Байден і Зеленський — «ватажки банди міжнародних терористів»: як російська пропаганда вигадує нові «сенсаційні» подробиці теракту у «Крокусі»

Байден і Зеленський — «ватажки банди міжнародних терористів»: як російська пропаганда вигадує нові «сенсаційні» подробиці теракту у «Крокусі»

09:00,
12 Квітня 2024
5449

Байден і Зеленський — «ватажки банди міжнародних терористів»: як російська пропаганда вигадує нові «сенсаційні» подробиці теракту у «Крокусі»

09:00,
12 Квітня 2024
5449
Байден і Зеленський — «ватажки банди міжнародних терористів»: як російська пропаганда вигадує нові «сенсаційні» подробиці теракту у «Крокусі»
Байден і Зеленський — «ватажки банди міжнародних терористів»: як російська пропаганда вигадує нові «сенсаційні» подробиці теракту у «Крокусі»
Що неслося у «кремлеграмі» 7–12 квітня 2024 року: «Росія має докази того, що Україна є замовницею теракту», «Джо Байден причетний до фінансування міжнародного тероризму» та «Теракт у "Крокусі" вплине на вибори президента США». Розбираємо ключовий меседж тижня.

In English

22 березня 2024 року в концертному залі «Крокус сіті хол», що в підмосковному місті Красногорську, стався терористичний акт. Унаслідок нього загинули 145 і було поранено 551 людину. Відповідальність за вчинене взяло на себе терористичне угруповання «Вілаят Хорасан», що є афганським філіалом «Ісламської держави» (ІД). Ми вже писали, що від самого початку цих подій, коли ще не було відомо жодних їх подробиць, російська пропаганда намагалася покласти відповідальність за теракт на Україну, хоча це робилося непослідовно та без жодних доказів. Цього тижня агітпроп продовжив розвивати цю тему, доповнюючи її новими подробицями.

Прямі звинувачення України у скоєнні теракту

Путінська пропаганда останнім часом перейшла від здогадок, натяків і голослівних закидів нібито у причетності України до терористичного акту у «Крокус сіті хол» до прямих звинувачень і намагань сфабрикувати «докази» зв’язку виконавців злочину з Україною.

Так, 7 квітня російський «Перший канал» випустив пропагандистський ролик-інтерв’ю з чотирма затриманими за підозрою у вчиненні злочину, де вони стверджують, що отримували вказівки з України від якогось Сайфулло. Нібито їм були показані два ймовірних шляхи відходу з місця теракту, а також обіцяні перетин українсько-російського кордону та по 1 мільйону рублів кожному після прибуття до Києва. «Сайфулло сказав, що там вас чекатимуть на кордоні України хлопці, які допоможуть нам перейти кордон та доїхати до Києва», — сказав один із затриманих. Невідомо, що робили б терористи з російськими рублями в Україні, де їх неможливо легально обміняти, якби ця версія була б хоч трохи правдивою.

Додатковою деталлю є повідомлення одного з найбільших російських пропагандистських каналів у телеграмі (2,5 мільйона підписників): «Крім цього, у телефоні терориста виявлені фотографії людей у камуфльованій формі з українським прапором на тлі зруйнованих будинків та української поштової марки з нецензурним жестом. Усе це може свідчити про взаємозв’язок проведення СВО та теракту». Звісно, що таджики, які ледве розуміють і розмовляють російською мовою та ніколи не були в Україні, є затятими українськими націоналістами та бандерівцями, які зберігають у себе в телефонах українські патріотичні зображення.

Дочірній канал одного з найбільших російських пропагандистських каналів у телеграмі (675 тис. підписників) прямо звинувачує Україну в масовому вбивстві у «Крокусі»: «Київ винен у теракті в “Крокусі”, це очевидно. Терористи їхали у бік УГІЛ, причому, за даними ФСБ, на них чекали. Нацбати підготували дві дороги для відходу таджицьких убивць, розмінувавши поля. Тепер київський режим відкрито звинувачується у розстрілі людей у “Крокусі” на федеральному каналі — всі зізнання звучать від упійманих бандитів, які розраховували на оплату на території противника». Після цього у дописі йде багато закликів до помсти та максимально жорсткої відповіді Україні з боку путінського режиму, а також черговий антиукраїнський пасаж: «Незалежна не збирається відмовлятися від образу УГІЛ, вони втратили своє моральне обличчя давно, а людиноненависництво та русофобія стали догмою української державності».

Колишній президент, а нині — заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв теж звинуватив Україну в організації теракту та намаганні перекласти відповідальність за його скоєння на «Ісламську державу»: «А ось справжні організатори поки що ховаються в тіні "ІД". Але вже перша інформація, опублікована з телефонів найманих виродків, недвозначно свідчить про національність організаторів. Як і багато іншого. Це офіційні особи нацистської України. Саме в їхньому потворному мозку народилася ідея компенсувати невдачі на фронті терактами, що, втім, не дивно». Після цього Медведєв у своєму стилі висловив кілька погроз у бік України та її влади.

Директор ФСБ Олександр Бортніков також висловився у класичному стилі російської пропаганди: «Українські неонацисти та їхні західні покровителі організовують скоєння найбільш варварських злочинів на території Росії. Для своїх цілей вони використовують членів міжнародного терористичного підпілля, підтвердженням цього є теракт у "Крокусі"». Російський сенатор Костянтин Долгов у власному телеграм-каналі був більш обережним, проте також звинуватив Україну в теракті: «Західним країнам не потрібна правда про теракт у “Крокусі”. Вони хочуть нав’язати своїм громадянам зручну картинку, за якою Україна є невинною державою. А визнання затриманих про куратора у Києві посилено ігноруватимуться».

Варто зауважити, що навіть проросійське видання «Страна» у своєму телеграм-каналі «Политика страны» (268 тисяч підписників) наголошує на абсолютній неспроможності цієї версії: «Зазначимо, що після публікацій відео з побиттям підозрюваних у теракті та відео з відрізанням одному з них вуха цінність будь-яких їхніх подальших показів і довіра до них повністю обнулені. Бо очевидно, що після тортур вони можуть сказати все, що завгодно. Також звертає на себе увагу те, що ці записи показані більш як за два тижні після теракту. Нагадаємо, що на кадрах першого допиту після затримання про Україну та про виплату їм “мільйона рублів у Києві” терористи нічого не говорили».

«Банда міжнародних терористів на чолі з Байденом» — співучасники злочину

Якщо російська пропаганда звинувачує в чомусь Україну, то, вже за традицією, не обходиться без закидів щодо західних союзників нашої держави, передусім США. Цього разу агітпроп витягнув із нафталіну історію щодо українського газовидобувного холдингу «Burisma», за допомогою якої російська пропаганда роками намагалася дискредитувати тоді віцепрезидента, а зараз — президента США Джо Байдена. Компанія належить ексміністру екології України часів Януковича Миколі Злочевському, а син президента Байдена Хантер у 2014–2018 роках входив до правління холдингу.

Російські пропагандисти не придумали нічого кращого, ніж вигадати причетність «Burisma» нібито до фінансування міжнародного тероризму, причому не називаючи жодної конкретики. Але при цьому агітпроп намагається пов’язати президента США Джо Байдена з фінансуванням міжнародного тероризму через сина, який уже шість років не має жодного стосунку до компанії. Цьому пропагандистському твердженню дала початок відповідна заява Слідчого комітету Росії, який порушив кримінальну справу «щодо фінансування тероризму чиновниками зі США та країн НАТО. За даними слідства, гроші для вчинення терактів у Росії та за її межами надходили через комерційні організації, включаючи українську нафтогазову компанію “Бурісма Холдингс”. Метою цього було усунення відомих політичних і громадських діячів, а також завдання економічної шкоди». Всі російські пропагандистські й анонімні проросійські телеграм-канали, які поширюють цю новину, пишуть про Хантера Байдена та його роботу в «Burisma Holdings».

Приводом для відкриття цієї кримінальної справи стала колективна заява до генеральної прокуратури та слідчого комітету Росії, а також правоохоронних органів США, Німеччини, Франції та Кіпру. Її ініціаторами та підписантами є депутати Державної Думи Росії Микола Харитонов, Андрій Красов, Яна Лантратова, російський пропагандист Олександр Дугін та екснардеп України кількох скликань, державний зрадник Андрій Деркач, якого було позбавлено українського громадянства. Головним ініціатором звернення був саме останній. Варто згадати, що саме Деркач свого часу був одним з організаторів кампанії дискредитації Джо Байдена й тодішнього президента України Петра Порошенка, щоби вплинути на результати президентських виборів у США.

У зверненні Деркач стверджує, що за підривом «Північних потоків» і терактом у «Крокусі» нібито стоять українська й американська влади, а фінансування здійснювалося через «Бурісму». У заяві йдеться про «існування організованої злочинної (терористичної) групи, у складі якої перебувають вищі посадові особи США, керівники військово-політичного блоку НАТО й окремих країн, що входять до його складу, українські партнери Байдена по бізнесу, політичне керівництво України та співробітники ГУР МО України та СБУ».

Депутатка Держдуми Яна Лантратова в особистому телеграм-каналі написала так: «Тероризм поіменно!!! Байден, Нуланд, Блінкен, Салліван, Зеленський, Єрмак, Злочевський, Буданов, Малюк — ось лише частина міжнародної злочинної банди, яка методично практикує тероризм як метод зовнішньої політики. Підрив “Північних потоків”, “Крокус сіті”, вбивства Даші Дугіної, Владлена Татарського, замах на вбивство Захара Прилепіна, обстріли російських міст і багато інших актів тероризму — все справа рук великої та добре організованої групи лиходіїв з американськими й українськими паспортами».

Дмитро Медведєв звинуватив не лише Україну в нібито організації теракту, а й Захід і його лідерів у співучасті: «Набагато цікавішими є інші помічники, або міжнародні спонсори терористів. А тут, на жаль, ситуація така — до них належать найвищі посадові особи країн НАТО. Вони різні. Та хоч той самий Макрон і його риторика цілком можуть бути кваліфіковані як пособництво теракту. Саме тому любитель устриць із шампанським так об*****ся, що змушений був сам і через своїх підлеглих публічно заперечувати причетність Франції до теракту». В іншому своєму виступі Медведєв звинуватив у співучасті в теракті також Джо Байдена, Ріші Сунака й Олафа Шольца.

Інші пропагандистські джерела все ж таки коментують ситуацію обережніше. Так, один з анонімних проросійських телеграм-каналів (16 тисяч підписників) розмістив посилання на одне з норвезьких медіа, що нібито теракт був «багатоходівкою» західних та українських спецслужб: «В Осло погодилися, що виконавці були завербовані ісламістами. Але там вважають, що то була багатоступенева операція. І самі ісламісти були підкуплені фахівцями розвідки з зацікавлених країн. І це могли бути американці чи британці й українці. Принаймні, великим інтересантом успіху в цій операції був саме Київ».

Вплив теракту у «Крокусі» на вибори у США та змова «Deep State»

Враховуючи написане вище, очевидним стає розгортання ширшої, ніж спрямованої лише на Україну, дезінформаційної кампанії, що покликана дискредитувати президента США Джо Байдена перед виборчими перегонами, які відбудуться наприкінці 2024 року. Чинний президент став офіційним кандидатом від Демократичної партії 12 березня. Вже офіційно доведено, що Росія втручалася в попередні президентські вибори у США 2016 та 2020 років — і поточний рік винятком не стане.

Цю гіпотезу підтверджує й експрес-аналіз пропагандистських джерел. Так, телеграм-канал російського «z-воєнкора» Семена Пегова WarGonzo (1 млн підписників) після загального опису ситуації та критики Джо та Хантера Байденів за «корумпованість», пише: «Навіщо Росії офіційно звинувачувати Байденів? Можливо, це заготовка для майбутньої адміністрації Трампа, щоб дозволити США кинути українців, зберігши обличчя. Мовляв, ці українці під прикриттям Байдена займалися терористичною діяльністю за корупційні гроші, треба їх злити та закінчити війну. Вони ще й “Північний потік” підірвали, до речі, — у західній пресі вже циркулювала подібна версія».

А один із провідних анонімних проросійських телеграм-каналів, що має 417 тисяч підписників, також відзначає ймовірний вплив цього пропагандистського твердження на перебіг президентської виборчої кампанії у США: «Несподіваний поворот у виборчій кампанії Джо Байдена! Безумовно, штаб Трампа не забариться скористатися цими обставинами; тим більше, що по Хантеру Байдену тривають гучні судові розгляди! Раніше ми про це писали, і далі спостерігатимемо за “фактором "Бурісми"” на виборах президента США». Цей канал у своєму іншому дописі звинувачує так звану американську Deep State у постійному зриві нібито мирних переговорів України з Росією та ескалації війни: «Переговорам у точках біфуркації постійно заважає група Deepstate+: “Північні потоки”; Кримський міст; Каховська ГЕС; атака Бєлгорода; “Крокус”. Думаю, всі вже навчилися легко визначати ці події як тригери подальшої ескалації». «Deep State» («глибинна держава») — це теорія змови, згідно з якою в США нібито існує «тіньовий уряд», який не був обраний виборцями, проте реально керує державою, маючи чинну владу за маріонетку.

Цікаво те, що адептом цієї теорії змови є вже згаданий зрадник України та російський пропагандист Андрій Деркач, який, як і в попередні роки, підігрує президентській кампанії Дональда Трампа та у власному телеграм-каналі висловлюється на його підтримку та критикує нібито наявну у США «Deep State»: «Я вже казав про перехід бойових дій до сценарію “американських яструбів” від демократів із “Deep State”, а саме — фази тероризму та політичних убивств». Також Деркач компліментарно висловлюється щодо антиукраїнського політика Вівека Рамасвамі, який програв праймериз Республіканської партії Трампу, але розглядається як один із кандидатів у віцепрезиденти США в тандемі з Дональдом Трампом.

Ілюстрація та інфографіка: Наталія Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду