відсутності альтернативних фактів виглядає так, що його відправили до могили постійні гастролі по СІЗО, відправлення в колонію за Полярне Коло та недостатня медикаментозна допомога». Його допис у телеграмі дослівно поширили ще кілька новинних телеграм-каналів із аудиторією не більшою за 70 тисяч кожен.

«Канцеляризація» смерті 

Традиційною реакцією на «незручні» події є сухість офіційних коментарів російських посадових осіб, які згодом доповнюються короткими фактами-констатаціями. Це можна схарактеризувати як типову тактику Кремля: зображати будь-який форс-мажор якомога буденніше, ніби нічого сенсаційного не відбулося. Але на відміну від просто тривіалізації та нормалізації певного факту, відбувається нагромадження деталей, які спонукають читача слідувати певній «логіці». 

Наприклад, свої відповіді щодо смерті політика прессекретар Путіна Дмитро Пєсков формулював максимально коротко, посилаючись водночас на «процедури й алгоритми». Мовляв, у Федеральної служби виконання покарань Росії («ФСИН») є власні інструкції, як потрібно діяти у випадку смерті ув'язненого, або «медики розберуться». Своєю чергою, телеграм-канали повняться типовими повідомленнями, які дають похвилинний виклад того, що відбувалося в обід 16 лютого у колонії «Полярний вовк»: «Швидка допомога приїхала за 7 хв. Ще 2 хв добиралися до пацієнта. Пів години тривали реанімаційні процедури», — цитує коментарі представників Лабитнангінської лікарні телеграм-канал на більш ніж 1.5 мільйона підписників. Сама ж Федеральна служба виконання покарань поширила повідомлення, що «відповідна комісія уже створена та направлена у колонію у встановленому порядку».

У цьому ж ключі висловився російський політик Сергій Міронов: «Смерть Навального потрібно ретельно розслідувати — слідство має дати чітку відповідь на запитання, що трапилося» (заяву поширив канал на 120 000 підписників та ще 44 джерела у вибірці). Вже заготовлена версія зі знайомим широкому загалу діагнозом про «відрив тромбу» перетворюється на таку, яку потрібно або підтвердити, або спростувати. Вона вже закладається як «базова», з якою будь-хто з тих, хто заперечуватиме коментарі офіційних посадових осіб, буде вимушений дискутувати. Можливо, ця версія з'явилася також тому, що деякі телеграм-канали поширили «останнє відео Навального», в якому він 15 лютого брав участь у низці судових засідань онлайн і виглядав бадьоро (кілька разів про це пише та публікує відео канал на більш ніж 1.5 мільйона підписників, на нього посилається низка інших каналів).

Також російські новинні телеграм-канали пишуть про низку подій, які відбувалися з незвичною швидкістю. Наприклад, звертають увагу, що Олексій Навальний знепритомнів об 11 ранку за місцевим часом, і, з урахуванням часових поясів, повідомлення про його смерть в офіційній стрічці ТАСС у Москві з'являється майже миттєво. «Якщо таймінг правдивий, то швидкість просто неймовірна. Наче чекали, готувалися та випустили на льоту вже заготовлену новину». Водночас дуже швидко стало ширитися повідомлення, ніби депутатам «Єдиної Росії» заборонили коментувати тему Навального. Канал на 1,5 мільйона підписників пише, що нібито депутатам передали таку вказівку менш ніж за 2 години після першого повідомлення від Федеральної служби виконання покарань. 

Пропаганда жартує (а українці винні)

Не оминула російська пропаганда увагою і реакцію українців на смерть Навального — аби знову виставити нас «людожерами» та «нацистами». У вибірці було виявлено 34 повідомлення, які цитували або розповсюджували скриншот допису українського активіста Сергія Стерненка про смерть Олексія Навального у російському сегменті телеграму: «Український нацист Стерненко радіє смерті Навального». Наприклад, в одній із таких публікацій в телеграм-каналі, що має 22,8 тисячі підписників, читачів запитують, за що вони продовжують підтримувати Україну, якщо «нацисти ще і радіють нашій смерті?» Часто такі скриншоти супроводжуються повідомленням про те, що «сьогодні українці святкують».

При цьому частина пропагандистів жартує, висміюючи самого Навального, та намагається емоційно зменшити значущість його смерті. Зокрема, розповсюдженими в коментарях у соцмережах і на різних форумах є жарти про те, що Навальний нібито таємно записався в загони «Шторм Z» (після невдалого бунту Євгена Пригожина і ліквідації його групи саме в «Шторм Z» рекрутують російських ув'язнених). Ці жарти з'являлися ще до смерті Навального, створювалися різноманітні меми, для яких використовували зокрема нейромережі. В ходу були навіть відео зі згенерованою аудіодоріжкою, на яких нібито російський опозиціонер у формі та зі зброєю в руках розповідає про те, як воює під Авдіївкою. Також використовувалися фото схожих на Навального російських вояків.

Після смерті Навального всі ці жарти й меми стали використовуватися набагато активніше, — автори пишуть,  що насправді опозиціонер помер не від «тромбу», а «героїчно штурмуючи Авдіївку». В коментарях одного з найбільших Z-телеграм-каналів (2,4 мільйона підписників) пишуть: «Навальний загинув під час штурму Чебурашки в Авдіївці сьогодні вночі. Діючи в складі Шторм Z, розстрілявши всі набої, продовжив штурм... Спи з миром, Олексію. Ти був лайном за життя, але змив із себе ганьбу перед смертю».

Інша категорія жартів пропагандистів про Навального спрямована на виконання одного з головних їхніх завдань — перекласти відповідальність за смерть опозиціонера з російського керівництва на будь-кого іншого. Один із телеграм-каналів, який поширює інформацію про окуповані українські території, так прокоментував заяву Володимира Зеленського про відповідальність Кремля за смерть свого головного політичного в'язня: «Чи то дощик, чи то град — це все Путін винуват»

Деякі пропагандисти зловтішаються над смертю Навального, іронічно пов'язуючи з цим новий етап більш активної боротьби з іншими російськими опозиціонерами, включно з найбільш відомими з них представниками культури. «Для мене його смерть — це як кінець епохи. Тієї, де читали Акуніна, слухали ще Земфіру, і в головному тренді було — зраджувати Батьківщину. Почалася епоха нова, і тромб відірвався», — написала в телеграмі російська пропагандистка-письменниця Марина Ахмедова, у якої майже 72 тисячі підписників у телеграмі.

Автори російського пропагандистського каналу на 2,3 мільйона підписників опублікували запрошення підписуватися на канал від імені Олексія Навального: «Всім привіт, це Навальний. Сьогодні я помер. Підписуйтесь на канал. Тут говорять правду».

Отже, реагуючи на смерть Олексія Навального, російські «лідери думок» і пропагандисти прагнули у різний спосіб контролювати порядок денний і мінімізувати негативний для російської влади вплив смерті Навального.

Головне фото: скриншот відео Олексія Навального

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду